kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.508
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Britanya Türk Kadınları Derneği’nden “Dünya Kadınlar Gününde” depremzedeler yararına etkinlik

Britanya Türk Kadınları Derneği’nden “Dünya Kadınlar Gününde” depremzedeler yararına etkinlik
13.03.2023
0
A+
A-

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan ve eşi Büyükelçilik Müsteşarı Özge Atahan’ın da katıldığı yardım çayına kadınlar büyük ilgi gösterdi. BTKD Başkanı Servet Hassan, çayın geliri olan 3 bin sterlinin 3 yardım kurumuna bağışlanacağını, derneğin depremzedeler için çalışan 6 kuruma toplam 6 bin sterlin bağışta bulunduğunu açıkladı.

Başkonsolos Atahan konuşmasında, “İngiltere yurt dışından en fazla yardım gönderen ülkelerden” dedi.

LONDRA’da kurulu etkin sivil toplum kurumlarından Britanya Türk Kadınları Derneği (BTKD), Dünya Kadınlar Günü’nde depremzedeler yararına etkinlik düzenledi. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden zarar gören depremzedelere yardım amacıyla düzenlenen çaya kadınlar büyük ilgi gösterirken, derneğin bölgede yardım çalışmaları yapan 3 kuruma 3 bin sterlin bağışladığını, toplam yardımın ise öncekilerle birlikte 6 bin sterlini bulduğu açıklandı.

Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan, eşi Büyükelçilik müsteşarı Özge Atahan, Walthamstow Belediyesi Meclis Üyesi Şazimet İmre Palta, politikacılar Yasemin Brett, Ayfer Orhan, TWPA Başkanı Seyyare Beyzade, İngiltere Kadın Platformu Başkanı Nilgün Yıldırım’ın da katıldığı çaya ilgi büyük oldu.

“Her doğal afette olduğu gibi bu deprem felaketi de yine en çok kadınları etkiledi”

Dernek Başkanı Servet Hassan ile Yönetim Kurulu üyeleri Funda Aksanoğlu, Sevgül Özkor, Mihrişah Safa, Itır Sökmen ve Deniz Harput’un ev sahipliği yaptığı Dünya Kadınlar Günü çayı Londra merkezinde bulunan Middle Eight Hotel’de gerçekleşti.

Depremde hayatını kaybedenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte BTKD Başkanı Servet Hassan ile Başkonsolos Bekir Utku Atahan birer konuşma yaptılar. Başkonsolos Atahan, İngiltere’nin dünyada depreme yardım gönderen ülkeler arasında en fazla yardımın yapıldığı ülkelerin başında geldiğini belirterek, bu hususta canla başla çalışan kadınlara özellikle teşekkür etti.

BTKD Başkanı Servet Hassan, konuşmasında “Gönül isterdi ki Dünya Kadınlar Günü’nü, başka şartlarda kutlayalım. Her yıl olduğu gibi Birleşmiş Milletler tarafından o yılın teması üzerine konuşmalar yapalım. Neleri başardık, daha neler yapılmalı onun üzerine konuşalım. Ancak, yaşadığımız deprem felaketinin büyüklüğü karşısında maalesef her şey bir anda anlamını yitirdi. Bizler burada depremin acı bilançosunu kavramaya çalışırken tüm dünyada gerçekleşen doğal afetlerde olduğu gibi bu deprem felaketi de yine en çok kadınları etkiledi” diyerek kadınların fiziki ihtiyaclarının yanısıra psikososyal ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

“Yaralarımızı elbirliğiyle sarmalı, depremzedeleri kaderlerine terk etmemeliyiz”

BTKD Başkanı Servet Hassan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kadınlar her felakette oldugu gibi kendi travmalarını bir tarafa bırakarak bir yandan bizlerin hayal bile edemeyeceği olağanüstü şartlarda çocuk, yaşlı ve özel gereksinimli yakınlarının bakımlarını üstlendiler. Bir yandan da hijyen ve sağlık sorunlarıyla da başetmeye çalışıyorlar.

Depremden etkilenen 15.8 milyon kişiden 4.1 milyonunun üreme çağındaki kadınlardan oluştuğu söyleniyor. Bu kadınlardan 226 bin hamile ve neredeyse 25 bin kadının bir ay içinde doğum yapması bekleniyor. Bu gereksinimleri sağlayacak hijyenik ortama acilen ihtiyaç var” dedi.

