kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5619
EURO
34,8813
STERLIN
40,5733
BITCOIN
$66.428
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

“Umarız 2017, 2016 gibi kötü bir yıl olmaz”

2016 yılı İngiltere’de yaşayan Türkiyeli toplum için nasıl geçti, 2017’den beklentiler nelerdir? Bu soruları Kuzey ve Güney Londra’da yaşayan toplum üyelerine sorduk ve ilginç yanıtlar aldık.

“Umarız 2017, 2016 gibi kötü bir yıl olmaz”
12.12.2016
0
A+
A-

240_f_111880455_o2rkqzui2pw1avxwqpu6xmthzayjcceh

Küresel manada 2016 yılında yaşanan birçok ekonomik, siyasi ve toplumsal olay, gerek İngiltere’de yaşayan Türkiyeli toplumun, gerekse Avrupa ve Amerika vatandaşlarının hayatını derinden etkiledi. Türkiye’de yaşanan darbe girişimi, Britanya’da gerçekleştirilen AB referandumundan çıkan Brexit kararı ve bunun ağırlıkla Londra’da yaşayan Avrupa vatandaşlarına olumsuz etkisi ile Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi insanlarda şok etkisi yarattı.

2016 yılı İngiltere’de yaşayan Türkiyeli toplum için nasıl geçti, 2017’den beklentiler nelerdir? Bu soruları Kuzey ve Güney Londra’da yaşayan toplum üyelerine sorduk ve ilginç yanıtlar aldık.

Genel görüş; 2016 yılının pek çok açıdan kötü geçtiği yönünde. Dolayısıyla 2017’den beklenti; insanlığın istikrar, huzur ve barışa kavuşması…

orhan-celik

Orhan Çelik

“2016 yılına baktığım zaman bizlerin açısından bunun daha iyisi olacağını düşünmüyorum. Çünkü her geçen yıl aldığımız ürünlerin fiyatı giderek artıyor. Eski yıllarda bizler market olarak çok daha fazla ürün alırken şu an çok daha az ürün almak zorunda kalıyoruz. İngiltere’de yaşam standartları birçok ülkeye göre çok daha iyi görünüyor. Fakat yapılan referandum sonucu insanların kafası biraz karıştı. Bu karışıklığın giderilmesi için siyasetçilerin çok daha açıklayıcı planlar ve açıklamalar yapmaları gerekiyor. 2017’den; içinde bulunduğumuz şartların aynı seyrini, olabilirse de daha iyisini temenni ediyorum. 2017’de İngiltere’nin aldığı kararlar konusunda daha iyi çalışmalar yapmalarını istiyorum. Çevremizdeki insanlar için 2017’nin dönüm noktası olacağını düşünüyorum. Özellikle Ankara Anlaşması yapanlar ve İngiltere’de yaşayan tanıdıklarımız için bu tespitte bulunuyorum.”

ozgur-bozkurt

Özgür Bozkurt

“2016’nın çok hızlı geçtiğini düşünüyorum. Belki dünyada yaşanan gelişmeler, bu yılın oldukça hareketli geçmesine sebep oldu. Çünkü Türkiye ve İngiltere’de 2016 yılında oldukça fazla olay yaşandı. Türkiye’de genellikle siyasi gelişmelerin ve yaşanan üzücü olayların çokluğu, İngiltere’de ise AB referandumu ve sonucunda çıkan Brexit kararı, insanların geleceğini etkileyecek, 2016 yılına damgasını vuran konulardı. 2016 yılında işlerimiz de durgun geçti. Çünkü Brexit, insanların hayatını da etkiledi. 20 yıldır İngiltere’de yaşıyorum ve her geçen gün, her geçen yıl şartlar daha da kötüleşiyor. 2017 yılında umarım işler ve insanların yaşam standartları daha iyi olur.”

ilyas-uzun

İlyas Uzun

“Öncelikle 2016 yılında yaşanan olaylar hepimizi üzdü. Ülke olarak çok ciddi sorunlar yaşadık. Türkiye’de gerçekleşen olayları bizler Türkiye’den takip etmek zorundaydık. Yaşanan bu olayların dışında 2016’nın çok güzel geçtiğini düşünüyorum. 2016 yılı içerisinde Türkiye’ye gitme fırsatım oldu ve bu, kesinlikle benim için çok güzel bir olaydı. Hayatımın en güzel anlarından birisi olan kızımı kucağıma aldım. 2016 yılında çok fazla olumlu gelişme yaşadım ve yaşadığım bütün olumlu-olumsuz gelişmeler konusunda hepsi pozitif yaklaşımlarda bulundum. 2017’den beklentim ise şu: Belediye evlerinden birisine başvurdum. Umarım yeni yılda bu ev bana çıkar.”

huseyin-genc

Hüseyin Genç

“2016 yılında oldukça mutluydum. Gerek aile yaşantım gerekse iş anlamında yaşadığım gelişmeler beni çok mutlu etti. Hayatımda birçok pozitif gelişme oldu. 2016 yılı benim açımdan sağlıklı ve huzurlu geçti. Yaşamış olduğum birçok olumlu gelişme sonucunda, şu an içinde bulunduğum durumdan oldukça mutluyum. 2016 yılında İngiltere ve Türkiye arasında yaşanan birçok gelişme de oldu. Bu gelişmelerin de herkese faydalı olacağını düşünüyorum. Tabi ki 2016 yılında yaşanan ve ülkemizde gerçekleşen kötü olayları unutmamalıyız. Genel olarak baktığımız zaman 2016’da yaşanan bütün gelişmelerden ve gerçekleştirilen uygulamalardan mutluyum. 2017 yılının da aynı şekilde geçmesini umuyorum.”

