kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4831
EURO
34,5443
STERLIN
40,4303
BITCOIN
$63.417
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cuma Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

FOGEM Alikko ile Caher’i Londra’da sahneledi

FOGEM Alikko ile Caher’i Londra’da sahneledi
21.05.2023
0
A+
A-

Kıbrıs Türk tiyatro sanatının unutulmaz karakterleri ‘Alikko ile Caher’, Folklor ve Gençlik Merkezi (FOGEM) ekibi tarafından Londra’da 19 Mayıs Cuma akşamı kuzey Londra’da ve 20 Mayıs Cumartesi akşamı ise güney Londra’da sahne aldı.

Kuzey Kıbrıs’tan FOGEM Folklor ve Gençlik ekibi, Alikko ile Caher oyununu sergilemek için Londra’ya geldi. Balıkçıoğlu Kabare  Tiyatrosunun sponsorluğunda gerçekleşecen bu etkinlikte, Birleşik Krallık’ta yaşayan Türk toplumunun yakından tanıdığı usta tiyatrocu ve oyun yazarı Osman Balıkçıoğlu’da ekibe katılarak sahneyi paylaştı.

Kıbrıs Türk tiyatrosunun büyük ustası merhum Kemal Tunç tarafından yazılan ve Alikko rolünde yine Kemal Tunç ve Caher rolünde Osman Balıkçıoğlu’nun görev aldığı dönemin oyunları, FOGEM’in dansçıları ve oyuncuları tarafından Londra’da sahneye taşındı.

Oyunun prömiyerine Caher rolüyle tanınan İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk tiyatro sanatçısı Osman Balıkçıoğlu’nun da katılması ile etkinliklere anlam kattı.

Alikko ile Caher Kimdir?

Hayatını 2007’de kaybeden tiyatro sanatçısı Kemal Tunç’un yarattığı, “Alikko ile Caher” karakterleri, Kıbrıs Türkçesiyle oynanan skeçlerle ünlendi.

Kemal Tunç’un 1960’lı yıllarda, çocukluğunda dinlediği hikayelerden esinlenerek kaleme aldığı Alikko ile Caher skeçleri, Kıbrıs Türk halkının mücadele yıllarında Bayrak Radyosu’ndan yayımlanarak halka moral verdi.

O dönemlerde Alikko’yu Kemal Tunç, Caher’i Dinçer İsmail Aktunç ve Alikko’nun eşi Fatmalı karakterini ise Güzide Tunç seslendirdi. Daha sonra ise Caher karakterini Osman Balıkçıoğlu ve Fatmalı’yı Şadiye Balıkçıoğlu seslendirdi. Daha sonra bu skeçler radyo programından tiyatro sahnesine taşındı.

Ardından, Alikko ile Caher 30 yıldan sonra ilk kez 2004 yılında Osman Balıkçıoğlu’nun yazdığı yeni bir versiyon ile sergilendi.

Alikko ile Caher’in kaynağı olan Büyükkonuk köyünde de sanatçı Sevcan Çerkez tarafından yapılmış ikilinin heykeli bulunuyor. Ayrıca, Sanatçı Sevcan Çerkez tarafından yapılan heykeller, başkent Lefkoşa’da Kuğulu Park’ta bulunuyor.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.