kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5631
EURO
34,7032
STERLIN
40,4466
BITCOIN
$62.069
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Yeni yılda 2 kez sandık başına

İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları, yeni yılda iki seçim heyecanı yaşayacaklar.

Yeni yılda 2 kez sandık başına
01.12.2014
0
A+
A-
Joan Ryan

Joan Ryan

 

İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşları, yeni yılda iki seçim heyecanı yaşayacaklar.

İlk olarak 7 Mayıs 2015 tarihinde Britanya’da yapılacak genel yerel seçimlerde sandık başına gidecek olan Türk vatandaşları, Haziran ayında Türkiye’de yapılması beklenen genel seçimler için konsolosluklarda oy kullanacaklar.

650 ÜYELİ İNGİLİZ PARLAMENTOSU YENİLENİYOR

Genel seçimlerin beş yılda bir yapıldığı İngiltere’de 650 üyeli parlamento 7 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde yenilenecek. Dar bölgesi seçim sisteminin uygulandığı Britanya genelinde, toplam 650 bölgede, en çok oyu alan adaylar meclise girmeye hak kazanacaklar.  Genel seçimlerde bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için 326 sandalye kazanması gerekiyor.

Son yapılan 2010 genel seçimleri sonucunda, 306 milletvekili çıkaran Muhafazakar Parti ile 57 sandalye kazanan Liberal Demokrat Parti’nin kurduğu koalisyon hükümeti işbaşına gelmişti. 1997-2010 yılları arasında iktidarda kalan  İşçi Partisi 258 milletvekili ile ana muhalefet partisi olmuştu.

 SEÇİMLERE UKIP GÖLGESİ

Britanya’da önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimlere damgasını vuracak partinin sağcı Britanya Bağımsızlık Partisi UKIP olması bekleniyor. 22 Mayıs’ta yerel seçimlerle birlikte yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük sürpriz yaratarak Avrupa Parlamentosu (AP)  milletvekililiği seçimlerini ilk sırada tamamlayan UKIP, ülkede son 100 yıldır ilk kez bir genel seçimi İşçi Partisi ya da Muhafazakarlar dışında kazanma başarısı gösteren siyasi hareket oldu.

13 olan AP milletvekili sayısını sayısını 24’e çıkaran UKIP, Ekim ayında da, tarihinde ilk kez İngiliz Parlamentosu’na milletvekili sokmayı başarmıştı. İktidardaki Muhafazakar Parti’den istifa ederek UKIP’e geçen milletvekili  Douglas Carswell, seçim bölgesi Clacton’da yapılan ara seçimleri büyük bir farkla kazanma başarısı gösterdi. Kasım ayında da, yine iktidardaki Muhafazakar Parti’den istifa ederek UKIP’e geçen milletvekili Mark Reckless, Londra’nın güneydoğusundaki Rocherster ve Strood bölgelerinde yapılan ara seçimleri kazanarak yeniden meclise girmeyi başarmış, 1993 yılında kurulan UKIP’in ikinci milletvekili ünvanını kazanmıştı.  Sonuçlar, seçim kampanyası süresince bölgeyi beş kez ziyaret eden Başbakan ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron için ağır bir yenilgi olurken, 2010 yılında yapılan seçimlerde bölgede 8 bin oy alan koalisyon ortağı Liberal Demokrat Parti ise bölgeden neredeyse silinmiş, partinin adayı sadece 349 oyla parti tarihinin en düşük oyunu almıştı.

Parti lideri Nigel Farage ve kurmaylarının göçmenlik ve AB karşıtı politikalarının 2015 seçimlerinde belirleyici olacağını öngören uzmanlar, Muhafazakar Parti ve Başbakan David Cameron’un, özellikle AB’ye karşı daha sert bir tutum izleyebileceğine dikkat çekiyor. UKIP’in Muhafazakar’ların oylarını da bölerek, yeni koalisyon formullerine neden olabileceğine işaret eden çevrelere göre, seçmenini korumak isteyen Muhafazakarlar ile yükselen göçmen karşıtlığını çekmek istemeyen İşçi Partisi, göçmenlik konusunda daha sert mesajlar ve taahhütlerde bulunabilir.

Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin işbaşına geldikten kısa bir süre  sonra, bütçe açığını gerekçe göstererek uygulamaya koyduğu kemer sıkma politikaları da seçimlerin bir diğer gündem maddesi olaacak. Özellikle sosyal yardımlar ve benefitlerde yoğun kesintilere yol açan politikalara tepki gösteren milyonlarca İngiliz, üniversite harçlarının artırılması gibi gerekçelerle sık sık protesto gösterileri için sokaklara çıkmıştı.

Nick de Bois

Nick de Bois

TOPLUMUMUZUZN OYLARI ÇEKİŞMELİ BÖLGELERDE BELİRLEYİCİ OLACAK

İngiltere’de yaşayan  Türk vatandaşları, başta Londra olmak üzere yoğun yaşadıkları bazı bölgelerde seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecekler. Muhafazakar Parti’li politikacı Nick De Bois’in 2010 yılında yapılan seçimlerde sadece 1,692 oy farkla kazandığı Enfield North  büyük bir rekabete sahne olacak.

İşçi Partisi’nin 2010 yılına kadar milletvekili olan Joan Ryan’ı yeniden aday gösterdiği bölge  ‘marginal seats’ olarak adlandırılan ve partinin seçimi kazanmasında büyük önem taşıyan yerler arasında bulunuyor. İşçi Partisi seçim kampanyasını büyük ölçüde, 2010 seçimlerinde kaybettiği 88 bölgede yoğunlaştıracak.İşçi Partisi kadar Muhafazakar Parti tarafından da en çok önem verilen bölgelerin başında geliyor. Seçimleri kılpayı kazanan Muhafazakar aday Nick de Bois’in seçim kampanyasında da, son sayımda sadece  Türkiye doğumluların sayısının 13 bin 968 olduğu toplumumuz büyük önem taşıyor.

70 bin dolayında seçmenin bulunduğu bölgede ciddi oranda Türk ve Kürt seçmen bulunuyor. 2011 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçları, Enfield’de nüfusun yarısından fazlasının İngiliz olmayan etnik kökenlerden geldiğini belirlemişti.Türkiye ve Kıbrıslı Türk ve Kürtler, toplam nüfusu 312 bin 500 olarak belirlenen bölgenin, beyaz İngilizlerin ardından en kalabalık göçmen toplumu konumunda.

Toplumumuzun yoğun yaşadığı bölgeler arasında bulunan Hornsey&Wood Green’deki seçim yarışının da oldukça çekişmeli geçmesi bekleniyor. 80 bin dolayında seçmenin önemli bir bölümü çeşitli etnik kökenlerden gelen göçmenlerden oluşurken, Hornsey&Wood Green’i kapsayan Haringey’de son nüfus sayımına göre 10 bin Türkiye doğumlunun yaşadığı tespit edilmişti. Buna karşın bölge, Türkiye ve Kıbrıslı göçmenlerin en çok ticaret yaptığı bölgelerin başında geliyor. Eski Islington belediye lideri Catherine West’in aday olması ile 2015 yılında büyük bir rekabete sahne olacak seçim bölgesi Alexandra, Bounds Green, Crouch End, Fortis Green, Highgate, Hornsey, Muswell Hill, Noel Park, Stroud Green ve Woodside semtlerini kapsıyor.

Uzun yıllar İşçi Partisi’nin kalelerinden birisi olarak görülen bölgeyi 2005 yılında Liberal Demokrat Parti’li kadın politikacı Lynne Featherston kazanmıştı. Son seçimlerde en yakın adayla arasındaki farkı 7 bine çıkaran Featherstone’a rakip olan Catherine West ise 2002 yılında meclis üyesi seçilmiş, 2010 yılında da belediye lideri olmuştu.

 

4 partinin lideri kıyasıya seçim yarışına girişecek.

4 partinin lideri kıyasıya seçim yarışına girişecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.