kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
STERLIN
44,4286
BITCOIN
$79.520
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
11°C
LONDRA
11°C
Kapalı
Pazartesi Kapalı
10°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Çarşamba Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Mahmut Akay’ın yeni filmi Birleşik Krallık’taki toplumu konu alıyor

06.07.2022
0
A+
A-

KIBRISLI Türk yönetmen Mahmut Akay’ın, ‘We’re Home’ isimli belgeseli Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkçe konuşan toplumu konu alıyor.

Yurt dışında önemli başarılara imza atan başarılı yönetmen Mahmut Akay, yeni çalışmasıyla Birleşik Krallık’ta büyük oranda nüfusa sahip Türkçe konuşan demografinin sembolik imhası ile dikkatleri üzerine topladı. Kısa film, Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkçe konuşan kişilerden oluşan bir karmaşanın içinden geçerek, medyadaki görünmezliklerine dair çeşitliliği ve düşünceleri yakalıyor.

Filmin yakın bir zaman içerisinde yayınlanmasına rağmen, ‘We’re Home’ şimdiden prestijli Vimeo Staff Pick ödülüne layık görüldüğü açıklandı. Londra doğumlu yönetmen Mahmut Akay, Vogue, David Beckham, Wall’s Ice Cream gibi markalarlar çalıştı. Filmleri, The Hollywood Reporter, Yahoo, The A.V Club ve daha fazlası gibi dergilerinde yer aldı.

Akay, Vogue, David Beckham, Wall’s Ice Cream gibi markalarlar çalıştı. Filmleri, The Hollywood Reporter, Yahoo, The A.V Club ve daha fazlası gibi dergilerinde yer aldı.  Çeşitli başarılara imza atan Akay, 2021 yılında ‘Home’ belgeseli, 120 ülkeden 4 bin 500 filmin yarışmaya katılım için başvuruda bulunduğu İzmir Kısa Film Festivali Belgesel dalında gösterim ve yarışma hakkı kazanan 7 filminden biri seçilmişti. Türkiye’nin “Oscar Qualifying” film festivali olarak da tanınan organizasyonda Home’un başarısı dikkat çekti. “Home” isimli kısa belgesel Türkiye’de Ordu’nun bir ilçesine bağlı küçük bir köy olan Divanitürk’de doğup büyüyen bir gencin Londra’da ünlü bir kuaför ve marka olmasıyla ilgili öyküsünü anlatıyordu.

TÜRK DEMOGRAFİSİNİ YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR

Londra Gazete’ye yeni filmi ‘We’re Home’ hakkında özel açıklamalarda bulunan Akay, şu ifadeleri kullandı:

‘‘We’re Here’, İngiliz medyasının Birleşik Krallık’taki Türk demografisini yeterince temsil etmemesine duyduğum hayal kırıklığından doğdu. 700 bin ‘den fazla Türkçe konuşan nüfus olduğu tahmin ediliyor, ancak medyada onlar hakkında nadiren bir şey görüyoruz.

Onları görecek kadar şanslıysak, muhtemelen kebap restoranlarıyla ilgili olacaktır. Bu sembolik imhayla ilgili sorun, iş fırsatlarının olmaması, klişeleştirme ve önyargı gibi diğer alanlara da nüfuz etmesidir. Bu sadece spot ışığı ile ilgili değil, aynı zamanda her şeyi kapsayan bir konu. Yapımcım Fırat Ayas ve ben bu konuları saatlerce konuştuk ve sonunda bir film çekmeye karar verdik. Filmde yer almasını istediğimiz herkes, onları kollarını açarak çekmemizi memnuniyetle karşıladı. Türkçe konuşan topluluktan gelen olumlu tepki, süreci bizim için daha da faydalı hale getirdi.

‘BU FİLMİN HERKESE ŞUNU SÖYLEMESİNİ İSTİYORUZ; ‘BURADAYDIZ’

Amacımız, bu konuya daha fazla maruz kalmaya çalışmak ve Türk demografisinin İngiliz medyasındaki temsilinde değişiklikler meydana getirmek için yeterince farkındalık yaratmaktır. Sonuç olarak bu filmin herkese şunu söylemesini istiyoruz; ‘buradayız’.’’

‘We’re Here’ filmin yapımcısı Firat Ayas, Londra Gazete’ye konuşarak, Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkçe konuşan toplum üyelerinin başarılarını kısa film araçlığıyla yansıtmak istediklerini belirtti.

‘‘Mahmut’un da belirttiği gibi, Biz Buradayız fikri, kafelerde geçirdiğimiz sayısız saatlerce sohbetlerden doğdu. Kimlik, aidiyet, biz kimiz ve neyiz üzerine sohbetler. Tottenham’da büyüyen bir çocukken ilk anılarımdan beri aklımda olan sorular.

‘NASIL BİR YER KAZDIKLARINI VE BAŞARILARINA IŞIK TUTMAK İSTİYORUM’

Bu kısa filmle, Kıbrıs ve Türkiye’nin çalışkan insanlarına, onların saf bir özveri ve amansız bir çalışma etiği ile neleri başardıklarını ve başarmaya devam ettiklerini bir farkındalık getirmeyi umuyorum. Onları kabul etmeyen bu toplumda kendilerine nasıl bir yer kazdıklarını ve başarılarına ışık tutmak istiyorum ve sanırım onların varlığına ve ev dediğimiz bu güzel yere katkılarına hala bir dereceye kadar kör. Onlar, gelecek nesillere ilham verebilecek ve umarım onlara olumlu rol model olabilecek gururlu insanlardır.’’

 

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.