kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3744
EURO
34,9769
STERLIN
40,9639
BITCOIN
$69.736
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Küreselleşme ve dünya düzeni

11.10.2014
0
A+
A-

İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House, 2-3 Haziran’da “Küreselleşme ve dünya düzeni” konulu bir konferans düzenlemişti. Konferansla ilgili rapor 7 Ekim’de açıklandı.

İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House, 2-3 Haziran’da “Küreselleşme ve dünya düzeni” konulu bir konferans düzenlemişti. Konferansla ilgili rapor 7 Ekim’de açıklandı. Rapor, önde gelen akademisyen ve uzmanların küreselleşme ve dünya düzeni konusunda ortaya koydukları görüşleri okuyucuya aktarıyor. Küreselleşen dünyada önemli ekonomik ve siyasi değişiklikler yaşandığını herkes kabul ediyor. Dünyada küresel ve bölgesel dengeler değişim halinde. Bu değişiklikleri ve olası sonuçlarını doğru okumak, analiz etmek son derece önemli. Chatham House raporu bu konulara ışık tutmayı amaçlıyor. Rapora kısaca göz atalım.
Küreselleşme yeni bir olgu değil. Dünyamızda geçmişte de küreselleşme eğilimi yaşanmıştı. Şimdi yaşamakta olduğumuz küreselleşmenin geçmiştekilerden farkı ne? Ortak yönleri ne? Dengelerin değişmekte olması büyük güçleri nasıl etkiliyor? Savaşa ve felakete yol açamamak için büyük güçler küresel süreçleri nasıl yönetmeli? Global ekonominin motoru olan uluslararası ticaretin engelsiz gelişmesi için ne yapılmalı? AB, NAFTA , ASEAN gibi bölgesel entegrasyon projeleri bu konuda ne gibi rol oynayabilir? Küresel süreçlerle ulusal politikalar nasıl bağdaştırılabilir? Küreselleşmenin temel taşları olan mali piyasalar, uluslararası ulaşım, uluslararası hukuk, serbest dijital iletişim nasıl geliştirilebilir? İnternet için en iyi yönetim modeli nedir? Hükümetlerin internete müdahaleleri bu alandaki yaratıcılığı nasıl etkiler? Giderek azalmakta olan kaynaklar ve enerji konusunda rekabet nasıl yönetilmeli? Temiz teknolojilerin dünyada yaygın olarak kullanılması için neler yapılmalı? Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar dünyadaki değişime ayak uydurmak için ne yapmalıdır? İklim değişikliği, nükleer silahların yayılması gibi küresel sorunlarda daha sonuç alıcı olabilirler mi? Uluslararası işbirliğinde devlet olmayan aktörlerin rolü artarken, bu kuruluşlar süreçlere nasıl daha iyi katkıda bulunabilir? İşte Chatham House konferansında tartışılan bazı konu başlıkları. Konferansa Türkiye’den Büyükelçi Ünal Çeviköz, Sabancı Üniversitesi’nden Fuat Keyman, Anadolu Ajansı’ndan Aslı Aral katılmış.
Raporun “Ana sonuçlar” bölümü son derece önemli. Tümünü burada aktarmak mümkün değil. İlgilenenler Chatham House web sitesinden raporu indirip okuyabilirler. Dünyada dengelerin değişmekte olduğu şu istatistiklerle aktarılıyor. 2000 yılında dünya Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 31’i ABD, yüzde 21’i AB ve yüzde 14’ü Japonya’ya aitti. 2018’de ABD’nin payı yüzde 21.6, AB’nin payı yüzde 20, Japonya’nın payı yüzde 6 olacak. 2000’de Çin’in payı yüzde 3.7 idi. 2018’de yüzde 15.3 olacak. ASEAN ve Latin Amerika ülkelerinin payında da önemli artış olacak. Dünya düzeyinde güç ve zenginliğin Batı’dan Doğu’ya kaymakta olduğu bir gerçekliktir. 21. yüzyılın dinamiklerini bu geçiş belirleyecek.
Ekonomik alandaki değişimin motoru küreselleşme. Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkeler küreselleşmenin sunduğu olanakları kullanarak ekonomilerini büyütüyorlar. Son 20 yılda dünya genel olarak daha zengin oldu. Bu zenginliğin dağılımı eşit değil. Şimdi yaşadığımız dünyada ülkeler geçmiştekinden çok daha büyük bir karşılıklı bağımlılık içinde. Bu anlamda 2014’teki küreselleşme geçmişteki küreselleşmelerden farklıdır. Küreselleşmenin olanaklarından yararlanmayı başaran ülkeler zenginliklerini artırdılar. 1990’da Çin’de kişi başına düşen gelir 314 dolardı. 2012’de bu rakam 6012 dolara yükseldi. Küreselleşmede kazananlar olduğu gibi kaybedenler de var. Ayrıca, dün kazanan bugün kaybeden, dün kaybeden bugün kazanan olabiliyor. Bu olasılık mevcut. Rapora göre kaybedenler genelde fakirler oluyor. Dünyada eşitsizlik varlığını koruyor ve bu eşitsizliğin demokrasi, sosyal uyum, ekonomi üzerinde olumsuz etkileri var.
Küreselleşme dünyada büyük çaplı savaş ve çatışma risklerini ortadan kaldırıyor mu? Hayır. Risklerin yönetilmesi gerekiyor. Ekonomik büyüme için gerekli olan doğal kaynaklar ve enerji alanında rekabet artabilir. Enerji konusunun önemi aratarken, konunun küresel ısınma ile mücadele çerçevesinde düşünülmesi gerekiyor. Dünyadaki güçlü küreselleşme süreci ile ulus devlete dayalı siyasi sistemler arasında gerginlikler oluşuyor. Uluslararası piyasalarla bu piyasaları düzenleyen ulus devletler arasında gerginlik var. Raporda uluslararası ticaretin geliştirilmesi, önündeki engellerin azaltılması öneriliyor. Ulusal olanla uluslararası olan arasındaki çelişkinin aşılmasında uluslararası örgütler daha fazla rol oynayabilir. Dünya düzeni sağlanması için devletler arasında işbirliğinin geliştirilmesi gerekiyor. Riskler ancak bu şekilde azaltılabilir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.