kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5860
EURO
35,0186
STERLIN
40,8014
BITCOIN
$64.307
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
9°C
LONDRA
9°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

İstanbul ve Türkiye korkmuyor

01.06.2013
0
A+
A-

İstanbul, “her şeyin doğusunu ben bilirim”, “ben ne istersem o olacak”, “bana uymayanı ezerim” anlayışına karşı direniyor. Umarız bu direniş kendini dev aynasında görenlerin ayaklarını yere basmasına yol açar. Umarız gerekli mesajları almış olurlar. Umarız kendini beğenmişlikle, otoriter eğilimlerle, yasakçı yaklaşımlarla, sosyal mühendislik girişimleri ile halka hizmet edilemeyeceğini anlarlar. Bu iş artık sadece ağaçların korunması meselesi değildir. Halka kulak vermeyen bir anlayışa karşı çıkıştır. İktidar tavrını düzeltmezse bu direniş güçlenebilir. Kibirli olmakla, kendini beğenmişlikle, dediğim dedikle bir yere varılamaz. Ezildiğinden şikâyet edenlerin ezen haline gelmesi ibret vericidir. İktidarın borazanı haline getirilen medyanın İstanbul’da yaşananları nasıl yansıttığı (veya yansıtmadığı) da ibret vericidir. Neyse ki, dün gazetelerde basının yüzünü ağartacak değerlendirmeler okuduk. Bunlardan bazı örnekler aktarmama izin verin:

 

“Gezi Parkı direnişi”, sadece Taksim’in son ağaçlarına sahip çıkma mücadelesi değildir.

“Gezi Parkı direnişi”, rant uğruna bu ülkenin varını yoğunu harcamaya ahdetmiş bir anlayışa karşı koyma mücadelesidir.”

Can Dündar, Milliyet gazetesi

 

“Gezi düne kadar sadece bir parkın ismiydi.

Dünden itibaren, kibrin, kendini milli iradenin tamamı sayanların duvara ilk tosladığı yerin adıdır.”

Ertuğrul Özkök, Hürriyet gazetesi

 

“Vicdanı olan biri, Taksim’de dün yaşananlar karşısında, değil bahane üretmeye çalışmak veya yarım ağız kınamak, sessiz kalamaz, yaşananları içine sindiremez.

Oradaki şiddet, sadece Gezi Parkı için protesto eylemine katılan veya yolu Taksim Meydanı’ndan hasbelkader geçenlerin yaşadığı, sadece onların maruz bırakıldığı bir hâl değil.

Vicdan sahipleriyle, olmayanların yüz yüze gelişi, yüzleşmesi.”

Sezin Öney, Taraf gazetesi

 

“Erdoğan shot himself in the foot in Taksim”

Today’s Zaman, Şule Kulu (Blogcu)

 

 

“Polisin tutumuyla mütevazı bir protesto neredeyse bir kitle hareketine dönüştü.”

Radikal, Murat Yetkin

 

“Gezi düne kadar sadece bir parktı.

Ama artık değil.

Elbette ağaç da önemli park da ama Gezi artık sadece bir park değil.”

Radikal, Eyüp Can

 

“Bir parkın direnişinin, topla tüfekle yapılan direnişlerden daha gerçekçi, daha direnişçi, daha barışçıl, daha insancıl, daha varoluşçu ve daha sonuç alıcı olabileceğini gösterircesine… “Diren Gezi Parkı” dediler…

Direndi Gezi Parkı…”

Vatan gazetesi, Reha Muhtar

 

“Taksim'deki sivil itirazcıların, itirazlarını, eylem tarzlarını haklı bulur ya da bulmazsınız, ancak kabul etmek gerekir ki, işi çığırından çıkaran bunlar değil, siyasi iktidarın tavizsiz ve hoyrat tutumu olmuştur.”

Yeni Şafak, Ali Bayramoğlu

 

Acaba iktidar bu uyarılara kulak verecek mi? Yoksa, polisin düşmana saldırır gibi protestoculara saldırıları devam edecek mi? Türkiye çok değişti deniyor. Değişmeyen şeyler de var. Bunlardan biri polisin göstericilere müdahale tarzıdır. Tabii, bundan sorumlu olan iktidardır. Polis verilen emirleri uygular.

     İstanbul’dan dünya medyasına yansıyan görüntüleri, yabancı gazetecilerin yorumlarını izlerken utanmamak mümkün değil. Türkiye bu görüntülere layık değil. “Yüzde 50 oy aldım, istediğimi yaparım” zihniyeti devam edecekse, Türkiye daha çok sıkıntı yaşayacak. Polis şiddeti bir yere kadar insanları korkutabilir. Bir yerde korku duvarı aşılır. İstanbul artık korkmuyor. Türkiye korkmuyor.

 

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.