kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3423
EURO
35,1164
STERLIN
41,0271
BITCOIN
$70.700
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Doğal felaketler ve iklim değişikliği

11.07.2012
0
A+
A-

Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelmekte olan kavurucu sıcaklar, kuraklık, aşırı yağışlar, sel felaketleri, fırtına haberleri ile iklim değişikliği arasında bağlantı var mı? Çoğunluk bağlantı olduğuna inanıyor. Bağlantı olmadığını savunanlar da var. Biz bunu tartışırken kötü haberler artmaya devam ediyor. Küresel düzeyde önlemler alma konusunda geciktik. Biz geciktikçe durum kötüleşiyor. Felaketlerin boyutu büyüyor.

Kıbrıs’ta aşırı sıcaklardan yandığımız bu günlerde İngiltere ve Rusya’dan sel felaketi haberleri geliyor. İngiltere’de önce aşırı sıcaklar, kuraklık yaşanmıştı. Şimdi ise aşırı yağışlar sel felaketlerine yol açıyor. Hükümetin iklim değişikliği danışmanları, sel felaketlerinden korunma konusunda daha fazla yatırım yapılmaması durumunda, gelecekte yarım milyondan fazla ev ve işyerinin riskte olacağını açıkladılar. İklim Değişikliği Komistesi’nden Lord Krebs, son bir kaç hafta içinde İngiltere’de insanların yaşamını alt üst eden su baskınlarının iklim değişikliği nedeniyle gelecekte daha sık yaşanacağını söyledi. Sellerden korunmak için İngiltere’nin 2015 yılına kadar 860 milyon Sterlin harcama yapması gerekeceği tahmin ediliyor. İngiltere’de yaşanan soğuk ve yoğun yağışlı yazın nedenlerini bilim yakında ortaya koyabilecek.

Güney Rusya’da sel felaketi trajediye dönüştü. 171 kişi hayatını kaybetti. Şimdi Rusya bu felaketin nedenlerini tartışıyor. Büyük olasılıkla olayda insan hataları da var. ABD’nin Doğu bölgesinde önce fırtına ve aşırı yağışlar yaşandı. Milyonlarca insan elektriksiz kaldı. Arkasından korkunç sıcaklar geldi. Meksika’nın kuzeyindeki Chihuahua bölgesinde artık yağmur yağmıyor. Meksika’nın 32 eyaletinden 18’inde aşırı kuraklık ve beraberinde gelen trajik sonuçlar yaşanıyor. Bilim insanları, aşırı kuraklığın iklim değişikliği ile bağlantılı olduğuna inanıyorlar. Son 12 ayda Chihuahua bölgesinde kuraklık nedeniyle 350 bin büyük baş hayvan öldü. Bölgenin esas geçim kaynağı hayvancılık krizde. Meksika’nın UNAM Üniversitesi öğretim görevlisi Carlos Gay, ülkenin kuzey bölgelerinin devamlı kuraklık yaşamaya başladığını, bunun iklimin değişmiş olduğu anlamına geldiğini söyledi. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Elbette, tüm anormal doğa fenomenlerini küresel ısınma ile açıklamak mümkün değil.

Bu felaketlerle iklim değişikliği arasında bağ olduğu konusunda geçen Salı günü yeni bir rapor açıklandı. Rapora göre küresel ısınma, aşırı sıcak dalgaları olasılığını artırıyor. Gezegenimizdeki ısınma, 1960’lı yıllara göre geçen yıl Teksas’ta yaşanan aşırı sıcakların olasılığını 20 kat artırdı. İngiltere’de geçen kasım ayındaki sıcakların yaşanması olasılığı, küresel ısınma nedeniyle 62 kat fazlaydı. (İngiltere’de geçen kasım ayında hava ısısının keydedilmeye başlandığı 1659 yılından bu yana en yüksek sıcaklıklar yaşanmıştı.) 2011 yılında Kuzey Kutbu dünyadan daha hızlı ısınmaya devam etti. Denizlerdeki buzların oranında büyük düşüş oldu. 2011’de deniz seviyesi yükseldi. And Dağları’nda buzullar eriyor.

Bilim insanları, 2011 yılında yaşanan altı olayı inceleyerek raporu hazırladılar. Raporun genel sonucu, incelenen olaylarla, küresel ısınma nedeniyle var olan beklentiler arasında uyum olduğu yönünde. Yani, beklediğimiz felaketleri yaşamaya başladık. Bilim insanları, boğucu sıcak dalgaları ile küresel ısınma arasında doğrudan bağlantı olduğuna inanıyorlar. Hem kuraklıklarda, hem de aşırı yağışlarda artış var.

Hazırlanan rapor konusunda eleştiriler de var. Bu eleştirilerin başında çok kısa sürede hazırlanmış olması yer alıyor. Bilim insanları bunları tartışadursun, biz iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını giderek daha fazla hissediyoruz. İklim değişikliğinin doğurmakta olduğu sorunların listesi uzun. Ekonomik açıdan büyük fatura ortaya çıkaracağı iyi biliniyor. Küresel ısınmayı önlemek için para harcamamız gerekiyor. Hükümetler genelde bundan hoşlanmıyor. Ne var ki, felaketler kapıya dayanınca ödenecek fatura çok daha büyük olacak. Ne yazık ki, BM’nin düzenlediği Rio+20 Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’ndan özlenen sonuçlar alınamadı. İnsanlık olarak kaybedecek vaktimiz kalmadı. Felaket kapımızın eşiğinde. Meksika örneğinde görüldüğü gibi kimi yerlerde felaket kapıdan içeri girmiş durumda. Daha ne bekliyoruz? Harekete geçme zamanı geldi, geçiyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.