kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
STERLIN
40,5832
BITCOIN
$64.096
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
18°C
LONDRA
18°C
Hafif yağmur
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
17°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Perşembe açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

İngiltere’de yaşayan Türk gençleri uyuşturucunun etkisi altında

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gençler daha hızlı bir şekilde dış dünyaya adapte olabiliyorlar.

İngiltere’de yaşayan Türk gençleri uyuşturucunun etkisi altında
24.10.2016
0
A+
A-

2878

Ropörtaj: YUNUS DALGIÇ

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte gençler daha hızlı bir şekilde dış dünyaya adapte olabiliyorlar. Bunun sonucunda gençleri dış dünyada bekleyen güzel bir hayatın yanı sıra ne yazık ki olumsuz ve kötü alışkanlıkları kolayca edinebilecekleri bir yaşam bekliyor. Aile içinde sorunlar yaşayan gençler sorunlarını farklı yollarlar ile çözmek yerine çareyi uyuşturucu kullanmakta arıyorlar. Londra’da yaşayan vatandaşlara uyuşturucu batağına saplanan gençler hakkında neler düşündüklerini sorduk. Vatandaşların verdiği cevaplarda gençlerin erken yaşta uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve özellikle Türk gençlerde bu oranın her geçen gün daha çok arttığı dile getirildi.

ibrahim-pirbudak

İbrahim Pirbudak

Ben 18 yaşında bir genç olarak yaşıtlarımın sigara içmesini artık normal bir davranışmış gibi görüyorum. Gaziantep’in en sıkıntılı mahallesinden geldim. Bizim büyüdüğümüz yerde gençler esrar ve daha birçok kötü maddeye çok kolay bir şekilde ulaşabiliyor. Buradaki gençlere baktığım zaman daha fazla özgür ve çok rahat bir yaşam sürdüklerini düşünüyorum. Eğer bir insanın kendine güveni varsa ve bu maddeleri kullanmamak için çaba gösteriyorsa bunu başarabilir. Benim sigaraya başlama sebebim ise tamamen arkadaş ortamından dolayı. Gençlerin kötü alışkanlıklara başlama sebebi kesinlikle aile içindeki sıkıntılar ve anne, babaların çocuklarla çok fazla zaman geçirmemeleridir. Ailelere baktığınızda çoğu ebeveynin daha çok para kazanmak için evde geçireceği zamanı çalışarak geçirdiğini görüyorsunuz. İngiltere hükümetinin bu konularda biraz daha ciddi yaptırımlar getirmesi gerekiyor.

 ali-yalcinkaya1

Ali Yalçınkaya

26 yıldır bu ülkede yaşıyorum. 15 ve 25 yaş arası gençlerin çok ciddi sıkıntı içerisinde olduğunu düşünüyorum. Buralara gelen aileler çocuklarına hiç zaman ayırmadılar. Bu sebepten dolayı esrar, uyuşturucu batağına düşmüş birçok gencimiz bulunuyor. Bunun büyük sorumluları aileler ve okullarda verilen eğitimdir. Kırsal kesimden buralara gelen aileler öncelik olarak bir düzen kurmak ve rahat bir hayat sürdürmek için çalışmaya başladılar. Bu sebepten dolayı çocuklarına zaman ayıramadılar ve çocukları kendi ayakları üstünde durmaya başladığı zaman eğer iyi insanlarla karşılaşmış ise doğru yolda ilerliyor fakat ne yazık ki çoğu gencimiz gerek çalışma anlamında gerek, kötü alışkanlıklar konusunda yanlış yolda ilerleyen gencimiz bulunuyor. Teknolojinin de gelişmesi ile gençlerin kötü maddelere ulaşması daha çok kolaylaştı.

zeynel-yildiz

Zeynel Yıldız

Benim 2 çocuğum var. Dışarıdaki gençlere baktığımız zaman keşke benim çocuklar gibi olsalar diyorum çünkü birçok genç uyuşturucu batağına düşmüş durumda. Genç bireylere baktığımız zaman takıldıkları ortamlar her geçen gün çok daha kötüleşiyor. Bu sebeple gençler çalışmaktan kaçıyor ve yetişkin bir birey olmak yerine arkadaşları ile takılmayı tercih ediyorlar. Halka açık park alanlarını gezdiğinizde ya da yanından geçtiğinizde gençlerin çok ciddi derecede uyuşturucu kullandığını görebilirsiniz. Bu duruma yetkililerin kesinlikle bir çözüm bulmaları gerektiğini düşünüyorum.  Gençlerin uyuşturucu batağına düşme sebebi ise kesinlikle arkadaş çevrelerinden kaynaklanıyor. Ailelerin de mutlaka bu konuda biraz olsun sıkıntılı olduğunu düşünüyorum fakat gençler daha çok dışarıda zaman geçiriyorlar.

hasan-gokcek

Hasan Gökçek

Çevremdeki gençlere baktığım zaman aralarından bir kaçının iyi derecede eğitim alıp güzel mevkilere gelebileceğini düşünüyorum. Okula giden gençlere baktığınız zaman ise eğitim anlamında ciddi sıkıntılar yaşıyorlar.  Türkiye’den gelen insanların çoğu eğitim anlamında sıkıntılı kişilerdir. Aile ortamı gençleri genellikle bu yola sürüklüyor. Buralara gelen alilerin ekonomik olarak rahat bir hayat sürmek için çok zor şartlar altında uzun saatler boyunca çalışıyorlar ve çocuklarına zaman ayırmıyorlar. Gençlerin İngilizce konusunda kendilerine çok daha fazla zaman ayırmaları gerektiğini düşünüyorum. Yeni şeyler öğrenmeleri gerektiğini ve zamanla daha iyi bir eğitim alarak çevrelerinde bulunan kötü alışkanlık sahibi kişilerden uzaklaşmaları gerekiyor.

