kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4862
EURO
34,6800
STERLIN
40,5701
BITCOIN
$57.092
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Perşembe Hafif yağmur
14°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Oruç diyetiyle hem yiyip, hem zayıflamak mümkün

Haftada 2 gün oruç ve 5 gün normal yeme günü olan 5:2 diyetinde, oruç gününde sınırsız sıvı ile kadınlar 500 kalori, erkekler 600 kaloriye kadar yiyebiliyorlar…

Oruç diyetiyle hem yiyip, hem zayıflamak mümkün
20.11.2015
0
A+
A-
Düşük kalori tüketilen haftanın 2 gününde kadınlar 500 kalori erkeklerse 600 kalori tüketebiliyor.

Düşük kalori tüketilen haftanın 2 gününde kadınlar 500 kalori erkeklerse 600 kalori tüketebiliyor.

** Seçilen 2 günde oruç tutulan, diğer 5 günde normal yeme düzeniyle Akdeniz mutfağına özel yiyeceklerin tüketildiği diyetle kilo kaybetmemek imkansız…

*Haftada 2 gün oruç ve 5 gün normal yeme günü olan 5:2 diyetinde, oruç gününde sınırsız sıvı ile kadınlar 500 kalori, erkekler 600 kaloriye kadar yiyebiliyorlar… Normal yeme gününde ise pasta, börek dahil herşey yiyebiliyorsunuz…

 

*YASEMİN BAKAN

5:2 diyetini ilk bakışta çok kolay gelebiliyor. Kesinlikle kolay bir diyet. Üstelik sağlıklı. Ancak ilk 3 hafta düşünüldüğü kadar kolay değil. Özelikle karbonhidrat ağırlıklı beslenen birisiyseniz oruç tuttuğunuz tüm gün şekersiz çay, kahve ve su tüketebilseniz de vücudunuzun tek istediği bir parça karbonhidrat oluyor! Eğer ilk 2-3 haftayı atlatırsanız hızla kilo verip kendinizi daha enerjik ve hafif hissedeceksiniz. Şişkinlik, yorgunluk hissi gibi günlük yaşantımızda hissettiğimiz durumlar tamamen ortadan kalktığı gibi cildiniz yenilenecek…

Dr. Michael Mosley ve Mimi Spencer'in yazdığı kitap İngiltere'de uzun süre çok satanlar listesinde kaldı.

Dr. Michael Mosley ve Mimi Spencer’in yazdığı kitap İngiltere’de uzun süre çok satanlar listesinde kaldı.

UZUN YAŞAMANIN SIRRI

5:2 diyeti yalnızca kilo kaybetmeyi değil aynı zamanda birçok hastalığın tedavisi, sağlıklı ve uzun yaşamayı da vaad ediyor.  Haftanın belli günlerinde kalori azaltma deneyleri aslında 1943 yılından beri yapılıyor. O günden beri yapılan araştırmalar gösteriyorki, kolesterol seviyesinin düşürülmesinde, vücut yağının azalmasında, kilo vermede, diyabeti önlemede pozitif etkileri gözleniyor.

İngiltere’de bu diyetin popüler olmasını sağlayansa Michael Mosley. BBC’de yaptığı program Eat, Fast, Live Longer (Ye, Oruç tut, Uzun yaşa) ile diyetin tüm İngiltere’de bilinmesine ve yayılmasına neden oldu.  The Fast Diet kitabının da yazarı Mosley aslında tıp doktoru.  Tıptan önce ise Oxford Üniversitesi’nde ekonomi ve politika okudu. Ancak son 25 yıldır ne ekonomist nede doktor olarak çalışıyor. BBC’de sağlık ve bilim alanında belgeseller hazırlayan ve sunan bir program yapımcısı.  Mosley 58 yaşında, fit ve genç görünümlü biri. Ve oldukça sağlıklı.

Mosley’nin oruç diyetiyle ilgilenmesinin nedeni ise tamamen kişisel. Aşırı kilolu babasını 73 yaşında diabet hastalığından kaybeden Mosley, “Babam bizim için her anlamda bir rol modeldi.  Aynı zamanda diabet hastalığının da bize geçmesi muhtemeldi. Bu tehdidi görebiliyordum”

Mosley, oruç diyetinin kanseri önleyici, insülin seviyesi üzerindeki pozitif etkisini, Alzheimer hastalığını önleyici etkisinin kendisi kadar herkes için önemli olduğunu söylüyor.

