kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
STERLIN
40,5832
BITCOIN
$64.439
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
18°C
LONDRA
18°C
Orta şiddetli yağmur
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Perşembe açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Yazar Jenny White : ‘Türkiye yol ayrımında’

Yazar Jenny White : ‘Türkiye yol ayrımında’
06.02.2014
0
A+
A-

jenny white 1

Türkiye üzerine sosyolojik araştırmaları ile tanınan Dr Jenny White İngiliz parlamentosunda  Türkiye’de değişen toplumsal yapıyı ve bunun devlet anlayışını nasıl etkilediğine ilişkin bir toplantıda konuştu.

Türkiye Araştırmalar Merkezi(CEFTUS) tarafından düzenlenen toplantıya Hackney Milletvekili Diana Abbott ev sahipliği yaptı. Çok sayıda izleyicinin takip ettiği toplantının moderatörlüğünü ise Reading Üniversitesi öğretim üyesi Dr Pelin Kadercan üstlendi.

Konuşmasına Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluş sürecine ilişkin değerlendirmelerle başlayan Jenny White, kurucu ideolojinin, yarattığı iç ve dış düşmanlar üzerinden güçlendiğini, Türk kimliğini sınırlayıcı bir şekilde yorumladığını ve otoriter yönetim biçimini benimsediğini anlattı. Aileden devlete kadar toplumsal hayatın her noktasında ataerkil bir anlayış olduğunu ifade eden White, bunun hem kadınları toplumsal, siyasal ve ekonomik hayattan dışladığını hem de yönetimlerin otoriterleşmesini, tek adamlaşmasını kolaylaştırdığını belirtti.

YA DEMOKRASİ YA DA OTOKRASİ

jenny white 2

Konuşmasında Türkiye’nin bir dönemecin eşiğinde olduğunu söyleyen White, ülkenin demokratik ya da otokratik bir yönetime doğru yol alacağının belli olmadığını, iki senaryonun da şu an mümkün olduğunu kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın artan otoriter söyleminin Türkiye’nin geleceği için bir tehlike oluşurduğunun altını çizen White, AKP hükümetinin, iktidarının ilk yıllarında Türkiye’nin eski kemikleşmiş toplumsal ve siyasal kategorilerden uzaklaştığını, Türk kimliğini genişlettiğini ve eskiden marjinalleştirilmiş bazı toplumların artık kendilerini ifade edebilmeleri için bir alan yarattığını ifade etti.  Ancak son dönemde AKP’nin de eski devlet anlayışına geri döndüğünü savunan White, Başbakan Erdoğan’ın gittikçe daha otoriter davrandığına dikkat çekti. Erdoğan’ın konuşmalarında iç ve dış düşmanlara vurgu yaptığını ve olayları komplo teorileri ile açıklamaya çalıştığını belirten Jenny White, bunune eski devlet söylemi olduğunu ve giderek AKP’yi etkisi altına aldığını ileri sürdü.

Jenny White, Türkiye üzerine çalışan çok sayıda öğrenci ve akademisyenin katıldığı toplantıda izleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.

White’in son kitabı Müslüman Milliyetçiliği ve Yeni Türkler’in ilk basımı Türkiye’de kısa sürede tükenmişti. White daha önce de Para ile Akraba, Kentsel Türkiye’de Kadın Emeği ve Türkiye’de İslamcı Kitle Seferberliği: Yerli Siyaset Üzerine Bir Araştırma isimli iki kitap daha yayınlamıştı.

jenny white 3

jenny white web

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.