kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2984
EURO
35,0076
STERLIN
40,7524
BITCOIN
$62.447
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Az bulutlu
16°C
LONDRA
16°C
Az bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
20°C
Cuma Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Cumartesi Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C
Pazar orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

2015: Seçimler yılı

31.12.2014
0
A+
A-

Yeni yılın neler getireceği konusunda çok şey yazılabilir ve yazılıyor. Çok farklı konular öne çıkarılabilir ve çıkarılıyor. Yazımda bu yıl içinde yakından izleyeceğimiz bazı seçimleri ele alacağım.

Yeni yılın neler getireceği konusunda çok şey yazılabilir ve yazılıyor. Çok farklı konular öne çıkarılabilir ve çıkarılıyor. Yazımda bu yıl içinde yakından izleyeceğimiz bazı seçimleri ele alacağım. 2015’te Türkiye, Yunanistan, İngiltere ve İsrail’de parlamento seçimleri yapılacak. Kıbrıslı Türkler ise cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandıka başına gidecek. Bu seçimlerin tümü bizim için önemli. Kıbrıs’ın garantörü üç ülkenin tümünde seçimler yapılacak. Seçim sonuçları siyasi, ekonomik süreçleri etkileyecek. Gerçekleşecekleri sıra içinde bu seçimlere kısaca bakalım.

Yunanistan halkı 25 Ocak’ta sandık başına giderek yeni parlamentosunu seçecek. Yunanistan genel seçimleri hem Yunan halkı, hem AB, hem de Kıbrıs için önemli. Bilindiği gibi parlamento yeni cumhurbaşkanını seçemediği için erken seçim kararı alındı. Bu seçimlerin zamanlaması ekonomik krizden çıkmaya çalışan Yunanistan için iyi değil. Hükümetin Troyka ile çok zor kredi müzakeresini iki ay içinde tamamlaması ve son kredi dilimini alması gerekiyordu. Şimdi herşey askıya alındı ve seçimlerin sonuçları beklenecek. Anketler seçimlerde sol Syriza partisinin başarılı olacağını gösteriyor. Syriza’nın tek başına iktidar olması zor. Koalisyon ortakları bulması gerekecek. Syriza, Yunanistan’ın kredi koşullarını yeniden pazarlık etmek istiyor. AB bunu kabul etmiyor. Seçimlerle başlayacak süreçlerin Yunanistan’ı Euro bölgesinden çıkmaya sürükleyeceği öngörüleri yapılıyor. Yunanistan’da ekonomik krizin alevlenmesi, ekonomik olarak zaten sallantıda olan güney Avrupa ülkelerini etkileyebilir. Bu nedenle Avrupa diken üstünde. 25 Ocak seçimleri Yunanistan siyasi yaşamında ciddi bazı değişiklikler getirebilir. 2015’te Yunanistan’ı çok konuşacağız gibi.

17 Mart’ta İsrail’de parlamento seçimleri yapılacak. İsrail, hem Kıbrıs, hem Türkiye, hem de Ortadoğu bağlamında çok önemli bir ülke. Doğal gaz konusu nedeniyle Kıbrıslı Rumlarla stratejik ittifak oluşturmuş durumda. 2015 yılı doğal gaz konusu açısından önemli bir yıl olacak. İsrail’de nasıl bir hükümetin işbaşında olacağı Türkiye ve Ortadoğu ile ilişkiler açısından önemli. Anket sonuçları Netanyahu ve müttefiklerinin seçimlerde başarılı olacağı yönünde. Kuruluşundan bu yana İsrail’in en sağ, en muhafazakar hükümetinin işbaşına geleceği tahminleri yapılıyor. Böylesi bir hükümet Filistinlilerle barış yolunda adım atmayacak. Türkiye ile ilişkileri yumuşatmayacak ve şahin politikalar izleyecek. ABD hükümeti, BM’de İsrail işgaline son verme çağrısı yapan karara “hayır” oyu vererek Netanyahu’ya desteğini tekrarladı. Seçimleri kazanırsa Netanyahu yeni Yahudi yerleşim yerleri kurma, Filistinlilerin haklarını çiğneme politikalarına devam edecek.

Kıbrıslı Türkler Nisan ayında cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gidecek. Seçimlere kadar Kıbrıs Türk siyasi yaşamı bu konu üzerinde yoğunlaşacak. Adayları biliyoruz. Seçim kampanyası başlamış durumda. Kıbrıslı Türklerin önünde önemli bir siyasi sınav var. Seçim sonuçları, hem iç politika, hem de müzakere süreci açısından önemli. Şu anda müzakereler yok. Ne zaman başlayacağını bilmiyoruz. Nisan seçimlerinden önce başlayacağını sanmıyorum. Seçimlerden sonra da müzakerelerin başlaması için çok sıkı bir pazarlık süreci yaşanacak. Kıbrıslı Türkler bu karmaşık süreçte Anastasiadis’in karşısına kimi müzakereci olarak seçecekler? Nisan’a kadar seçimler konusunu tartışmaya devam edeceğiz.

İngiltere’de parlamento seçimlerinin Mayıs’ta yapılması bekleniyor. Bu seçimler İngiltere’nin AB ile ilişkileri ve ekonomik politikalar açısından önemli. Muhafazakar Parti, seçimleri kazanması durumunda AB üyeliği konusunda referanduma gitme vaadinde bulunuyor. İngiltere’nin AB’den ayrılması ne İngiltere’nin, ne de AB’nin yararına olur. Muhafazakar Parti’nin uyguladığı ekonomik politikalar orta ve alt gelirli kesimlerin belini büktü. İşçi Partisi iktidara gelebilirse hem ekonomide, hem de AB ile ilişkilerde gerekli düzeltmeleri yapabilir. Önümüzdeki seçimlerde İşçi Partisi’nin başarılı olması için şimdiden kolları sıvamakta yarar var.

Son ele alacağımız seçimler Türkiye’de Haziran’da yapılması beklenen parlamento seçimleri. Bu seçimlerin önemini anlatmaya gerek yok sanırım. Türkiye, hem iç, hem dış politikada zor ve sancılı bir süreçte ilerliyor. Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü gibi demokrasinin olmazsa olmazları tartışmalı halde. Dış politikada Putin dışında fazla dostu kalmamış bir Türkiye var karşımızda. Ortadoğu’da tamamen yalnız. 2002’den beri ülkeyi yöneten AK Parti, beş yıl daha iktidarda kalma mücadelesi verecek. Bakalım başarılı olacak mı? Önümüzdeki seçimler iktidar için olduğu kadar muhalefet için de bir sınav. Bir türlü seçim kazanamayan muhalefet bu seçimlerde başarılı olacak mı? Başarılı olmazlarsa muhalefet liderlerinin siyasi geleceği ne olacak? Kıran kırana, nefes nefese bir seçim yarışı izleyeceğiz.

Siz okurların yeni yılını candan kutlar, yeni yılın barış, refah, sağlık ve mutluluk getirmesini dileriz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.