hasan-arslan

Hasan Aslan

Gençleri sosyal yaşam veya kültürel anlamda kaybettiğimizi düşünüyorum. Bunun başlıca sebebi ise gençler artık birbirlerini tanımak veya birbirleriyle sosyal aktivite yapmak yerine daha çok dışarıda zaman geçirmek için çaba gösteriyor. Gençlerin bir dernek kurarak daha fazla sosyal aktivite yapmaları gerekiyor. Bunları yapmadığı zaman gençler esrar veya eroin batağına düşebiliyor ve ne yazık ki birçoğu ailelerine, çevrelerine ciddi sıkıntılar yaşatabiliyor. 18 yaşına giren bir gence İngiltere hükümeti sınırı olmayan bir özgürlük veriyor. Siz anne baba olarak çocuğunuza bir şeyler söylediğiniz zaman veya onları bir konuda eğitmek istediğiniz zaman İngiltere hükümeti size 18 yaşına gelmiş bir bireye karışamazsınız ve onları kendi fikirleri doğrultusunda özgür bırakmalısınız yaptırımını uyguluyor. Bizler kültür ve yaşam tarzı olarak burada yaşayan, buradaki kültürü edinmiş bireylere göre çok daha farklı bir hayatın içinden geliyoruz. Burada doğan Türk gençleri ve buraya sonradan gelen Türk gençleri arasında büyük farklılıklar görebilirsiniz çünkü buraya sonradan gelen gençler Türkiye’de anne ve babanın önemini, kültürünü, gelenek ve göreneklerini öğrenerek geliyor. Burada doğan gençler ise tam aksine yabancı bir kültürün içinde doğuyor ve bu şartlar altında yetiştiriliyor.

sait-pirbudak

Sait Pirbudak

Gençlerin yaşam tarzlarını hiç iyi görmüyorum. Belki bizim yetiştirilme tarzımız ve buradakilerin yetiştirilme tarzları çok farklı olduğu için arada kuşak farkı olduğunu düşünüyorum. Gençlerin büyük problemi zararlı madde kullanmamaları konusunda uyarılmamaları ve bilinçsiz bir şekilde yetiştirilmeleridir. Yabancı ve Türk gençlerine baktığınız zaman yabancılar bizlere göre çok daha rahat bir yaşam tarzı sürdürmektedir çünkü yabancılar 18 yaşına girdiği andan itibaren ben özgürüm, kimse bana karışamaz diyor ve ailesinin yanından uzaklaşıyor. Bizim Türk gençlerinde ise durum pek aynı değil; onlar burada yaşayan ailelerinden dolayı kötü alışkanlıklar edinebiliyorlar. Aileler gençlerin fikirlerini, düşüncelerini dinlemiyorlar. Gençlerde çevrelerindeki arkadaşlarına baktığı zaman onlara daha çok güvenip daha çok zaman geçirdikleri için her türlü doğruyu ve yanlışlı onların sayesinde öğreniyorlar fakat yanlış olduğunu öğrenemeyen birçok genç ne yazık ki bu kötü alışkanlıkların kurbanı oluyor.

ayse-kader

Ayşe Kader

Gençlerin hayatlarını ciddiye almamasını hangi sebeplere bağlayabiliriz bilemiyorum. Aileler, arkadaş çevreleri, aldıkları eğitimler genel olarak gençlerin bu şekilde yetişmesine sebep oluyor. Buraya gelen ilk Türk aileleri kendilerini çalışmaya adadıkları için çocuklarıyla çok fazla zaman geçiremediler fakat sonradan burada doğan gençlerde ciddi derecede yabancılara özenilerek yaşanmak istenen bir hayat tarzına sahip olma anlayışı var. Özellikle Türk gençleri esrar ve uyuşturucunun esiri olmuş durumdalar. Bizim gençlerimizde ciddi derece bir tembellik olduğunu düşünüyorum. Teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte gençler oldukça hızlı ve rahat bir şekilde bu tarzda kötü alışkanlara başlayabiliyorlar. Çözüm olarak çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren iyi bir eğitim vererek onları hayata hazırlamamız gerektiğini düşünüyorum.

emre-ipekli

Emre İpekli

İngiltere’de yaşayan genç bir birey olarak, farklı ülke ve kültürden bu ülkeye gelen ailelerin bu ülkede doğan çocukların zaman zaman yaşadığı önemli zorluklardan birisi aile içi kültür ve aile dışı toplum arasındaki kültür farklılıkları olmasıdır. Gençler bu farklılıkların arasında sıkıştıklarından dolayı bazen olumlu etkileri olsa da ne yazık ki olumsuz etkilerinin altında kalıyorlar. Bireylerin yabancı bir kültürün içinde büyümesi bazen olumlu şekilde sonuçlansa da olumsuz yönde sonuçlanması da kaçınılmaz bir gerçek ne yazık ki. Olumsuz sonuçların içinde genellikle gençlerin uyuşturucu kullanması ve yanlış arkadaşlıklar edinmesi gibi bireyin hayatını önemli derecede etkilen durumlar söz konusu. Bunlara çözüm olarak ailelerin çocuklarıyla daha sık vakit geçirmeleri ve onlara daha fazla güven vermeleri gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.