kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2143
EURO
35,1211
STERLIN
40,9285
BITCOIN
$65.778
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
20°C
LONDRA
20°C
Hafif yağmur
Cuma Kapalı
19°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
18°C

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

23.09.2015
0
A+
A-

70. kuruluş yıldönümünü kutlamakta olan Birleşmiş Milletler, Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde, 25-27 Eylül tarihleri arasında “Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi” gerçekleştirecek.

BM 70. Genel Kurulu New York’ta çalışmalarına başladı. Aralarında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in de bulunduğu çok sayıda lider genel kurul çalışmalarına katılacak. 70. kuruluş yıldönümünü kutlamakta olan Birleşmiş Milletler, Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde, 25-27 Eylül tarihleri arasında “Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi” gerçekleştirecek. BM’nin uluslararası örgüt olarak 70 yıllık deneyiminin, başarı ve başarısızlıklarının, reform ihtiyacının analizini başka bir yazıya bırakarak Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’ne kısaca göz atalım. BM 70. Genel Kurulu çalışmalarına katılmak için New York’a varan üye ülke lider ve temsilcileri yarın Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’ne katılacaklar. Zirve’de Papa Francis de bir konuşma yapacak. Papa’nın konuşması merakla bekleniyor.

Zirve, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (Sustainable Development Goals, SDG) onaylayacak. SDG kavramı 2012’de BM tarafından düzenlenen Rio +20 Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda doğmuştu. Eylül 2013’te BM Genel Kurulu 2000 yılında başlayan ve 2015’te süresi tamamlanan Milenyum Kalkınma Hedefleri’nin yerini Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin almasını kararlaştırmıştı. Şimdi zirvede onaylanacak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030’a kadar hayata geçirilecek. 17 madden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) nelerdir?
1- Yoksulluğun tüm biçimlerinin her yerde ortadan kaldırılması.
2- Açlığın sona erdirilmesi, gıda ve daha iyi beslenme güvencesinin sağlanması; sürdürülebilir tarımın desteklenmesi.
3- Sağlıklı yaşamların güvence altına alınması ve her yaşta esenliğin desteklenmesi.
4- Kapsayıcı ve eşitlikçi, nitelikli eğitimin güvence altına alınması ve herkes için yaşam boyu öğrenimin desteklenmesi.
5- Cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve tüm kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi.
6- Herkes için suyun ve hijyenin erişilebilirliği ve sürdürülebilir yönetiminin güvence altına alınması.
7- Herkes için uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjinin güvence altına alınması.
8-Kesintisiz, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümenin, tam ve üretken istihdamın ve herkes için insana yakışır işlerin desteklenmesi .
9- Dayanıklı altyapıların inşası, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmenin desteklenmesi ve inovasyonun güçlendirilmesi.
10- Ülkeler içinde ve arasındaki eşitsizliğin azaltılması.
11- Şehirlerin ve insan yerleşimlerinin kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınması.
12- Sürdürülebilir tüketim ve üretimin sağlanması.
13- İklim değişikliği ve bunun etkilerine karşı acil önlemlerin alınması.
14- Okyanuslar, denizler ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması.
15- Karasal ekosistemlerin sürdürülebilir kullanımının korunması, geliştirilmesi ve desteklenmesi, ormanların sürdürülebilir yönetimi, çölleşme ile mücadele, karasal bozulmanın durdurulması ve iyileştirilmesi ve biyoçeşitlilik kaybının engellenmesi.
16- Sürdürülebilir kalkınma için barışçı ve kapsayıcı toplumların desteklenmesi, herkes için adalete erişimin sağlanması ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumların inşası.
17-Uygulama araçlarının güçlendirilmesi ve kalkınma için küresel ortaklığın canlandırılması.

Görüldüğü gibi bu hedefler sadece devletleri ilgilendirmiyor. Tek tek bireyleri, aileleri, sivil toplum örgütlerini, eğitim kurumlarını, toplumsal konulara duyarlılığı olan herkesi ilgilendiriyor. Nitekim hedeflerin somutlaştırılması için 2013’te kurulan Açık Çalışma Grubu’na sivil toplum örgütleri de davet edilmiş ve katkı koymuştu. Hedeflerin BM zirve toplantısında onaylanmasından sonra onları halka anlatmak, tanıtmak, hayata geçirilmeleri yönünde çaba harcamak hepimizin görevi olacak.

Dünyanın çeşitli yerlerinde, özellikle de Ortadoğu’da savaşlar, çatışmalar devam ederken sürdürülebilir kalkınma mümkün mü? Değil. Bu nedenle BM ve üye ülkeler savaşların sona ermesi için de ciddi çaba harcamalıdır. Maalesef BM bu konuda sınıfta kaldı. Suriye bunun en bariz örneği. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çok önemli ama önce savaş yangınlarının söndürülmesi gerekiyor.

Tüm okurların Kurban Bayramı’nı candan kutlarım.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.