kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5214
EURO
34,7856
STERLIN
40,4714
BITCOIN
$66.485
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Nazım Hikmet’in şiirleri Londra’da okundu

Nazım Hikmet’in şiirleri Londra’da okundu
17.04.2012
0
A+
A-

Nazim1Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet, 110’uncu doğum gününde Londra’da anıldı.

Kuzey Londra’daki  Renkart Salonu’nda, CHP İngiltere Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen etkinliğe sayıları 100’e ulaşan Nazım Hikmet severleri katıldı.

Aralarında Araştırmacı Yazar Abdullah Nihat Yılmaz, İngiltere ADD Başkanı Jale Özer ve Azerbaycan Evi Başkanı Dr. Ali Tekin Atalar’ın yer aldığı programın açılış konuşmasını. Dernek Başkanı Nesrin Yılmaz yaptı.

Akabinde, günün hazırlayıcısı Gönül Cilasun kısaca programı belirtti. Daha sonra Türkçe öğretmeni Eşref Yılmaz, Nazım Hikmet’in doğumu, çocukluk, gençlik yılları, ilk şiirini yazışından Kurtuluş Savaşı sırasında Bolu’da öğretmenliğe başladığı dönemleri anlattı.

Nazım Hikmet’in birkaç kez Sovyetler Birliği’ne gitmesi ve son gelişinde yazılarından dolayı 28 yıl cezaya çarptırıldığını, 1938 de başlayan cezasının 1950 yılında afla bittiğini  hapisten çıkınca aynı yıl tekrar Sovyetler Birliği’ne gittiğini ve ölene kadar orda kaldığı şu anda da mezarını orda olduğuna değindi. Yılmaz daha sonra büyük şairin çok bilinen şiirlerinden; Karıma mektuplar, Şeyh Bedrettin Destanı, Taranta babuya Mektuplar yine bestesi yapılan Karlı Kayın Ormanı’nı katılımcılarla birlikte söylendi.

ŞAİRİN ŞİİRLERİ EZBERE OKUNDU

Yılmaz son olarak şairin vasiyeti olarak da bilinen ‘Ölürsem beni Anadolu da bir köy mezarlığına gömün’ mısralarıyla bilinen vasiyet şiirini okuyarak sunumunu bitirdi.

Şairin edebi yönü ve biyografisinden oluşan bir videonun da gösterildi etkinlikte yer alan Gönül Cilasun’da, dünya şairi Nazım’ın ‘Yaşama Dair’, ‘Hazin Bir Hürriyet’, ‘En Mühim Mesele’, ‘Bu vatana nasıl kıydınız’ son olarakta, ‘Elveda’ isimli şiirlerini seslendirdi. Yaklaşık 2 saat süren anma program çerçevesinde konuklardan Necdet Cilasun, ‘Tahir ile Zühre’ ve ‘Ben senden sonra ölürüm’, 92 yaşındaki Esat Akgün’de ezbere okuduğu  ‘Söğüt ağacı’ ile ‘Hazer’ adlı şiirleri ile dinleyicileri duygulandırdı.

Ünlü şairin 21 Haziran 1951 yılında Türkiye’den ayrıldığını belirten, dernek yönetim kurulu üyesi Nesrin Yılmaz Dell ve Eşref Yılmaz da, “Böylesine bir dünya şairine sahip olduğumuz için onur duyuyoruz. Ona çok acı çektirdik. Bizi bağışlasın. Ancak biz dernek olarak hem şiirlerini, hem de diğer yönlerini onun ölümsüzlüğünü sonuna kadar yaşatmaya çalışacağız. Işıklar içinde yatsın” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.