kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
STERLIN
40,8734
BITCOIN
$64.342
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
9°C
LONDRA
9°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Toplum üyelerimiz tacize ve şiddete karşı eylem yaptı

Toplum üyelerimiz tacize ve şiddete karşı eylem yaptı
23.12.2019
0
A+
A-

LONDRA’DA yaşayan Türkiye kökenli kadınlar, kadına karşı şiddeti protesto etmek için düzenlenen Şili’deki kadınların dünyaya yayılan danslı protestosu ‘Las Tesis’in benzerini gerçekleştirdi.

Kadın girişimleri ve örgütleri tarafından Londra’nın kuzeyinde Wood Green Kütüphanesi önünde gerçekleştirilen eylem yağmur altında devam etti. Eyleme yaklaşık 150 kadın katıldı. Kadınlar bendir ve davul çalarak Las Tesis marşı söylediler, halaya da duran kadınlar etkinliğin ardından olaysız şekilde dağıldılar.

LONDRA’DA ‘LAS TESİS’ RÜZGARI

Katılımcılar arasında İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Britanya Alevi Kadınlar Birliği, Bozca-Der Kadın Kolları, Day-Mer Kadın Komisyonu, Sosyalist Kadınlar Birliği, Enfield Alevi Kültür Merkezi Kadın Komisyonu, Tilkililer Kadın Komisyonu, Kürecik Kadın Komisyonu da yer aldı.

İAKM-Cemevi Kadın Kolları Başkanı Sevgi Sarıtaş, yaptığı basın açıklamasında kadın cinayetlerinin dünyanın her yerinde artarak devam etmesine tepki olarak Las Tesis hareketinin başlattığı eyleme bizler de Londra’dan destek vermek için bugün burada toplandık. Buradan bütün dünyadaki direnen kadınlara sesleniyoruz” dedi.

KADINLAR SAĞ KALMAYA ÇALIŞIYOR

Sarıtaş, “Kadınlar öldürülüyor; ister sokakta, ister işte, ister evde, giyiminden gülüşüne her hareketine müdahale edilen kadınlar yaşamaya değil sağ kalmaya çalışıyor. Pek çok kadın, namus davası nedeniyle, boşandığı için, boşanmak isteğini dile getirdiğinde ve ‘sapkın’ fikirli erkeklerin bir anlık zevki için hiç tanımadıkları adamlar, eşleri ya da sevdiği erkekler tarafından öldürülmektedir. Bir kurban polisi aramadan önce ortalama 35 kere aynı saldırıya maruz kalmaktadır. Her hafta 2 kadın eşi ya da eski eşi/partneri tarafından öldürülmektedir. Her 1 dakikada bir aile içi şiddet şikayeti polise bildirilmektedir. Her 4 kadından biri yetişkinlikte cinsel saldırıya maruz kalmaktadır. Polise bildirilen tecavüzlerin sadece yüzde 5’inde saldırgan mahkeme tarafından suçlu bulunmuştur” dedi.

KADIN TİCARETİ HAT SAFHADA

Sarıtaş sözlerin şöyle sürdürdü: “Her yıl 250 adet zorunlu evlilik yapıldığı rapor edilmektedir. Her yıl sayısı bin 420’e varan kadın insan ticareti yapanlar tarafından cinsel sömürü amaçlı İngiltere’ye kaçırılmaktadır. Biz bugün ‘şiddete son’ derken, dünyanın birçok yerinde kadınlar dövülüyor, hakarete ve tacize uğruyor, öldürülüyor. Dünyada birçok şey değişiyor, ama kadınlara yapılan şiddet hiç değişmiyor. Esas sorumlular kadına şiddet uygulandığı zaman erkeklerin sırtını sıvazlayanlardır.” İngilizce basın açıklaması ise Eylem Özdemir tarafından yapıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.