kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$64.171
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Başkonsolosluk vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı

Başkonsolosluk vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı
11.06.2020
0
A+
A-

Londra Başkonsolosluğun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Birleşik Krallık’ta yaşayan vatandaşların sıkça sorduğu sorulara yanıtlar verildi.

Yapılan açıklama şöyle:

“Koronavirüs (Covid-19) Salgını Nedeniyle Birleşik Krallık’taki Vatandaşlarımızın En Çok Sordukları Sorulara Cevaplar (11.06.2020)

Soru: Türkiye’ye Birleşik Krallık’tan yolcu taşıyan uçuşlar ne zaman başlayacak?

Yanıt: COVID-19 salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında Türkiye’ye Birleşik Krallıktan yolcu taşıyan uçuşlar 17 Mart günü yapılan açıklamayla durdurulmuştu. Türkiye ve Birleşik Krallık arasında düzenli yolcu seferleri 11 Haziran 2020 itibarıyla başlamıştır.

Soru: Üçüncü ülkeler üzerinden Türkiye’ye dönmek mümkündür müdür?

Yanıt: COVID-19 salgını nedeniyle ülkeler tarafından alınan seyahat kısıtlamaları kısa sürede değişebilmektedir. Üçüncü ülkeler üzerinden Türkiye’ye dönüş konusunda ilgili havayoluyla temas edilebilir.

Soru: Türkiye’den ilaç ve benzeri kişisel kullanım eşyası nasıl getirilebilir?

Yanıt: Kargo uçuşlarına herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir. Belli başlı kargo firmalarından bu konuda ayrıntılı bilgi alınabilir.

Soru: Birleşik Krallık’a kısa süreli gelmiştim. Vize sürem bitiyor. Ne yapmalıyım?

Yanıt: Birleşik Krallık’a kısa süreli gelen ve salgın nedeniyle başlayan seyahat kısıtlamalarından ötürü ülkesine dönemeyenlerin vizelerinin süresinin önce 31 Mayıs 2020 tarihine kadar uzatılması kararı alınmış, ardından bu süre 31 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Vize süresini 31 Mayıs 2020’a kadar uzatmış olanların ilave bir işlem yapmalarına gerek yoktur; bu kişilerin süreleri 31 Temmuz’a kadar kendiliğinden uzatılmaktadır.

Daha önce uzatma işlemi yaptırmamış olanlar ise vize sürelerini 31 Temmuz’a kadar uzatmak için Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığına istenilen bilgilerle başvurmalıdırlar. Aşağıdaki bağlantıda gerekli yönlendirme bulunmaktadır:

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-advice-for-uk-visa-applicants-and-temporary-uk-residents

Soru: Birleşik Krallık’a turizm / iş görüşmesi amacıyla kısa süreliğine geldim. Hastalanmam halinde sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabilirim?

Yanıt: Herhangi bir nedenle Birleşik Krallık’ta bulunan vatandaşlarımızın acil sağlık ihtiyaçları, Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Buna karşın sağlık kuruluşlarının acil servislerinin dışında kalan bölümlerinden alınacak sağlık hizmeti, farklı oranlarda ücrete tabi olabilmektedir. Türkiye ve Birleşik Krallık arasında sosyal güvenlik kurumlarının bu harcamaları karşılamalarına ilişkin bir anlaşma bulunmadığından, bu meblağın, şayet yurtdışı sağlık sigortası yapılmışsa ilgili sigorta şirketi tarafından, yoksa hastanın kendisi tarafından karşılanması gerekmektedir.

Soru: Birleşik Krallık’ta öğrenci olarak bulunuyorum. Hastalanmam halinde sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabilirim?

Yanıt: Öğrenci vizesiyle gelenlerin sağlık kuruluşlarından yararlanma hakkı salgın döneminde de devam etmektedir.

Soru: COVID-19’a yakalandığımı düşünüyorum ne yapmalıyım?

Yanıt: COVID-19 rahatsızlığı yaşayanlar için https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/ bağlantısında NHS tarafında yönlendirme yapılmaktadır. Hayati tehlike varsa 999 telefon numarasından ambülans istenebilmektedir.

Tedavi amacıyla hastaneye kaldırılan vatandaşlarımızın yakınlarının Misyonlarımıza e-posta ile bilgi vermeleri rica olunur.

Soru: Birleşik Krallık’a Ankara Anlaşması kapsamında iş kurmak üzere gelmiştim. Birleşik Krallık Hükümetinin salgından ötürü serbest çalışanlar için açıkladığı maddi desteklerden yararlanabilir miyim?

Yanıt: Birleşik Krallık Hükümeti, yıllık geliri 50.000 Sterlinin altındaki küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için bir destek paketi açıklamıştır. Sözkonusu paket çerçevesinde, işletme sahiplerine aylık gelirlerinin ortalama %80’ine kadar ve 2500 Sterlini geçmeyecek şekilde 3 ay süreyle ödeme yapılacaktır. Destek paketinden yararlanmaya ehil olma şartları arasında Birleşik Krallık vatandaşı olmak sayılmamış veya göçmenlik kanunlarına herhangi bir atıfta bulunulmamıştır.

Bahsekonu destek paketiyle ilgili ilave bilgilere https://www.gov.uk/guidance/claim-a-grant-through-the-coronavirus-covid-19-self-employment-income-support-scheme adresinden ulaşılabilmektedir.

Bu konuda hazırlanmış daha ayrıntılı bilgi notu da Web sitemizde yer almaktadır.

Soru: COVID-19’dan hastalanan yakınımızı kaybettik. Cenazemizin Türkiye’ya naklini nasıl gerçekleştirebiliriz?

Yanıt: Covid 19 Nedeniyle İngiltere’de hayatını kaybeden vatandaşlarımızın cenazelerinin ülkemize nakli mümkündür. Cenaze nakline ilişkin işlemler bu konuda çalışan firmalar aracılığıyla yürütülmektedir. İhtiyaç halinde bu firmalara ilişkin bilgi Londra Başkonsolosluğumuzdan temin edilebilir. Firmanın takip ettiği sürecin sonunda işlem Başkonsolosluğumuzca tamamlanmakta ve cenaze ülkemize gönderilebilmektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.