kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3615
EURO
34,7672
STERLIN
40,5841
BITCOIN
$59.211
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
18°C
Cumartesi Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Pazartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Gülsün Erbil’in Londra’daki tarihi miras kabul edilen mozaik panosu taşınıyor

Gülsün Erbil’in Londra’daki tarihi miras kabul edilen mozaik panosu taşınıyor
09.08.2023
0
A+
A-

 Kuzey Londra’da 38 yıl önce sanatçının yaptığı ve tarihi miras kabul edilen 100 metrekarelik mozaik pano, bina yıkılıp, yeniden yapılacağı için depoya kaldırılıyor. Çalışmaları yerinde incelemek için Londra’ya gelen sanatçı Gülsü Erbil, panosunun iki yıl depoda kaldıktan sonra yeniden monte edileceğini belirterek, “ English Heritage, depoyu da benim müze olarak kullanmamı kabul etti” dedi

Haber :Mihrişah Safa

Çağdaş Türk soyut resminin ilk kavramsal temsilcilerinden sanatçı Gülsün Erbil’in, İngiliz’lerce  tarihi miras kabul edilen Londra’daki dev mozaik panosu, bulunduğu binanın yıkılması nedeniyle büyük bir operasyonla depoya taşınıyor.

Çalışmaları yerinde izlemek için Londra’ya gelen sanatçı Erbil, 38 yıl önce yaptığı, Kuzey Londra’da Tottenham bölgesindeki “ Eşitlik, Sevgi ve Barış” adlı mozaik eserinin 5 milyon sterlin masraf edilerek büyük özenle bir depoya kaldırılacağını belirterek, “ Yeni binalar yapılınca eserim yeniden yerleştirilecek. Kaldırılacağı depoyu da  benim müze olarak kullanmamı kabul ettiler. Eserim tarihi miras olarak kabul edildiğinden aynen, yeniden inşa edilecek apartman binasına monte edilecek.  ” bilgisini verdi.

Tottenham bölgesinde 1980’lerde kanlı çatışmalara sahne olan Broadwater Farm sitesine iki yıl çalışarak, eşitlik, kardeşlik ve barışı simgeleyen 100 metre karelik dev panoyu yapan sanatçının bu eseri, Tangmere House adlı apartmanda 38 yıldır sergileniyor. Binaların yıkılma kararı verilmesinden sonra, English Heritage ( İngiliz Mirası) kurumu tarafından “ İngiliz Mirası “ kabul edilen eser, şimdi iskeleye alınarak, parça parça sökülmeye başlandı. Çalışmaları izlemek ve bilgi almak için Londra’ya gelen Erbil’e, eserinin yapılacak yeni sitenin bahçesinde bir depoda saklanacağı ve binaların bitimi sonrası 2 yıl sonra yeniden monte edileceği bilgisi verildi.

Panonun taşınma maliyetinin 5 milyon sterlini bulacağını belirten Gülsün Erbil, “Ne yazık ki İstanbul’da yaptığım bazı panoların üzerinin kapatıldığını üzülerek görüyorum. Burada ise 38 yıl önce yaptığım eserimin korunma altına alınması, itinayla depoya taşınacağını bilmek beni mutlu ediyor.” Diye duygularını dile getirdi.

Tarihi eser olarak kabul edilen pano, bağımsız bir eser olarak muhafaza edilecek. Eserde, renk, kompozisyon, görsel kullanımında teknik ve sanatsal yetkinliğin bulunduğu, canlı bir kompozisyonda figüratif , soyut ve sembolik motiflerle barış, eşitlik ve uyumun evrensel değerlerinin yansıtıldığı ifade edildi.

Gülsün Erbil, bu eseriyle “ Tarihi Miras” olarak kayıtlara geçen ilk Türk sanatçı oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.