kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5665
EURO
34,8705
STERLIN
40,5945
BITCOIN
$64.092
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Orta şiddetli yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C

Kıbrıslı Türkler, Rishi Sunak’ı “Türk karşıtı önyargı” ile suçlandı

Kıbrıslı Türkler, Rishi Sunak’ı “Türk karşıtı önyargı” ile suçlandı
16.08.2022
0
A+
A-

İngiltere’de sivil özgürlüklere saldıran ve Müslümanları karalayan tartışmalı görüşlerin yayınlanmasından bir hafta sonra, Muhafazakar liderlik adayı Rishi Sunak yeni bir tartışmaya bulaştı. Bu kez, eski Maliye bakanı, Kıbrıs ihtilafında taraf olduğu ortaya çıktıktan sonra onu “açık yanlış bilgilendirme” ve “Türk karşıtı önyargı” ile suçlayan Kıbrıslı Türkler tarafından eleştirildi.

Sorun, Muhafazakar Parti’deki Kıbrıs Rum yanlısı lobi grubu olan Kıbrıs’ın Muhafazakar Dostları’nın (CFC) bu hafta başlarında web sitesinde iki lider adayı Rishi Sunak ve Liz Truss’un mektuplarını yayınlamasından sonra ortaya çıktı. İki politikacı, CFC Yönetim Kurulu Başkanı avukat Jason Charalambous’un Kıbrıs konusundaki görüşleri hakkındaki talebine yanıt veriyorlardı.

Kıbrıslı Türk tarafından yapılan eleştireler kapsamında, Truss mektubunda tarafsız bir tutum sergilediği ancak Sunak’ın, Kıbrıs’taki tarihi olayları çarpıtmakla kalmayıp, Kıbrıslı Türkleri ötekileştiren, siyasi eşitliklerini ve demokratik tercihlerini zedeleyen, Kıbrıs Türk toplumuna büyük zarar veren bir dil ve göndermeler kullandığı iddia edildi.

1974’te Türkiye’nin müdahalesiyle aile fertleri ölümden kurtarılan futbol danışmanı Çiğdem Türkan, bu konuyla tweet paylaşarak şu ifadeyi kullandı:
“Kıbrıs’ ve ‘Kıbrıslı İngilizler’e karşı ‘Kıbrıs Türk tarafı’na atıfta bulunması çok sinir bozucu. Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar var. Biz bir değiliz.’’

Sunak, CFC’ye yazdığı mektubuna “Her şeyden önce, 1974 işgalinin yol açtığı acı ve ıstırabı kabul etmek istiyorum. Birçok Kıbrıslı evlerini terk etmek zorunda kaldı ve geri dönmelerine asla izin verilmedi. Bazıları hala kayıp olan sevdiklerini kaybetti ve cevapları hak ediyorlar.”

Britanya Kıbrıs Türk Derneği, Sunak’ın Kıbrıs’taki görüşlerini eleştiren ve onun tutumunu “çok tek taraflı ve Kıbrıslı Türk/Kıbrıs Türk karşıtı” olarak nitelendiren bir açık mektup yazdı.

Politikacının mektubunun “tarihi gerçekler” ve “açık yanlış bilgiler” içerdiğini, Sunak’ın Kıbrıslı Türklere yönelik “11 yıllık etnik temizlik kampanyasını” kabul etmemesi de dahil olmak üzere yaptığı noktaları paramparça ettiğini ve Türkiye’nin “1974’teki eylemlerinin” son 48 yıldır adada barışı sağladı’’ ifadellerini kullandı.

Gençlik grubu Genç Kıbrıslı Türkler, Rishi Sunak’ın CFC’ye, Birleşik Krallık’ın gelecekteki olası liderinin bir “Türkofob” olup olmadığını sorgulayan mektubunu paylaştığında daha da ileri gitti:

“Kıbrıslı Türk “provokasyonu” iddialarının yanı sıra Türk “istilasına” atıfta bulunulması, @RishiSunak’ın Kıbrıs konusunda sınırlı bilgisinin altını çiziyor. Birleşik Krallık’ta yaşayan 300 bin Kıbrıslı Türk için bir sonraki liderleri için endişe verici bir işaret bir Türkofob olabilir”

Yapılan açıklamaya göre, Rishi Sunak ve kampanya ekibi bu konu hakkında yorum yapmaya davet edildi, ancak makale yayınlandığı sırada herhangi bir yanıt gelmedi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.