Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu her yıl Eylül ayında çalışmalarına başlar. Genel Kurul’a üye ülkelerin üst düzey yetkilileri katılır ve birer konuşma yaparlar. BM'nin beş ana organından biri olan Genel Kurul’da yapılan konuşmalar her ülkenin dış politikasını, önem verdiği konuları yansıtır. Genel Kurul’un önemi bu konuşmalar kadar, yapılan temaslarda yatar. New York’taki BM merkezi dünya diplomasisinin merkezi haline gelir. Diplomasinin nabzı orada atar. Esas kararlar Güvenlik Konseyi’nde alındığı için BM Genel Kurulu fikirlerin, politikaların ortaya konduğu, tartışıldığı bir forum özelliğini taşır. Barış, kalkınma, güvenlik, silahsızlanma, uluslararası ve bölgesel sorunlar tartışılır.BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bu yılki 67. dönem Genel Kurul'un, tarihinin en yoğun gündemi ile toplandığını söyledi.
67. dönem BM Genel Kurulu resmi olarak 18 Eylül’de çalışmalarına başladı. Ancak, üye ülkelerin temsilcilerinin konuşmaları 25 Eylül Salı günü başlayacak. Yani esas olarak perde salı günü açılacak. Bu yılki Genel Kurul çerçevesinde, 24 Eylül’de ulusal ve uluslararası düzeyde “ hukukun üstünlüğü” konulu üst düzey bir toplantı gerçekleştirilecek. 24 Eylül'de "Herkes için Sürdürülebilir Enerji", 27 Eylül'de "Beslenme" ve 28 Eylül'de de "Nükleer Terörizm" konulu üst düzey toplantılar düzenlenecek.
Genel Kurul, her yıl olduğu gibi Filistin sorununu tartışacak. Filistin İdaresi Başkanı Mahmud Abbas’ın 27 Eylül’de, “ gözlemci devlet” şeklinde tanınma talep etmesi bekleniyor. ABD’nin karşı çıkmasına rağmen Filistinliler böyle bir başvuruda bulunacaklar. Üyelik talep edilmediği için Güvenlik Konseyi kararına gerek yok. Genel Kurul, oy çokluğu ile bu yönde karar alabilir. Filistinliler, böylesi bir kararı diplomatik başarı olarak görecekler ancak İsrail-Filistin anlaşmazlığının çözümü yönünde önemli bir gelişme olmayacak.
BM Genel Kurulu, sadece Filistin sorununu değil, başta Suriye ve İran’ın nükleer programı olmak üzere Ortadoğu ile ilgili diğer konuları da ele alacak. Tartışmaların Ortadoğu üzerinde yoğunlaşması doğal. Suriye’de kan akıyor. Son rakamlara göre ölü sayısı 25 bini aştı. İnsani bir kriz sözkonusu. Suriye’deki durum komşu ülkelerde istikrarsızlık yaratabilir. Güvenlik Konseyi, daimi üyeler arasındaki malum görüş ayrılıkları nedeniyle Suriye konusunda etkili rol oynayamadı. Genel Kurul bağlayıcı karar alamaz ama ifade edilecek görüşler önemli. İran’ın nükleer programından kaynaklanan gerginlikler de çok önemli. Başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri ve İsrail ile İran arasındaki gerginlik tırmanıyor. İsrail Başbakanı Netanyahu, sert açıklamalar yapıyor. Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerine kadar askeri bir saldırı beklenmiyor ama seçimlerden sonra durum değişebilir. İran sorununa diplomatik çözüm bulmak için zaman daralıyor.
İran, Suriye, Afganistan gibi konularda Başkan Obama’nın Genel Kurul’da ne söyleyeceği kuşkusuz tüm dünyada dikkatle izlenecek. Başkan Obama, iktidarı döneminde Bush yönetiminin Ortadoğu politikalarında ciddi değişilikler yaptı. Askerlerini Irak’tan geri çekti. Afganistan’dan çekilme kararı aldı. İslam ülkelerine yönelik yapıcı bir tutum sergiledi. 2009’da, Kahire’de önemli mesajlar vermişti. “Arap Baharı” Ortadoğu’da önemli değişikliklere yol açtı. Ancak, son “film” olayı ve ABD Libya büyükelçisinin öldürülmesi, durumun kısa sürede nasıl kontrolden çıkabileceğini herkese hatırlattı. Ortadoğu’da Amerikan karşıtlığı çok güçlü. Amerikan elçiliklerine yapılan saldırılar ABD kamuoyunda tepkilere neden oluyor. Bu ortamda “Medeniyetler çatışması” heveslilerine fırsat vermemek önemli. Başkan Obama’nın konuşmasını iyi dengelemesi gerekecek. Hem rakibi Mitt Romney’e malzeme sağlamamaya özen göstermesi, hem de dünyaya olumlu mesajlar vermesi gerekiyor.
Ortadoğu-Batı ilişkileri bağlamında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşma ve gerçekleştireceği temaslar da son derece önemli. “Film” nedeniyle ilişkilerin gerildiği bir dönemde Mursi’nin hem İslam dünyasına, hem de Batı’ya yapıcı mesajlar vermesi gerekiyor. Başkan Obama’nın Mursi ile görüşüp görüşmeyeceği merak edilen konular arasında.
BM Genel Kurulu’nda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu'na katılma amacıyla New York'a yapacağı ziyaretin AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'yle ilgili çalışmalar ve program yoğunluğu nedeniyle iptal edildiği açıklandı. Davutoğlu’nun Ortadoğu, Suriye, İran, Filistin, Kıbrıs konularında söyleyecekleri diğer ülkeler tarafından dikkatle izlenecek.
BM Genel Kurulu uluslararası ekonomik kriz ve Ortadoğu’nun alt üst olduğu bir dönemde toplanıyor. Dünya barış ve güvenliğine katkıda bulunmasını dileriz.