kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3784
EURO
34,7278
STERLIN
40,5919
BITCOIN
$62.310
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
15°C
LONDRA
15°C
Parçalı bulutlu
Salı Orta şiddetli yağmur
18°C
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cuma kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Rolls-Royce’un Türk CEO’su Tufan Erginbilgiç, şirketi zirveye taşıdı

Rolls-Royce’un Türk CEO’su Tufan Erginbilgiç, şirketi zirveye taşıdı
26.02.2024
0
A+
A-

Rolls-Royce’nun yeni CEO’su, geçtiğimiz yıl dikkat çekici bir hisse fiyatı rallisi mühendisliğinden sonra FTSE-100 devinde hisselerinde 22 milyon sterlinlik bir kağıt karı elde etti.

Tufan Erginbilgiç, eski bir BP yöneticisi olarak, pandemi sırasında iflas tehlikesi ile karşılaşan birkaç yılın ardından Ocak ayında Rolls-Royce’a katıldı. Türk işadamı, şirketi “yanan bir platform” olarak tanımladı ve performansının “sürdürülemez” olduğunu, en üst göreve gelir gelmez söyledi.

Hisse senetleri, yatırımcıların açık maliyet azaltma yaklaşımını desteklemesiyle varışından bu yana %250’den fazla yükseldi. Rolls-Royce’un hisseleri, en büyük listelenmiş şirketlerin Avrupa Stoxx 600 endeksinde en iyi performans gösterenler arasında yer alıyor.

Jet motorlarına olan büyük talep, küresel olarak artan askeri harcamalar, şirketin başarısındaki temel faktörlerden biri olmuştur ve bunun yanı sıra Erginbilgiç’in liderliği. Yıllık işletme karı, analistlerin beklentilerinin çok üzerinde 1.6 milyar sterline çıkarak rekor bir serbest nakit akışı ile birlikte açıklandı. CEO olarak sadece 12 ay içinde Erginbilgiç’in iş üzerindeki etkisi, dünya çapında ünlü motor üreticisini hisse senetlerinin duyuruyu takiben %9 artarak 360 sterlin/pence ile FTSE 100’ün zirvesine taşıdı.

Şirketin basın açıklamasına göre, 2023 performansı, “stratejik girişimlerin” yanı sıra Grup genelinde “ticari optimizasyon” ve “maliyet verimlilikleri” etkisi yansıtmaktadır. Gelişmeler hakkında yorum yapan Erginbilgiç, “Dönüşümümüz, ticari optimizasyon, maliyet verimlilikleri ve stratejik girişimlerimizdeki ilerleme tarafından 2023 yılında rekor bir performans sunmuştur. Bu önemli değişiklik, bir yılda tüm bölümlerimizde sağlanmış olup, jeopolitik belirsizlik, tedarik zinciri zorlukları ve enflasyon baskıları gibi dalgalı bir ortama rağmen tüm ekiplerimizin sıkı çalışmasının ve odaklı eylemlerinin bir sonucudur. İşimizi farklı yönetiyoruz ve 2023’teki güçlü teslimatımız, gelecekte sürdürülebilir büyüme için yatırım yapmaya devam ettiğimize dair güven veriyor,” dedi ve ekledi: “2023’teki güçlü teslimatımız, 2024 hedeflerimize olan güvenimizi arttırıyor ve Rolls-Royce olarak yüksek performanslı, rekabetçi, dirençli ve büyüyen potansiyelimizi açığa çıkarıyor.” Erginbilgiç, CEO olarak atandığında Rolls-Royce’u “yanan bir platform” olarak tanımlamış ve 2023’te resmen göreve başladığından bu yana şirketin değişen kaderi, şehir analistleri tarafından “olağanüstü” olarak nitelendirildi.

Tufan Erginbilgiç kimdir?

Tufan Erginbilgiç, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği’nden mezun oldu. 1986’da Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. 1989’da Ohio State Üniversitesi’ndeki Ekonomi üzerine doktora eğitimini tamamladı. 1990-1997 yılları arasında Mobil Oil’da çalıştıktan sonra, BP’nin Avrupa Akaryakıt Satış & Lojistik Operasyonları Başkan Yardımcısı görevini Eylül 2006’ya kadar sürdürdü.

Aynı yıl BP’nin Madeni Yağlardan Sorumlu Dünya Başkanlığı görevini üstlendi. 2009 yılında Doğu Yarımküreden sorumlu Rafinaj ve Pazarlama Başkan Yardımcılığı görevine getirildi ve BP’nin ABD dışındaki tüm ülkelerdeki akaryakıt ve madeni yağ operasyonlarından sorumlu oldu.

Şubat 2014’te ise Küresel Akaryakıt Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı görevine getirilen Erginbilgiç, bu görevinde tüm dünyadaki Akaryakıt Değer Zincirleri, tüm Rafineriler, Global Yakıtlar ve Ticari Optimizasyon iş kollarının yönetimini üstlendi. Erginbilgiç, 24 Şubat 2022’de istifa edeceğini açıklayan Rolls-Royce CEO’su Warren East’in yerini aldı. 1 Ocak 2023’te yeni görevine başlayacağı bildirildi.

Erginbilgiç halen çok uluslu taşıma araçları üreticisi Iveco Group NV, enerji, sağlık ve teknoloji grubu DCC plc ve enerji şirketi Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’de (TÜPRAŞ) yönetim kurulu üyeliği görevlerini sürdürüyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.