Servet Hassan, depremzedelerin ihtiyaçlarının çok yönlü, çok çeşitli olduğunu ve hepsinin de acil çözüm beklediğine dikkat çekerek, “Bu sorunların üstesinden sadece devletimizin başa çıkmasını bekleyemeyiz. Hepimizin üzerine düşen büyük sorumluluklar var. Yaralarımızı elbirliğiyle sarmalı, depremzedeleri kaderlerine terk etmemeliyiz. Bir gün, bir ay, bir yıl değil onların yıllar boyunca bizim desteğimize ihtiyacı olacak” dedi.

Başkonsolos Bekir Utku Atahan “Yardım konusunun her safhasında en aktif kesim kadınlarımız oldu”

Eşi Büyükelçilik müsteşarı Özge Atahan ve annesi Peray Atahan ile etkinliğe katılan Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan, İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımız arasında da yakınlarını kaybeden çok sayıda insanımızın bulunduğuna dikkati çekerek, derin bir üzüntü içinde olduklarını söyledi. Başkonsolos, İngiltere’deki vatandaşlarımızın depremin ilk gününden itibaren büyük birlik ve dayanışma örneği sergilediğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti;

“İngiltere’den tonlarca ayni yardımı ülkemize gönderdik. İngiltere yurt dışından en fazla yardım gönderilen ülkeler arasında yer aldı.Londra’daki yardım organizasyonunun her safhasında en aktif kesim kadınlarımız oldu. Bu süreçte derneklere yaptığım tüm ziyaretlerde kadınlarımızın yürüttüğü aktif çabaya tanık oldum.Depremzedelere yönelik ihtiyaçların boyutu çok büyük, yardımların sürdürülebilirliği önem taşıyor. Bugüne kadar Birleşik Krallık ve Türkiye’de pek çok projeye destek sağlayan BTKD’nin bu etkinlikten elde edilecek geliri de deprem yardımları için bağışlayacak olması memnuniyet verici” dedi.

 Altı kuruma, toplam altı bin sterlin yardım

 Konuşmaların ardından piyango çekilişi ile devam eden etkinlikte BTKD Başkanı Servet Hassan, BTKD’nin depremin daha ilk günlerinde AFAD, AKUT ve AHBAP olmak üzere üç yardım kuruluşuna 1000’er sterlin toplam üç bin pound yardım yaptığını, ikinci aşamada ise oluşturduğu BTKD Türkiye Deprem Fonu’na bağış toplama çalışmalarına başladığını söyleyerek bağışçılara teşekkür etti ve çay davetinden elde edilen gelirin yine üç kurum arasında paylaştırılacağını açıkladı.

Servet Hassan, ”Yönetim Kurulu’muz yaptığımız yardımların maddi değerinin yanısıra sembolik değerine büyük önem vermektedir. Geçmiş tecrübelerimize dayanarak yapacağımız yardımlarla sahada çalışan derneklere desteğimizi göstermek adına tek bir kuruma yardım etmektense bir kaç kurumu desteklemeyi yeğliyoruz. Böylece, hem onların yanında olduğumuzu göstermek, çalışma azimlerini arttırarak cesaretlendirmek istiyoruz hem de çalışmalarının takdir edildiği mesajını vermek istiyoruz” dedi.

Derneğin bağış yapacağı kurumların birincisi Çukurova Üniversitesi ve Türk Pediatri Derneği, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği gibi kurumların ortaklığında oluşturulan Çocuk İyilik Merkezi (ÇİM). Bu proje depremde ampute olmuş çocuklara protez, ortez, fizik tedavi, tekerlekli sandalye ve psikolojik destek sağlıyor.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından hayata geçirilen ‘Mor Yerleşke’ projesi ise deprem bölgesindeki kadınlar, çocuklar, yaşı nedeniyle bakıma ihtiyaç duyanlar ve engelli bireylerin koşullarını iyileştirmeyi, en temel ihtiyaçlarını sağlayarak psikososyal açıdan güvenli alanlar yaratılmasını hedefliyor. Bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı, bir çocuk koruma uzmanının sürekli olarak görev alacağı Mor Yerleşkeler’de emzirme odaları, çocuklar için aktivite alanları, çocuklar ve yetişkinler için psikolojik danışmanlık, hijyen malzemelerine erişim ve daha birçok destek sunulacak.

Bağış yapılacak üçüncü kurum ise Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD). ÇYDD deprem bölgesinde kurduğu kriz merkezinde ilk andan itibaren zor durumda olan öğrencilerin her birine 1000TL burs projesini hayata geçirerek onların eğitim hayatının aksamaması için destek sağlıyor.

Başkan Hassan, BTKD’nin depremzedelere yardım toplama faaliyetlerinin yıl içinde düzenlenecek çeşitli faaliyetlerle devam edeceğini açıklayarak bağışların devam etmesi için çağrıda bulundu.

 

Haber ve fotoraflar :MİHRİŞAH SAFA

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.