kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.680
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
şiddetli yağmur
Pazartesi Parçalı bulutlu
14°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C
Çarşamba Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Perşembe orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Savaşın getirdiği dostluk pekişiyor

Norfolk’ta düzenlenen bir etkinlik, ataları Çanakkale’de birbiriyle savaşan Türkler ve İngilizleri biraraya getirdi.

Savaşın getirdiği dostluk pekişiyor
26.06.2014
0
A+
A-
Levent Hassan, Suzan Ünver, Yaman Ünver, G&DI Başkanı John Crowe, West Norfolk ve King's Lynn Belediye Başkanı Barry Ayres, Em. Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, Servet Hassan, Duygu Özkor, Sevgul Özkor ve G&DI Başkan Yard. Simon Kleinig

Levent Hassan, Suzan Ünver, Yaman Ünver, G&DI Başkanı John Crowe, West Norfolk ve King’s Lynn Belediye Başkanı Barry Ayres, Em. Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, Servet Hassan, Duygu Özkor, Sevgul Özkor ve G&DI Başkan Yard. Simon Kleinig

Norfolk’ta düzenlenen bir etkinlik, ataları Çanakkale’de birbiriyle savaşan Türkler ve İngilizleri biraraya getirdi.  Çanakkale savaşında hayatını kaybedenleri birlikte anmayı hedefleyen etkinlik Uluslararası Gelibolu ve Çanakkale Derneği G&DI( Gallipoli and Dardanelles International) tarafından gerçekleştirildi.
King’s Lynn Town Hall’da geçen Cuma günü düzenlenen ve öğle yemeğine dünyanın çeşitli ülkelerinden temsilciler katıldı. İngiltere Türk toplumundan Britanya Türk Kadınları Derneği (BTKD) temsilcilerinin katıldığı yemeğin onur konuğu Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk de konuklara hitaben bir konuşma yaptı.
Toplantının açılış konuşmasını ise dernek başkanı John Crowe gerçekleştirdi. Crowe konuşmasında babası Robert’in, Çanakkale’de savaşan Sandringham Bölüğü askerleri arasında yer aldığını, savaştan hiç kimsenin sağ olarak geri dönmediğine dair Norfolk’ta yerleşik yanlış inanca karşın savaştan yaralı olarak kurtulan İngiliz askerlerinden birisi olduğunu kaydetti. Gelibolu muharebeleri ile ilgili İngiliz toplumunda oluşan bazı yanlış algılara değinen John Crowe, Çanakkale Savaşı ile ilgili tarihi gerçeklerin doğru anlatılmasına katkıda bulunmak istediklerini ve geçmişte birbiriyle savaşmış toplumların bugün dost olabilmeleri için aracı olmaya çalıştıklarını vurguladı.
Eylül 2013’te kurulan derneğin himaye edenler arasında Winston Churchill’in torunu Randolph Churchill ile birlikte Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özaçar da bulunuyor. Türkiye Gelibolu Derneği ile yakın işbirliği içerisinde bulunan kuruluş, 1915 Gelibolu muharebelerinde ölenlerin birlikte anılmaları, yüzbinlerce insanın ölümüne neden olan bu seferden dersler çıkartılması ve bu derslerin daha barışçı bir dünya kurulması için genç nesillere anlatılması için çalışmak gibi ortak amaçlar üzerine çalışmayı hedefliyor.
‘MİLLETİN HAYATI TEHDİT EDİLMEDİKÇE SAVAŞ CİNAYETTİR’
Etkinliğe katılmak amacıyla Türkiye’den gelen savunma ve güvenlik uzmanı, emekli Tuğgeneral ümgeneral Haldun Solmaztürk yemekte ilgi ile dinlenen bir konuşma yaptı. Aynı zamanda Türkiye Gelibolu Derneği Dışilişkiler Danışmanı olan Solmaztürk konuşmasında iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin önemine değinirken şunları söyledi: “Dünyanın her yerinde insanlar çocuklarının ve torunlarının daha mutlu ve müreffeh bir dünyada yaşaması için çabalarlar. Elbette hiç kimse evlatlarının kanlı muharebe meydanlarında ölmesini istemez. Ama savaşların da sonu gelmez. Atatürk’ün ‘Milletin hayatı tehdit edilmedikçe savaş cinayettir’ sözünü paylaşan iki dernek olarak bu yönde çabalarımızı sürdüreceğiz. 2015’e yönelik olarak akademik çalışmalar, Gelibolu muharebe meydanına inceleme gezileri, halkla ilişkiler, öğrenci değişimi, kardeş okullar, gençler-arası futbol maçları planlıyoruz.”
Etkinlikte King’s Lynn ve West Norfolk Belediye Başkanı Barry Ayres de bir konuşma yaptı. Derneğin ilk kez düzenlenen yıllık yemeğine katılan BTKD üyeleri ve eşlerine teşekkür eden John Crowe Türk- İngiliz dostluğuna büyük önem verdiklerini vurgularken BTKD ve G&DI üyesi Servet Hassan Türk toplumu adına bu tür barışçı bir projede yer almaktan çok mutlu olduklarını ifade etti.  G&DI hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler www.gdinternational.org.uk websitesini ziyaret edebilir veya G&DI Türk toplumu temsilcisi Servet Hassan’ı (07788908803) arayabilecekler.

Etkinlik için Türkiye’den emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk davet edildi.

Etkinlik için Türkiye’den emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk davet edildi.

gelibolu web 3

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.