kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4841
EURO
34,6743
STERLIN
40,5612
BITCOIN
$57.392
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Perşembe Hafif yağmur
14°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Gurbetçi Kıbrıslılar seçme – seçilme hakkı istedi

Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu (YKTBP), Lefkoşa’da yaptığı Anayasal Haklar Çalıştayının sonuç bildirgesini açıkladı.

Gurbetçi Kıbrıslılar seçme – seçilme hakkı istedi
08.10.2015
0
A+
A-

 

Anayasal-Haklar-Calistayi

Yurtdışı Kıbrıs Türkleri Birlik Platformu (YKTBP), Lefkoşa’da yaptığı Anayasal Haklar Çalıştayının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, yurt dışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkından yararlanması için yasal düzenlemeye gidilmesi istendi.

Platform Lefkoşa’da bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, platformun Türkiye Eş Başkanı Nesim Tüzmen, İngiltere Eş Başkanı Leyla Kemal ve Avustralya Eş Başkanı Nevin Hüseyin’in yanı sıra, Platform Genel Sekreteri Ertuğrul Mehmet, İngiltere Kıbrıs Türk Kültür Dernekleri Konsey Başkanı Çetin Ramadan ve Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Zeki Buluç katıldı.

SEÇME-SEÇİLME HAKKI İÇİN YASA DEĞİŞİKLİĞİ

Basın toplantısında sonuç bildirgesini, platformun Türkiye Eş Başkanı Nesim Tüzmen okudu.

Tüzmen, yurtdışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkından yararlanması ve bu ödevini yerine getirmesi için Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nda değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.

REFERANDUMDA OY KULLANMA HAKKI VERİLMELİ

Kıbrıs konusunda olası bir referandumda yurtdışında yaşayan vatandaşlara da Anayasal haklarını kullanma olanağı verilmesi gerektiğini kaydeden Tüzmen, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsili sağlayacak dünyada uygulanan modellerden ve oy kullanma sistemlerinden faydalanmak suretiyle milletvekili kontenjanlarının verilmesi ve yurtdışı seçim bölgelerinde oy kullanma olanağının yaratılmasını talep ettiklerini açıkladı.

Yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin Anayasal haklarının korunması ve geliştirilmesi ayrıca KKTC ile ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla YKTBP temsilciliği açılmasına karar verildiğini kaydeden Tüzmen, KKTC’nin güçlendirilmesi ve egemenlik haklarının sürdürülebilmesi için çalıştayda ortaya konulan görüş ve önerilerin yaşama geçirilmesinin Kıbrıs Türk halkının varlığı açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Tüzmen, yabancı ülkelerde yaşayan Kıbrıs Türklerine seçme ve seçilme hakkını kullanma olanağının verilmesinin bazı sorunlar yaratacağı iddiasının kamuoyuna yanlış anlatılmasından kaynaklandığını söyleyerek, dünya devletlerinin benzer sorunlar ve iddialara karşı en etkili formülleri bulduğunu ve KKTC devletinin bu formüllerden en uygun olanını seçme imkân ve kabiliyetine sahip olduğunu kaydetti.

Tüzmen, bu formülün yurtdışı seçim bölgelerini öngören İtalya-Estonya Karma Modeli olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.