kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
STERLIN
40,5683
BITCOIN
$63.800
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
şiddetli yağmur
Pazartesi Kapalı
15°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

Nükleer enerji

03.12.2014
0
A+
A-

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ankara’yı ziyaret edeceği gün Akkuyu’da kurulması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santralinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun onaylanması, nükleer enerji tartışmalarını ön plana çıkardı. Nükleer enerji konusunu tartışırken öncelikle idelojik yaklaşımlardan, saplantılardan uzak durmakta yarar var.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ankara’yı ziyaret edeceği gün Akkuyu’da kurulması planlanan Türkiye’nin ilk nükleer santralinin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun onaylanması, nükleer enerji tartışmalarını ön plana çıkardı. Nükleer enerji konusunu tartışırken öncelikle idelojik yaklaşımlardan, saplantılardan uzak durmakta yarar var. Ayrıca konu epey bilgi gerektiriyor. Bu konuda “bilmeden konuşmanın” bir yararı olmaz. Farklı görüşler olması doğal ve sağlıklıdır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da bilgiye dayalı tartışmalar toplum açısından yararlı olur. Propagandif söylemler bir işe yaramaz. Konuyu dünya genelindeki eğilimler çerçevesinde tartışmakta yarar var. Nükleer enerji konusunda dünyadaki tablo, genel eğilimler nedir? Kısaca bunlara bir göz atalım.

Uluslararası Atom Enerjisi Örgütü’nün (IAEA) Şubat 2010 verilerine göre dünyada toplam 436 nükleer santral vardı. 104 nükleer santralle ABD 1. sırada, Fransa 2. sırada (58), Japonya 3. sırada (54), Rusya 4. sırada (31 santral). Ermenistan, Hollanda ve Slovenya birer santralle son sıradaydı. Yeni nükleer santraller inşasında Çin açık ara önde. Onu Rusya, Güney Kore, Hindistan izliyor. Nükleer enerji üreten ülkeler kulübüne yeni katılımlar olacak.

Ukrayna’daki Çernobil felaketi ve Mart 2011’de Japonya’nın Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen kaza nükleer enerji konusunda büyük tereddütlere yol açmıştı. Nükleer enerjinin geleceği parlak görünmüyordu. Ne var ki, bu durumda ciddi değişiklik yaşanıyor. Nükleer enerjiye ilgi hızla artıyor. Çok sayıda ülke nükleer enerji yönünde adımlar atıyor. International Institute for Strategic Studies (IISS) internet sitesinde yer alan Strategic Comments analizlerinin sonuncusu “Nuclear power: Growing role of emerging nations” (Nükleer enerji: Yükselen ülkelerin artan rolü) başlığını taşıyor. Bu analize göre nükleer enerji geleneksel olarak gelişmiş ülkelerin yönetimindeydi. Şimdi durum değişiyor. Yükselen ülkelerin nükleer enerji alanındaki önemi artıyor. Bu ülkeler hem yeni nükleer santraller kurma, hem de bu alanla ilgili teknolojilerde adımlar atıyorlar. Buna bağlı olarak sivil nükleer teknolojilerin geliştirilmesi ve bununla ilgili düzenlemelerde gelişmiş ülkelerin hakimiyeti tehlikeye giriyor.

Gelişmiş ülkeler arasında Almanya nükleer enerjiden vazgeçme kararı alırken ABD, Fransa, İngiltere ve diğer gelişmiş ülkeler Almanya’nın yolunu izlemiyorlar. En önemlisi çok sayıda gelişmekte olan ülkenin bu konuda attığı adımlardır.  Bu ülkeler nükleer enerjiye büyük yatırımlar yapıyorlar. Bilindiği gibi İran’ın Buşer nükleer santrali hizmete girdi. World Nuclear Association internet sitesinde yer alan bilgilere göre dünyanın farklı bölgelerinde gelişmiş ve gelişmekte olan 45 ülke  nükleer enerji projeleri üzerinde aktif olarak çalışıyor. Önde gelen ülkeler Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Vietnam, Beyaz Rusya, Polonya. Birleşik Arap Emirlikleri ve Beyaz Rusya’da nükleer reaktör inşası devam ediyor. Türkiye ve Litvanya gerekli anlaşmaları imzaladılar ve hukuki altyapıyı oluşturdular. Vietnam, Ürdün, Polonya ve Bangaldeş hukuki altyapıyı oluşturma çalışmalarını sürdürüyorlar. Tayland, Endonezya, Mısır, Kazakistan, Suudi Arabistan, Şili, gelişmiş planlar hazırladılar, İsrail, Nijerya, Malezya, Fas plan hazırlama aşamasında. IAEA, 2020’ye kadar halen nükleer enerji üretmeyen 7 ülkenin nükleer enerjiye geçeceğini tahmin ediyor ve nükleer enerji üretmek isteyen ülkelere bilgi ve denetim sunuyor. Örgütün yaptığı tahminlere göre 2035’te gelişmekte olan ülkeler dünya nükleer enerjisinin yüzde 40’ını üretecekler. 2010’da bu oran yüzde 17 idi.

Gelişmekte (veya yükselmekte) olan ülkelerin nükleer enerjiye artan ilgilerinin çeşitli nedenleri var. Enerji ihtiyaçlarının süratle artmakta olması önemli bir faktör. Hızlı şehirleşme, sanayileşme enerji tüketimini artırıyor. Bu ihtiyacı karşılamanın bir yolu nükleer enerji. Petrol ve doğal gaz fiyatlarının yüksek olması bir diğer faktör. Nükleer enerji, küresel ısınma sorunu ve hava kirliliği ile mücadelede alternatiflerden biri. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi enerji güvenliğini artırıyor, bağımlılığı azaltıyor. Nükleer enerji, bu alandaki teknolojilere, bilgiye ulaşma olanağını da sunuyor. Elbette nükleer enerji üretmek bir çok zorluk ve sorunu aşma ihtiyacını da beraberinde getirir. Pahalı bir iştir. Nükleer atıklar konusu önemlidir. Bazı riskler taşıdığı biliniyor.

İnsanlık yeni enerji kaynakları arayışını sürdürüyor. Yenilenebilir enerji konusunda önemli gelişmeler sağlanıyor. Ancak hala büyük oranda hidrokarbon kaynaklarına bağımlı olduğumuz bir gerçek. Bunun gezegenimizin geleceği açısından oluşturduğu tehlikeleri biliyoruz. Daha güvenli ve daha ucuz alternatifler bulununcaya dek bazı ülkeler enerji çeşitleri içinde nükleer enerjiye de yer verecekler. Önemli olan gerekli güvenlik önlemlerinin alınması, denetlemelerin yapılması, risklerin minimuma indirilmesidir.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.