kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2549
EURO
34,7126
STERLIN
40,4544
BITCOIN
$63.977
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
17°C
LONDRA
17°C
Hafif yağmur
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
19°C
Salı Az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Çarşamba Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Perşembe parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C

Kıbrıslı Türkler, milletvekili göndermek istiyor

Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi geçtiğimiz Salı günü “Yurtdışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakları” konulu bir konferans düzenledi.

Kıbrıslı Türkler, milletvekili göndermek istiyor
25.06.2015
0
A+
A-

 

DSC_0270

Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi geçtiğimiz Salı günü “Yurtdışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakları” konulu bir konferans düzenledi.

Güney Londra’nın Catford semtinde bulunan St Laurence Centre’da gerçekleştirilen konferansın konuşmacısı 21 yıldır Lefkoşa Haydarpaşa Ticaret Lisesinde muhasebe, Anayasa ve İş Hukuku dersleri veren Osman Kasapoğlu oldu.

Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkan Yardımcısı Leyla Kemal yaptığı açılış konuşmasında “iki yılı aşkın bir süredir konsey olarak, Kıbrıs Türk diasporasının seçme ve seçilme haklarının kazanımı için girişimlerde bulunmaktayız. Hepinizin bildiği gibi, yüzbinlerce Kıbrıslı Türk çeşitli nedenlerle kendi topraklarından göç etmek zorunda kalmış ve globalleşmenin de etkisiyle birçok farklı ülkenin vatandaşları haline gelmişlerdir. Fakat inanıyoruz ki seçme ve seçilme hakkı tıpkı Kıbrıs’ta yaşamakta olan KKTC vatandaşları gibi, bizlerin de hakkıdır ve hiçbir şekilde şartlılık ilkesine dayandırılamaz” diye konuştu.

Leyla kemal “bizler konsey olarak, bu çalışmalardan en faydalı sonucu alabilmek için bu konuda gerekli bilgi ve donanıma sahip kişilerden oluşan Konsey Yurtdışı Kıbrıslı Türklerin Hakları Komitesi’ni kurduk” diye sözlerine ekledi.

DSC_0212

YURTDIŞINDA OY KULLANMA ANAYASAYA UYGUNDUR

Osman Kasapoğlu yaptığı çalışmaların amacının, yurtdışında yaşayan KKTC vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkına sahip olması yönünde olduğunu ifade etti.

Kasapoğlu “yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın talep ettikleri bu hakları tamamen anayasaya uygundur. Anayasamızdaki bazı maddeleri okuyup yorumladığımızda bize seçme ve seçilme haklarının olduğunu gösteriyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler kararlarını ve Avrupa Birliği’nin ABAT kararlarını okuduğumuzda da, Avrupa’da yaşayan siz Kıbrıslı Türklerin bu haklara sahip olduğu kanısına varabiliyoruz” diye konuştu.

Seçme ve seçilme hakkının emsal teşkil etmesi açısından kendileriyle aynı konumda olan başka ülkelerin varlığını araştırdığını da ifade eden Osman Kasapoğlu “bize örnek olarak en yakın İtalya ve Estonya modelini gördük. Bu iki ülkenin yurtdışındaki seçmenlerine tanıdıkları hakları KKTC kanunlarına uyarlayabilirsek, bu dünyada hem bir ilk olacak hem de ülkemiz seçmenlerinden dolayı daha çok kazanacak. Kaybedilecek bir şey yoktur burada” dedi.

DSC_0201DSC_0262

5 MİLLETKVEKİLİ YURTDIŞINDAN OLMALI

Mevcut olan anayasada 50 milletvekilinden oluşan KKTC Meclisi’nin 55 kişiden oluşması gerektiğini ve bu beş milletvekilinin de dünyanın farklı ülkelerinde yoğun olarak yaşayan Kıbrıslı Türklerden seçilmesi gerektiğini savundu.

Başta Türkiye ve İngiltere’den sonra en yoğun Kıbrıslı Türk nüfusun Avustralya’da yaşadığını dile getiren Kasapoğlu “Belçika, İtalya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan, Bahreyn gibi toplam 18 farklı ülkede Kıbrıslı Türk nüfusu yaşamamasına rağmen buralarda temsilciliklerimiz var. Ama yaklaşık 70 bin vatandaşımızın yaşadığı Avustralya’da temsilciliğimizin olmaması akıl almaz bir durumdur” dedi.

Ayrıca Osman Kasapoğlu, kanunlara uyma zorunluluğu olan, vergi ödeme ve askerlik görevlerini yerine getiren her KKTC vatandaşın yurtdışından oy kullanma hakkına sahip olduğunu, Türkiye ve İngiltere’den ikişer ve Avustralya’dan da bir milletvekili çıkartarak mecliste temsil edilmeleri gerektiğinin de altını çizdi.

Bazı işadamı ve dernek temsilcilerinin katıldığı konferansta daha sonra soru cevap bölümüne geçilerek İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin düşüncelerine yer verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.