kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
STERLIN
43,3305
BITCOIN
$98.437
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Orta şiddetli yağmur
Pazar Orta şiddetli yağmur
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Avrupa Birliği’nden May’e Brexit mesajı : Yeniden müzakeze yok

Avrupa Birliği’nden May’e Brexit mesajı : Yeniden müzakeze yok
30.01.2019
0
A+
A-

Parlamento’da dün kabul edilen önergelerden ilki ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) 29 Mart’ta anlaşma olmadan ayrılmamasını, ikincisi ise Kuzey İrlanda sorununa çözüm bulunarak reddedilen Brexit anlaşmasının tekrar müzakere edilmesini öngörüyor.

İlk önerge, yasal olarak bağlayıcı olmasa da Başbakan May üzerinde siyasi bir baskı oluşturabilir. Başbakan May, Çarşamba günü Parlamento’da yaptığı konuşmada, “AB ile olumlu bir havada pazarlık yürütme” sözü verdi. May AB’ye, Kuzey İrlanda konusunda tartışmalı “backstop” uygulamasının sınırlandırılmasını, ülkesinin tek taraflı olarak uygulamaya son verebilmesini, sınır kontrolünden kaçınmak için çeşitli teknolojik imkanlardan faydalanılmasını önereceğini söyledi.

Brüksel ise tüm bu önerilere karşı.

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, Parlamento’daki konuşmasında, Başbakan May’den bir kez daha AB’den anlaşma olmadan ayrılma seçeneğini dışlamasını istedi. May ise Corbyn’in “Brexit planı olmadığını” söyledi.

İki lideri bugün bir araya gelecek.

Jeremy Corbyn, İngiltere Parlamentosu’nun dün ülkenin AB’den anlaşma olmadan ayrılmamasını öngören önergeyi kabul etmesinin ardından May ile görüşmeye hazır olduğunu açıklamıştı. Corbyn, “AB’den anlaşma olmadan ayrılma kaosunu masadan kaldırmayı aylarca reddettikten sonra Başbakan artık, bunun bir seçenek olmadığı gerçeğiyle yüzleşmeli” demişti.

AB: Brexit tarihini ertelemeyi değerlendirmeye hazırız

Öte yandan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın sözcüsü, İngiltere Parlamentosu’ndaki oylamadan hemen sonra yaptığı açıklamada, “Mevcut anlaşma, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden sistemli bir şekilde ayrılabilmesi için yapılabilecek en iyi ve tek anlaşma olmaya devam ediyor. “Backstop”, çekilme anlaşmasının bir parçası ve çekilme anlaşması yeniden müzakereye açık değil” dedi.

Tusk, Brüksel’in, İngiltere ve AB arasındaki ilişkilerin geleceğini düzenleyen siyasi bildiriyi gözden geçirmeye ve 29 Mart olan Brexit tarihini ertelemeyi değerlendirmeye ise hazır olduğunu söyledi. May ve Tusk bu akşam bir telefon görüşmesi yapacak.

‘Backstop’ nedir?

İngiltere’nin AB’yle yeniden müzakere etmek istediği, Brüksel’in ise buna yanaşmadığı “Backstop” esasında bir acil durum mekanizması. Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık’ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.

Ancak İngiltere ile AB arasında varılan anlaşma, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörüyor. İngiltere’de anlaşmaya karşı çıkanlar da bunun, Birleşik Krallık’ın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyor. En büyük korku, Kuzey İrlanda Cumhuriyeti’nin fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti’nin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016’daki referandumda Brexit’e karşı çıkan İskoçya’da 2014’ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması. Yani, Birleşik Krallık’ın parçalanması.

İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağladı. Zira Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti AB üyesiydi. Ancak Brexit ile beraber bu durum noktalanacağından; hem İngiltere hükümetini hem AB’yi hem İrlanda Cumhuriyeti’ni hem de Kuzey İrlanda’daki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor. Brexit sürecinin bugün itibarıyla çeşitli senaryolara açık olmasının en önemli nedeni de bu olarak görülüyor.

 

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.