salman-vanli

Salman Varlı

“2016 yılında genel olarak istemediğim olaylar yaşadım. Gerek aile yaşantısı olsun, gerek çevremizdeki kötü olaylar olsun, bu yılın çok iyi geçtiğini düşünmüyorum. Eşimle sıkıntılar yaşadım. Buna rağmen çocuklarımı görebiliyorum ve onların hayatımda olması beni mutlu ediyor. 2017 yılında küslerin barışmasını, hayatında olumsuz gelişmeler olan herkesin hayatının olumlu şekilde ilerlemesini diliyorum. Bu yıl yaşadığım kötü tecrübelerin kesinlikle tam tersini yaşamayı umut ediyorum. Geçmiş yıllara baktığımda, özellikle Türkiye’deki dönemlerimizde insanların birbirine daha çok bağlı olduğunu söyleyebilirim. Ben İngiltere’de yaşamaya hala alışamadım. Bir türlü sevemedim bu ülkeyi. Yaşadığım kötü tecrübeler nedeniyle İngiltere’den soğuduğumu hissediyorum. 2017 yılında, bütün kötü tecrübelerin geride kalması beni çok mutlu edecek.”

omer-cavusoglu

Ömer Çavuşoğlu

“2016 kötü bir yıl olarak geçti. Özellikle İngiltere’de yaşanan Brexit olayları birçok kişiyi gerek maddi gerekse toplumsal hayat anlamında olumsuz etkiledi. Özellikle Avrupa vatandaşlarının içinde bulunduğu durum gerçekten vahim. İnsanlar bir kararsızlık içinde ve ne yarın ne olacağını bilemiyor. Çevremizde birçok Avrupalı arkadaşımız var ve bunlar şu an önünü göremiyor. ‘Ne olacak?’, ‘Ne yapacağız?’ soruları hep kafalarını kurcalıyor. Öte yandan; Türkiye’de yaşanan darbe girişimi hepimizi derinden etkiledi. Yaşanan gelişmeler ışığında ülkemizin gerek ekonomik gerekse yaşam standardı olarak ileri seviyelere çıkacağına eminim. Amerika’da yaşanan başkanlık seçimlerine baktığımızda da benzer sıkıntıları görüyoruz. Sadece Avrupa’da değil dünyanın birçok kıtasında ve kentinde problemler yaşanıyor. İnsanlar bu problemlerle nasıl baş edeceklerini ise bilemiyor. Umarım 2017, tüm bu olumsuzlukların tam tersinin yaşandığı bir yıl olur.”

serkan-ince

Serkan İnce

“2016, büyük olayların yılıydı. Küresel ve ulusal olarak ilginç olaylara tanıklık ettik. Türkiye’deki darbe girişimi ve buna halkın verdiği tepki, darbe tarihinde bir ilktir. Küresel olarak baktığımızda ise ABD’deki başkanlık seçimi 2016 yılına damgasını vurdu. Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi öyle basit bir olay değil. Dünyada bir şeyler değişiyor ve bu değişimin en net örneği budur. Ortadoğu çıkmazı… Bu çıkmaz da kolay kolay çözüleceğe benzemiyor. 20, 30, 40 hatta 50 yıl sonra çözülür diyen uzmanlar var. İngiltere’deki Brexit kararı ise Avrupa’da domino etkisi yaratabilir. Akıllarda “Avrupa’nın krallık dönemine mi dönülüyor?” sorusu var. Yaşanan göç krizi ile aşırı sağın yükselmesi, demografik yapının büyük bir değişim göstermesi, Avrupa için ciddi yük oluşturuyor ve bu işin sonu pek iyi görünmüyor. İnsanlığın derdi bitmez. 2016 yılı kimisi için insanlığın çatırtısı, kimisi için ise değişimin ilk adımı… Görüp, hayatta kalmaya ve bu durumlara adapte olmaya çalışacağız. 2017 yılından beklentim ise, her şeyin daha güzel olması yönündedir.”

Bünyamin Güneş

“Allah-u Teala bizlere şöyle bir şey bildirmiştir: Gün bugün iyidir, gelecek gün kötüdür, gelecek sene kötüdür, seneye daha kötü olacaktır. Bu şekilde bizlerin, ahir dünyada yaptığımız işleri düşünmemizi istemiştir. Birçok Müslüman ülkede sıkıntılar yaşanıyor ve binlerce insan hayatını kaybediyor. Bizim ülkemiz gibi bir ülke dünya üzerinde hiçbir yerde yok. Bazı güçler Türkiye’nin güçlenmesini ve söz sahibi olmasını istemiyor. 2016 yılında olanlara baktığımız zaman Türkiye’de yaşanan olaylar bunların en basit örneğidir. Avrupa ülkeleri de birçok sıkıntı yaşıyor ve her geçen gün dünya daha kötü bir yer olma yolunda ilerliyor. 2017 yılından tek beklentim, insanların daha duyarlı ve yaşanabilir bir dünya inşa etmeleri yönündedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.