kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5594
EURO
34,8815
STERLIN
40,5791
BITCOIN
$66.374
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
10°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Mevsimine göre sağlıklı meyve ve sebze ajandası

Mevsimine göre sağlıklı meyve ve sebze ajandası
28.04.2018
0
A+
A-

Herkes mevsimine göre en sağlıklı ve en taze meyve ve sebzeleri tüketme çabasında. Gün geçtikte büyüyen gıda lojistik hatları sayesinde pek çok gıda toptancısı aracılığıyla yemek istediğimiz her türlü gıdayı tedarik edebilir olduk. Fakat daha lezzetli, besinsel içeriği zengin, hormonlardan uzak beslenmenin sırrı yine de yiyecekleri mevsiminde tüketmekten geçiyor.

Daha sağlıklı beslenebilmemiz ve yaşam kalitemizin yükselmesi için hangi ay, hangi meyve ve sebzeleri tüketmemiz gerektiğini sizin için derledik.

Ocak

Ocak ayının en güzel sebzelerinden biri ıspanaktır. Klasik ıspanak yemeği yerine, bol soğanlı ıspanaklı tart, hem lezzetli hem demir deposudur.

Ocak ayında pırasa, pazı, havuç kereviz, kabak, pancar, ıspanak, turp, marul, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, elma, portakal, muz, greyfurt, mandalina, nar ve semizotunu en taze şekilde tüketebilirsiniz.

Şubat

Şubat ayında bol bol Brüksel lahanası tüketin diyeceğiz ama herkesin pek hoşlanmadığını biliyoruz. Fakat baharatlayıp fırına verdikten sonra üzerine rendeleyeceğiniz peynir ile kimse bu lezzete hayır diyemeyecektir.

Bu ayda Brüksel lahanası, pırasa, kırmızı turp, mandalina, muz, kereviz, pazı, hindiba, frenk soğanı, çağla, kuş konmaz, fındık turp, roka, kestane, soğan ve lahanaya sofralarında yer verebilirsiniz.

Mart

Mart ayı bahara geçiş için diyete en uygun zamandır. Bol yeşillikli, havuçlu salata tüketmeye dikkat edebilirsiniz.

Martta pancar, limon, kuşkonmaz, turp, bakla, küçük havuç, çilek, barbunya, karnabahar, pırasa, mandalina, ıspanak sağlığınıza sağlık katacak.

 

Nisan

Nisan ayının gözdesi, lif açısından zengin kuşkonmazı, balıkların yanında fırınlayarak tercih edebilirsiniz.

Bu ayda enginar, havuç, bezelye, çağla, küçük havuç, domates, kiraz, enginar, dolmalık biber, lahana, brokoli ve kerevizi bolca tüketmelisiniz.

Mayıs

Mayıs ayında C vitamininden zengin enginarı, salata ve makarnalarla servis edebilirsiniz.

İlkbahar mevsiminin son ayında çilek, patlıcan, domates, arpacık soğanı, erik, barbunya, marul, kiraz, karpuz, küçük havuç ve beyaz kuşkonmaz tüketebilirsiniz.

Haziran

Haziran ayında kalp dostu taze fasulyeyi, tavuk ile soteleyerek tüketebilirsiniz.

Bu ayda tüketeceğiniz enginar, taze patates, marul, taze fasulye, dolmalık biber, bamya, vişne, şeftali, tatlı, mısır, mürdüm eriği, salatalık, can eriği, çilek, havuç hem bünyenize hem de cildinize iyi gelecek.

Temmuz

Temmuz ayında özellikle sıcak havalardan dolayı ağır yiyeceklerden kaçınmalıyız. Karpuz ile yapacağımız sağlıklı bir salata ile ara öğün yapabiliriz.

Temmuzda kiraz, vişne, karpuz, kayısı, taze sarımsak, mısır, kavun, üzüm, böğürtlen, incir, taze ceviz, dut, enginar, bezelye, marul, kırmızı erik gibi pek çok insanın en sevdiği meyve ve sebzeler sofraları süslüyor.

Ağustos

Ağustos ayında bamyayı sevdirmeye kararlıyız. Bol domatesli, lif deposu bamyayı çorba yaparak da tüketebilirsiniz.

Yaz mevsiminin son ayında ise mürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla, taze ceviz, incir, taze fındık, göbek salata ve kiraz tüketmeniz tavsiye ediliyor.

Eylül

Eylül ayı domatesi sulu sulu yediğimiz son aydır. Patlıcanı ise en taze tükettiğimiz bu ayda, üzerine bol domatesli pizzayı deneyebilirsiniz.

Taze ceviz, taze fındık, kestane, pırasa, nar, karnabahar ve ayvayı en taze şekliyle tüketebileceğiniz Ağustosta domates, bamya, börülce ve karpuz da bulabileceğiniz bir dönem.

Ekim

Ekim ayı mantar ayı. D vitamini içeren az sayıdaki bitki kaynaklı besinler arasında kalan mantarı etler ile tüketebiliriz.

Sonbaharın ortası olan Ekim ayında bol bol armut, pırasa, karnabahar, nar, elma, kereviz, ıspanak, lahana, mandalina, taze ceviz, kabak, biber, incir, patlıcan ve üzüm tüketmeniz tavsiye ediliyor.

Kasım

Kasım ayı ile kara kış başlarken, ayva tatlısı gibi muazzam bir lezzet ile kendinizi ve sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.

Bu ayda lahana, portakal, mandalina, ayva, balkabağı, Brüksel lahanası, fındık, turp en lezzetli gıdalar arasında.

Aralık

Aralık ayı kestane zamanı, ister fırında ister ocakta kestane yapabilirsiniz. Kestaneleri yapmadan önce mutlaka 30 dakika ılık suda bekletin.

Kış mevsiminin ilk ayında kestane, balkabağı, pazı, pırasa, kereviz, armut ve rokayı severek tüketebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.