kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2106
EURO
35,0833
STERLIN
40,8423
BITCOIN
$65.873
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
16°C
LONDRA
16°C
Kapalı
Perşembe Hafif yağmur
20°C
Cuma Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İrlanda, İngiltere’yi güvenli ülke olarak tanımlayacağını açıkladı

İrlanda, İngiltere’yi güvenli ülke olarak tanımlayacağını açıkladı
01.05.2024
0
A+
A-

İrlanda hükümeti, İngiltere’yi sığınmacıların geri gönderilebileceği “güvenli ülke” olarak yeniden tanımlayacak yasa hazırlanması planını onayladı.

İrlanda hükümeti bakanları, Adalet Bakanı Helen McEntee tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulan planı topluca onayladı. McEntee, İrlanda’da Yüksek Mahkemenin daha önce İngiltere’nin “güvenli üçüncü ülke” olduğu kararına karşı çıkması sonucu ortaya çıkan boşluğu kapatmak amacıyla önerisini İrlanda kabinesine sundu. Kabine Toplantısı’na girerken gazetecilere açıklamalarda bulunan McEntee, “Bu sayede İngiltere’yi geri dönüşler için güvenli ülke olarak yeniden tanımlayabileceğiz.” dedi.

Ülkesinin, İngiltere’den İrlanda’ya geçen sığınmacıların geri gönderilmesi için İngiliz hükümetiyle Brexit sonrası anlaşma yaptığını hatırlatan McEntee, ancak Kovid-19 salgını ve Yüksek Mahkemenin son kararı nedeniyle iade anlaşmasının etkili olmadığını kaydetti. McEntee, önerdiği yasanın, Mahkemenin kararını yeniden ele alacağını ve oluşan boşluğu kapatacağını dile getirdi.

İngiliz basınındaki haberlere göre, İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan bir sözcü, İrlanda ve İngiliz hükümetleri arasında Brexit sonrası varılan anlaşmanın kapsamına ilişkin iddialarını yalanladı. Sözcü, iki ülke arasında operasyonel düzenlemeler olduğunu kabul etti ancak sığınmacıların geri dönüşünü kabul etmek için “yasal zorunluluk olmadığını” vurguladı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da ITV kanalına yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği (AB), yasa dışı göçmenlerin geldiği Fransa’ya geri dönüşleri kabul etmezken, biz İrlanda üzerinden AB’den geri dönüşleri kabul etmeyeceğiz.” ifadesini kullandı.

İRLANDA ACİL DURUM YASASI ÇIKARACAĞINI DUYURMUŞTU

İrlandalı yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda, İngiltere’nin sığınmacıları Ruanda’ya sınır dışı etme planının, daha fazla sığınmacının İrlanda’ya gelmesini teşvik ettiği yönünde endişelerini dile getirmişti. Bu nedenle İrlanda hükümeti, İngiltere üzerinden gelen sığınmacıları geri göndermek için acil durum yasası çıkarmaya hazırlandığını duyurmuş, İngiliz hükümeti ise hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyeceğini bildirmişti.

İrlanda, daha önce İngiltere’yi, sığınmacıları geri gönderilebileceği “güvenli üçüncü ülke” olarak belirlemişti ancak İrlanda Yüksek Mahkemesi, geçen ay bunun AB hukukunu ihlal ettiğine hükmederek geri göndermelere engel olmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.