kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3798
EURO
35,0589
STERLIN
41,0136
BITCOIN
$70.085
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Alevi Festivali bu yıl ‘Kadın ve Adalet’ temasıyla yapılacak

Alevi Festivali bu yıl ‘Kadın ve Adalet’ temasıyla yapılacak
27.10.2020
0
A+
A-

İNGİLTERE Alevi Kültür Merkezi (İAKM) ve Cemevi, 9 yıldan beri düzenlediği Alevi Festivalinin 10’ncusunu, Kovid-19 salgını sebebiyle bu yıl online olarak gerçekleştirecek.

Her yıl geleneksel olarak yaz aylarında gerçekleştirilen Avrupa’nın en büyük Alevi Festivali, bu kez 14- 15 Kasım tarihleri arasında sosyal medya kanalları vasıtasıyla yapılacak. Bu yılki festivalin ana teması “Kadın ve Adalet” olarak belirlendi.

İlk kez bu yıl online olarak yayınlanacak festivalde çok sayıda değerli sanatçı, akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçi konuk olacak ve Alevilerin dünyanın evrensel değerlerine uygun düşünce ve eylem dünyasına katkı sunacaklar.

Günde 5 saat sürecek online festival, iki gün devam edecek. Festival kapsamında Moğollar, Aylin Aslım, İlkay Akkaya, Mercan Erzincan, Erdal Erzincan, Ozan Emekçi, Muharrem Temiz, Hüseyin Turan, Kutsal Evcimen, Mikail Aslan, Cem Erdost İleri, Şivan Perver, Niyazi Koyuncu, Ayfer Düzbaş, Özlem Taner, Ozan Baysal, Güldiyar Tanrıdağlı, Şubadap Çocuk, Petra Nachtmanova, Marine Store Dealar, Canan Sağar, İprahim Kırılmaz, Zülfü Livaneli ve sürpriz sanatçılar farklı kültürlerin, farklı formlardaki eserlerini seslendirecek.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı Zeynel Akdoğan yaptığı yazılı açıklamada, festivalde çok sayıda değerli sanatçı, akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçinin konuk olacağını ve Alevilerin dünyanın evrensel değerlerine uygun düşünce ve eylem dünyasına katkı sunacağını bildirdi.

Akdoğan şu açıklamayı yaptı:Son 9 yıldır Londra’nın merkezinde, dünyanın ilk Alevi Festivali’ni tüm insanlığa sunan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM), bu yıl Covid – 19 salgını sebebiyle 10. Alevi Festivali’ni online olarak gerçekleştiriyor. İAKM, bugüne değin Alevi inancına, kültürüne, felsefesine hizmet amacıyla faaliyet gösteren bir kurumdur. Dünyaya sadece teolojik gözle bakmayan Aleviler, toplumsal sorumluluk gereği bu yılki festivalin ana temasını “Kadın ve Adalet” olarak belirlemiştir. Her geçen gün kadın cinayetlerinin çoğalarak artması sebebiyle, milyonlarca kadın hak arayışlarını sokağa taşımıştır.

Onlarca kadının cinayete kurban gittiği, toplumsal cinsiyet baskısı ile günlük yaşamlarını dahi idame ettiremediği bir zamanda yaşıyoruz. Özgür kadın kimliğine sahip çıkan ve her şekilde savunan Alevilik inancı, her türlü şiddetin karşısında durmuştur. Bu nedenle, kadınların sokakta, toplu taşıma araçlarında, işyerlerinde tacize uğradığı bir dünyada, bu sorunun çözülmesine katkı sunmak, kadın mücadelesini sahiplenmek ve yükseltmek ‘En el hak’ diyen Aleviler için en önemli ve can alıcı sorumluluktur.

Bunun yanında çağımızın en büyük problemi adalet sorunudur. Kadına şiddet, kadın cinayetleri aynı zamanda bir adalet sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde ve tüm dünyada adalet sisteminin haktan, eşitlikten yana değil, güçlüden yana işlediği gerçeğini maalesef her gün görüyoruz. En yakın tarihte Dersim, Çorum, Maraş, Sivas, Gazi, Suruç, Ankara garı Katliamı ve daha onlarcasında adalet arayan Aleviler, hâlâ bu adaletin sağlandığını görmeyi beklemektedirler.

Kadına karşı şiddetin, Alevilere yapılan katliamların, baskıların cezasız kalması, adalet mekanizmasının işletilmemesinden hatta yok edilmesindendir. Daha önceki festivallerde Aleviler ve Alevilerle birlikte dünyaya sevgi, barış, eşitlik, kardeşlik gözüyle bakan herkesin cemal cemale kaynaştığı, türküler, şarkılar söylediği gelenekselleşmiş Alevi Festivali ile gönülleri birlemişti. Bu yıl online olarak yayınlanacak festivalde çok sayıda değerli sanatçı, akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçi konuk olacak ve Alevilerin dünyanın evrensel değerlerine uygun düşünce ve eylem dünyasına katkı sunacaklardır.”

Geçtiğimiz yıl 24 Mayıs ile 2 Haziran tarihleri arasında dokuzuncusu gerçekleştirilen festivalin son etkinliği olan ‘Park Şenliği’ne 21 binden fazla kişi katılmıştı. Gün boyu geleneksel lezzetler eşliğinde dost, akraba, hemşeri ve gönül dostları buluşmasına sahne olan Park Şenliği’nde renkli görüntüler oluştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.