kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4997
EURO
34,9321
STERLIN
40,6046
BITCOIN
$64.250
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Ulaşım kabusu

Ulaşım kabusu
21.09.2012
0
A+
A-

Haber/ Fotograf: Sanem Sahin – Erem Kansoybus4 bus2 bus3

Londra’da toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar, bilet fiyatlarının çok yüksek olmasına rağmen verilen servislerin yeterli olmadığından şikayetçi.

Özellikle metro hatlarında hafta sonları yaşanan kesintiler, Londralıları zor durumda bırakıyor. Belediye otobüslerinin ise çoğu zaman geç gelmesi ve yolcuları zaman zaman yarı yolda indirmesi vatandaşın yaka silkmesine neden oluyor.

Her yıl ortalama 2 milyar kişinin otobüs, 1 milyar kişinin metro, 800 milyon kişinin ise üst tren kullandığı Londra’da, toplu taşıma araçlarının güvenliği ve hijyeni konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Çocuklu kadınlar ve engellilerin de zorluk yaşadığı toplu taşıma araçlarının, alınan yüksek ücretlere rağmen yeterli olmadığı konusunda birleşiliyor.

ÜCRETLER

Londra’da otobüs ücretleri şu şekildedir:

Tek yön peşin ödeme: 2.30 pound

Oyster kart ile tek yön: 1.35 pound

Oyster kart ile günlük otobüs kullanım ücreti: 4.20 pound

Oyster kart ile haftalık otobüs kullanım ücreti: 18.80 pound

Oyster kart ile aylık otobüs kullanım ücreti : 72.20 pound

Metro, DLR ve üst tren kullanımı için günlük seyehat kartı 1-3 zone için 7.70 pound, yine aynı bölgeler (zone) arası haftalık seyehat kartı ise 34.20 pound.

VATANDAŞ NE DİYOR?

‘Çok pahalı’

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Cennet Bulut, sürekli tren kullandığını belirttiği açıklamasında ücretlerin çok pahalı olduğunu vurguladı.

Üst trenin genellikle saatinde geldiğini ve servislerden genel olarak memnun olduğunu belirten Bulut, ücretlerin özellikle dar gelirli aileleri zorlayabileceğini kaydetti.

‘Maaşlar aynı, fiyatlar uçuyor’

Haringey’de faaliyet gösteren bir markette görev yapan Ziya Tintaş, ulaşım için otobüs kullandığını belirttiği açıklamasında maaşların yıllardır aynı olduğunu ancak ulaşım ücretlerinin düzenli olarak arttığı ve bütçeleri zorlamaya başladığını ifade etti.

‘Park ücretleri çok pahalı’

İşi dolayısıyla araba kullandığını söyleyen Cemil Turuş, park sorunu yaşadığını ve park ücretlerinin çok pahalı olduğunu vurguladı.

Özellikle Green Lanes üzerindeki park ücretlerinin vatandaşa ciddi bir külfet getirdiğini belirten Turuş, ceza memurlarının çok acımasız olduğunu ve çoğu zaman haksız yere ceza kestiklerini dile getirdi. İşi dolayısıyla sürekli trafikte olduğunu belirten Cemil Turuş, ödenen park ve ceza bedellerinin ciddi rakamlar olduğunun altını çizdi.

‘Ceza memurlarından adım atılmıyor’

Toplu taşıma araçlarının pahalılığından şikayet eden Nuri Şilfikir ise araba kullanmak zorunda olan vatandaşların park sorunun mutlak suretle çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Ceza memurlarından adım atılmadığını söyleyen Şilfikir, özellikle Green Lanes’te ciddi bir park sorunu yaşandığını ve ceza memurlarının anlayışlı olmadığını ifade etti.

‘hijyen yok’

Green Lanes’te berberlik yapan Murat Dikmen, otobüslerin hijyen açısından kötü durumda olduğunu belirttiği açıklamasında, ‘Vatandaşlar çok düşüncesiz. Otobüste yemek yiyor, çöpünü orada bırakıyor. İçecek kutuları, şişeleri otobüste bırakılıyor. Çoğu zaman çöpten oturacak yer bulamıyoruz. Öte yandan düzenli temizlik konusunda aksaklıklar olduğu düşüncesindeyim. Ücretlerinin çok pahalı olmasına rağmen, otobüslerin bu kadar pis olması doğru değil’ şeklinde konuştu.

Dikmen, otobüslerdeki gecikmelere de dikkat çekti.

‘Saatinde gelmiyor’

Otobüs ücreti olarak her hafta 18.80 pound ücret ödediğini belirten Murat Dalmas, otobüslerin saatinde gelmediğinden şikayetçi olduğunu belirtti. Özellikle hafta sonları otobüslerin çok geciktiğini dolayısıyla zaman zaman, evden vaktinde çıkmasına rağmen işe kaldığını ifade eden Dalmas, ‘Hafta sonları da çalışıyoruz ve hafta sonu yaşanan aksaklıklar, işe gecikmemize ve stres yaşamamıza neden oluyor. Bazen el kaldırdığınız halde durmuyor ya da yarı yolda ‘Last stop’ diyerek indiriyor. Green Lanes’de park sorunu yaşandığı için otobüs kullanmak durumunda kalıyoruz, ancak otobüsler de çoğu zaman mağdur ediyor’ diye konuştu.

‘Çocuk arabası kabus gibiydi’

İki çocuk annesi Serpil Çetin ise araba kullandığını ve ulaşım kabusunun sona erdiğini belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

‘Arabam yokken mecburen otobüs kullanıyordum. Küçük çocuklarım olduğu için çocuk arabasıyla otobüse binmek adeta kabustu benim için. En fazla iki çocuk arabası alındığı için saatlerce otobüs beklediğim günler oldu. Çocuk arabasını kapatsam bile otobüs içinde büyük zorluklar yaşıyordum. Neyseki artık araba kullanıyorum ve yaşadığım sıkıntılar geride kaldı. Ancak özellikle çocuk arabaları ve tekerlekli sandalye kullanan engelliler için iyileştirmeler yapılmalı.’

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.