kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5878
EURO
34,7587
STERLIN
40,2552
BITCOIN
$66.270
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Mahkemelerde tecrübesiz çevirmen krizi

Mahkemelerde tecrübesiz çevirmen krizi

dava.cevirmenlik.hizmeti1Haber: Figen Güneş

Profesyonel Çevirmenler Birliği, İngiliz Adalet Bakanlığı’nın yıllık 18 milyon sterlin tasarruf sağlamak amacıyla çevirmenlik hizmetlerini Applied Language Solutions (ALS) adlı şirkete devretmesiyle, davalardaki çevirinin İngilizce bilgisi yetersiz diplomasız kişilerce yapılarak mahkemelerde kaos ve gecikme yaşandığına dikkat çekti. 1 Mart’tan itibaren polis ve mahkemelerdeki tüm dil servisleri ALS tarafından yürütülecek.

Bakanlık yeni anlaşma ile ay başından itibaren servislerin kalitesinin yükseleceğini duyurmasına rağmen, Profesyonel Çevirmenler Birliği (Professional Interpreters Alliance)mahkemelerde sunulan servisi ‘vahim’ olarak nitelendirdi. Profesyonel çevrimenler ALS’in servislerini yakından takip ederek şu ana kadar 26 sayfalık bir görev ihmal raporu oluşturdu.

Adalet Bakanlığı sözcüsü, profesyonel Tier1 ve yarı profesyonel Tier2 çevirmen kategorisindekilerin yanısıra, hiçbir mesleki belgesi olmayan fakat ALS’e kayıtlı Tier 3 çevirmenlerin ‘ender konuşulan diller’ davalarında kullanılabileceğini söyledi.

Önümüzdeki 5 yıl içinde ALS ve bakanlık arasındaki kontratın 60 milyon sterlinlik tasarruf sağlaması bekleniyor fakat tercümanların vaktinde görev yerinde olmaması nedeniyle mahkemelerde yaşanan gecikmeler dolayısıyla uzun vadede ekstra masraf getirmesi bekleniyor. Hindistan’daki bürosundan Londra’daki davalara çevirmen tedarik etmek üzere çalışan ALS personelinin, kayıtlı çevirmenlerine Londra içinde 45 dakikada yapılacak mahkeme arası transferler için,  ‘5 dakikada o davada olur musun?’ talebinde bulunduğu öğrenildi.

İTİRAZ EDİP, TEMYİZE GİDİN

Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak 12 yıldır profesyonel tercümanlık yapan Soner Köroğlu, İnsan Hakları Bildirgesi’nin altıncı maddesi olan adil yargılanma hakkına değinerek, mahkemede konuşulan her bir cümlenin teker teker sanığa çevrilmesi gerektiğine, aksi halde dava sürecinde haksız yargılamaya yol açılabileceğine dikkat çekti. Dava sürecinde çevirinin iyi yapılmaması halinde avukatlara anında müdahale etme önerisinde bulunan Köroğlu, simdiki çevirmenlerin birebir çeviri yerine özet yaptığını, buna avukatın itirazı halinde temyiz hakkının doğabileceğini söyledi.

HÜCREDE ANLATTI

ALS’in verdiği hizmeti sert bir dille eleştiren Soner Köroğlu, mahkeme başlamadan sanık ve tercümanın yemin etmesi gerektiği fakat tecrübesiz çevirmenlerin bunu ‘karmaşık’ bularak bocaladığını söyledi. Diğer bir davada çevirmenin sanığı dinlemeden direk konuştuğuna tanık olan Köroğlu, çevirmenin hakime sanık ile hücrede konuştuklarını, tüm olayın akışını bildiğini, sanık yerine konuşabileceğini  ifade ettiğini belirtti.

ADALETSİZLİK GETİRECEK

Profesyonel Çevirmenler Birliği Direktörü Madeleine Lee, dava sürecinde ve poliste çevirmenlik yapan diplomalı tercümanların ALS şirketini kaliteyi düşürdüğü gerekçesiyle boykot etmesi nedeniyle, sisteminde yeterli sayıda tecrübeli personel bulundurmayan ALS’in, ‘sayı ve nitelik bakımından yetersiz kişilerle servis verdiği’ uyarısında bulundu. Lee çevirinin yetersiz olması nedeniyle sanıkların adaletsiz yargılanarak, bağımsızlıklarının riske atılabileceğine dikkat çekti.

Profesyonel 2300 çevirmenin kayıtlı olduğu, Ulusal Tercümanlar Birliği (The National Register of Public Service Interpreters – NRPSI) üyelerinin de dahil olduğu bir grup kişi, çevirmenlik sektöründe düşen saat ücretleri ve çalışma koşullarını eleştirerek internette ‘Maymun değilsen fıstık için çalışmaya hayır’ sloganlı bir kampanya başlattı.

YARIşMADA ELENDİ

ALS’in üst düzey yöneticisi Gavin Wheeldon 2007 yılında işverenlerin jüri olduğu, farklı işfikirlerinin yarıştığı BBC programı Dragons’ Den de bu çevirmenlik şirketi fikri için yarışarak 250 bin sterlinlik bütçe istemişti. Fakat Wheeldon’un iş fikri panel tarafından ‘gerçeklikten uzak’ bulunarak red edilmişti.

ALS Sözcüsü, bakanlık ile aralarında olan kontratın detaylarını ‘bu aşamada’ açıklamaktan kaçınırken, şikayetleri ‘titizlikle’ inceleyeceklerini duyurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.