Diyete başlamadan önce 84 kilo olan Mosley, göbekli şişman biriyken oruç diyetiyle 5 ayda sağlıklı ve kalıcı bir şekilde 11 kilo kaybederek şimdiki görünümüne kavuşmuş. Oruç diyeti onun için artık bir yaşam biçimi. Haftada 2 gün oruç tutarak başladığı 5:2 diyetine şimdi, 1 gün oruç tutarak devam ediyor.

Dr Michael Mosley'nin BBC'de yaptığı program "Eat, Fast and Live Longer" belgesiyle 5:2 diyeti popüler hale geldi. Diyeti Mosley gibi yaşam biçimi haline getiren kişi sayısı her geçen gün artıyor.

Dr Michael Mosley’nin BBC’de yaptığı program “Eat, Fast and Live Longer” belgesiyle 5:2 diyeti popüler hale geldi. Diyeti Mosley gibi yaşam biçimi haline getiren kişi sayısı her geçen gün artıyor.

Dr. Michael Mosley sorularımızı yanıtladı:

5:2 diyeti fikri nereden geliyor?

Amerika ve İngiltere’de fasılalı yeme düzeniyle ilgili araştırmalar yapılıyordu. Haftada birkaç gün kaloriyi azaltma yönündeydi araştırmalar. Amerika’daki araştırmalar birgün oruç tutma üzerine yapılırken, İngiltere’de kadınlar üzerinde yapılan araştırmayla haftada 2 gün kalori azaltma yönündeydi. Araştırmalar şunu gösteriyordu: Haftada 2 gün kalorisini azaltan kadınlar normal yiyen kadınlara göre daha az kilo alıyorlardı. Aynı zamanda insülin duyarlılıklarında pozitif gelişmeler görüldü.

Sizce bu diyet herkes için işe yarayan bir diyet mi?

Evet. İstediğiniz iki gün oruç tutabilirsiniz. Ben Pazartesi ve Perşembeyi tercih ettim. Çünkü Hz Muhammet de yüzyıllar önce bu günleri tercih ediyordu. Oruç tuttuğunuz gün şekersiz sıvıların hepsini tüketebilirsiniz. 500 kaloriye kadar yiyecek de tüketibilirsiniz.

Herhangi bir hastalığı tedavi edici etkisi var mı?

Diabet riskini kesinlikle azaltıyor. Birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltıyor. Özellikle bağırsak ve göğüs kanseri. Aynı zamanda bunama riskini azaltıyor.

Oruç diyetinin diğer diyetlerden farkı ve faydaları nedir? Atkins ve Dukan diyetlerini değilde niye bu diyeti tercih etmeliyiz?

Sağlık açısından çok açık bir şekilde oruç diyeti daha faydalı. Diğer standart diyetlere göre daha hızlı kilo verebiliyorsun. İnsülin dengesinde gözle görülür pozitif bir iyileşme oluyor. Kilo vermek isteyen insanların çoğu sürekli kalori azaltmaktansa haftada 2 gün kalori azaltmayı daha kolay buluyorlar.

Siz hala oruç diyeti yapıyor musunuz? Sizin hayatınızda neler değiştirdi?

Haftada 1 gün yapıyorum. Diyete başladığımdan günden 11 kilo daha hafifim. Başladığımda kan şekerim diyabet olma riskindeydi. Şu anda normal.

Diyete başladıktan sonra ilk hafta, ikinci hafta, üçüncü hafta ve sonra insanların tepkileri neler oluyor? Nasıl hissediyorlar? Ne kadar kilo kaybediyorlar?

Oruç diyetine başlayanların çoğu ilk haftayı çok zor buluyorlar. Ama sonra alışıyorlar. Bir arkadaşla birlikte yapmak daha kolay hale getiriyor. Kitabımda nasıl daha kolay hale gelebileğinin püf noktalarını veriyorum.

5:2 (Oruç diyeti) nasıl uygulanır?

Öncelikle doktorunuza sağlığınızın bu diyete uygun olup olmadığını sorduktan sonra diyete başlayabilirsiniz. Kendi tercih ettiğiniz ki çoğunlukla Pazartesi ve Perşembe tercih ediliyor 2 gün tüm gün boyunca şekersiz ve sütsüz istediğiniz kadar, çay kahve, su tüketebilirsiniz. 500 kaloriye kadar yemek de yiyebilirsiniz. Diğer 5 gün normalde nasıl yiyorsanız aynı şekilde yiyebilirsiniz. Hiçbir sınırlama yok.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.