kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3363
EURO
35,1567
STERLIN
41,1296
BITCOIN
$64.647
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Koronavirüsün hızlı yayılmasına sebep olan ‘süper bulaştırıcı’ların sırrı çözüldü

Koronavirüsün hızlı yayılmasına sebep olan ‘süper bulaştırıcı’ların sırrı çözüldü
23.03.2020
0
A+
A-

Koronavirüsün hızla yayılmasının en önemli nedenlerinden biri olan süper bulaştırıcıların ortak özelliğinin koku almamaları olduğu ortaya çıktı.

İngiltere’de ve Avusturya’da yapılan araştırmalarda, koronavirüsün hızlı yayılmasının en önemli nedenlerinden biri olan ve hiçbir virüs belirtisi göstermeyen ‘süper bulaştırıcı’ların ortak özelliği tespit edildi. Süper bulaştırıcıların en önemli göstergesinin koku kaybı olduğu açıklandı.

HİÇBİR SEMPTOMU GÖSTERMİYORLAR

Koronavirüs’ün dünya çapında yayılmasının en önemli sebeplerinden biri, öksürük ve ateş gibi temel semptomları göstermedikleri için kendilerini tecrit etmeyen kişiler. Uzmanlar, ‘süper bulaştırıcı’ olarak anılan bu kişilerin izole edilmesi için tüm ülkelerin çok daha fazla test yapması gerektiğini vurguluyor.

KOKU ALMIYORLAR

İngiltere ve Avustralya’da yapılan son çalışmalara göre, süper bulaştırıcılığın en önemli göstergelerinden biri, koku kaybı. Doktorlar, çok fazla test yapan Almanya ve Güney Kore gibi ülkelerde semptomsuz olmalarına rağmen pozitif çıkan kişilerin büyük bir çoğunluğunda koku kaybı (anosmi) görüldüğünü belirtiyor.

“ALMANYA’DA İKİ HASTADAN BİRİ KOKU ALMIYOR”

Avustralya’daki Finders Üniversitesi’nden Profesör Simon Carney, “Bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerekmekle beraber, koku kaybı Güney Kore’de her üç hastada bir, Almanya’da iki hastada bir görüldü” diyor.

İngiltere’de de son günlerde tek semptomu koku kaybı olan hastaların teşhisinde büyük bir artış yaşandığı belirtiliyor.

VİRÜSÜN HIZLI YAYILMASININ EN BÜYÜK SEBEBİ

Koku kaybı yaşayan kişilere de test yapılması ve pozitif sonuç çıkması halinde izole edilmeleri öneriliyor. Carney, AP ajansına açıklamasında, “Mevcut tarama yöntemlerinde teşhis edilmeyen bu sessiz taşıyıcılar, hastalığın bu kadar çok ülkede nasıl bu kadar hızlı yayıldığını açıklıyor” dedi.

BİR KİŞİ 500-600 KİŞİYE BULAŞTIRABİLİYOR

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Çin’de ortaya çıkan ve Türkiye’de de 30 kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs salgını ile ilgili test merkezlerinin artırılması gerektiğini belirterek, süper taşıyıcıların ortaya çıktığını ifade etmişti. Ceyhan, “Maalesef bir süper taşıyıcı virüsü 500-600 kişiye bulaştırabiliyor” demişti.

Yorumlar

  1. Zekeriya kor says:

    Sevgili Londragazete yetkilileri Lütfen konsolosluluğumza irtibata geçip Londra’da yaşayan Türklere maske konusunda yardımcı olabilirlermi. Saygıyla Zekeriya Kor Hackney