kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4446
EURO
34,8443
STERLIN
40,7098
BITCOIN
$58.062
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
15°C
LONDRA
15°C
Hafif yağmur
Perşembe Orta şiddetli yağmur
14°C
Cuma Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Af kısa vadede mümkün görünmüyor

Af kısa vadede mümkün görünmüyor
05.07.2013
0
A+
A-

Profesör İbrahim Sirkeci kaçak göçmenlere af çıkmasının zor olduğunu söyledi. Regents Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Direktörü Sirkeci, Muhafazakar Parti’lilerin çıkışları ile gündeme gelen af uygulamasının hayata geçirilmesinin kısa vadede mümkün görünmediğin ifade etti. Böyle bir uygulamanın hem iktidardaki Muhafazakar Parti içerisinde kabul görmesinin çok zor olduğunu hem de İngiltere kamuoyunun buna hazırlıklı görünmediğine dikkat çeken Sirkeci, “Basında ve sağ partilerde sık sık gündeme getirilen göçmen karşıtı yayınların UKIP gibi aşırı sağ partiler tarafından kullanıldığı ve taban bulduğu göz önüne alınacak olursa, bugünkü iktidarın bu tür bir uygulamaya ne kadar uzak olduğu daha da iyi anlaşılabilir.” dedi.

Göçmenlik alanındaki çalışmaları ile tanınan akademisyen, Avrupa ülkelerinde benzer bir af uygulamasının son 10 içerisinde İtalya ve İspanya’da hayata geçirildiğini ifade etti. İspanya’nın af sonrası göçmenler için Almanya’dan sonra en cazip ülke durumuna geldiğini kaydeden Sirkeci, af uygulamasının bu tür teşvik edici bir sonuç yaratabilecek olmasının İngiltere için caydırıcı olabileceği uyarısında bulundu.

AB için hazırladığı çalışmalarda da dikkat çektiği ‘demografik açık’ olgusunun, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinin göçmen ihtiyacının sürekli olduğunu ortaya gösterdiğini kaydeden Sirkeci, bu ülkelerde nüfusun giderek yaşlandığını ve işçi sıkıntısının göçmenlerle karşılanabileceğini kaydetti. Bu açıdan bakıldığında kaçak göçmenler için genel bir af uygulamasının faydalı görülebileceği değerlendirmesinde bulunan Sirkeci, “Ayrıca yüz binlerce kaçak durumda olan göçmenin sistem içerisine çekilmesi, ödeyecekleri vergiler ve sağlayacakları ekonomik katkı ile ülkeye yarar sağlar. Diğer taraftan onların evrensel standartlarda bir yaşam hakkına sahip olmaları İngiltere’nin sorumluluğunda; hükümet bu sorumluluğu yerine getirmiş olur” dedi.

KAÇAK SAYISI DAHA FAZLA OLABİLİR

Profesör Dr İbrahim Sirkeci, af haberlerinde, İngiltere’de olası bir aftan yararlananacak kaçak göçmen sayısının 570 bin dolayında olduğuna yer verildiğini aktardı. Bu rakamın daha yüksek olabileceğine işaret eden Sirkeci, bu sayının bir milyona kadar yükselebileceğini belirterek şunları söyledi: “Göçmenlerle ilgili çalışmalarda kaçak sayısının genel göçmen nüfusun yüzde 10’u ila 15’i arasında olduğu varsayılır. 2011 nüfus sayımına göre bir başka ülkede doğmuş göçmen sayısının 7 milyonun üzerinde olduğu baz alınacak olursa, kaçak sayısının telafuz edilen rakamların çok üzerinde olduğu tahmin edilebilir”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.