kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3455
EURO
35,0945
STERLIN
40,8271
BITCOIN
$70.918
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Yunanistan’ın yangın felaketi

28.07.2018
0
A+
A-

Yunanistan’da yaşanan korkunç yangın felaketini hepimiz televizyonlardan izledik. Görüntüler tüyler ürperticiydi. Çok sayıda insan yaşamını yitirdi, yaralandı. Bölgede hemen hemen her şey kül oldu. Geride kalan tablo korkunç. Başbakan Aleksis Tsipras felaketin siyasi sorumluluğunu üstlendi. Sorumluluklarından kaçmayacaklarını belirterek ülkenin başbakanı ve hükümet olarak sorumlu olduklarının açık olduğunu ifade etti. Bu doğru bir yaklaşım. Yangın felaketiyle başlayan sert siyasi tartışmaları yatıştırmaya yeter mi? Bunu bilmiyoruz. Muhalefet hükümeti istifaya davet ediyor. Bu tartışmalar kolay bitmeyecek. Önemli olan yaraların sarılması için gerekli çalışmaların süratle yapılmasıdır. Felaketin nedenleri konusunda çeşitli görüşler ortaya konuyor. Sadece doğal bir felaket olmadığı, insan hatalarının da rolü olduğu belirtiliyor. İleride buna benzer felaketler yaşanmaması için hataların tespit edilip düzeltilmesi çok önemlidir. Bu felaketten herkesin ders almasında yarar var.

Korkunç yangın felaketi karşısında bir çok ülke Yunanistan halkıyla dayanışma ifade etti. Türkiye yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı. Büyük olasılıkla siyasi nedenlerle bu teklif kabul edilmedi. Geçmişte iki ülkede yaşanan deprem felaketlerinde karşılıklı dayanışma ortaya konmuş ve bu dayanışma ilişkileri olumlu yönde etkilemişti. Bu çerçevede Kıbrıslı Türklerin ortaya koyduğu duyarlılık çok doğru ve yerindeydi. Çeşitli şekillerde Yunanistan halkının acısı paylaşıldı, dayanışma ifade edildi. Felaket durumlarında önemli olan insani dayanışmadır. Doğal felaketler her yerde yaşanabilir. Birbirimize yardım elini uzatmak görevdir. Irkçılığın, yabancı düşmanlığının güçlendiği, içe kapanma, ülkeler arasına duvarlar çekme çağrılarının yapıldığı Avrupa’da böylesi dayanışma örnekleri ırkçılığa karşı panzehirdir. Kendinden olmayana nefret kusan hareketlerin propagandalarını havada bırakır.

Aşağı yukarı sekiz yıldır derin bir ekonomik krizle boğuşan Yunanistan şimdi de böylesi bir felaketle karşı karşıya kaldı. The New York Times’da çıkan yazısında Kathimerini gazetesinden Nikos Konstandaras, felaketin kader olmaktan çok dikkatsizlikten kaynaklandığını yazdı. Yangın tehlikesi karşısında Mati bölgesinin somut sorunları ile ilgili niçin bir plan olmadığı sorusunu sordu. Atina’ya yakın olan Mati bölgesi popüler bir sayfiye yeri. Bu nedenle bölgede inşaat furyası yaşandı. Başbakan Tsipras sahillerde kaçak yapılaşmalar  oluştuğunu belirtti. Bunu düzeltmek için bir yasa tasarısı hazırlayacaklarını  söyledi. Keşke bu önceden yapılsaydı. Yasak yapılaşmaların olduğu başka bölgeler de olmalı. Felaketler tekrarlanmadan önlemler alınmalı. Çözümleri ertelemek yeni felaketlere kapıyı aralar. Yunanistan yangın felaketlerini oldukça sık yaşayan bir ülke. Yine de sanki hazırlıksız yakalandı.

Başbakan Tsipras’ın ilk Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Project Syndicate sitesinde yer alan “Behind Greece’s Deadly Fires” başlıklı yazısında doğa ile insan hatalarının bir araya geldiğini yazdı. Felaket günü bölgede sıcaklık 39 dereceydi. Rüzgar saatte 130 km hızla esiyordu. Bu hava koşulları ile insan hataları yaşanan felaketi doğurdu. Varoufakis de yazısında yasa dışı yapılaşma konusuna parmak basıyor. Gerekli planlamaların yapılmadığını yazıyor. Sekiz yıl devam eden kemer sıkma politikalarının etkisine de değiniyor. Kemer sıkma devletin böylesi felaketlerle mücadele kapasitesini azalttı mı? Muhakkak ki bunun da bir rolü olmuştur.

Bu yıl çok sıcak bir yaz yaşıyoruz. Bazı Avrupa ülkeleri sıcaklardan kavruluyor. İngiltere, İskandinav ülkeleri bunlar arasında. Dünyanın diğer bölgelerinde de aşırı sıcaklar, yangınlar var. Bu durumun küresel ısınma ile bağlantılı olduğunu anlamak zor değil. İnsanlık olarak küresel ısınmayı artırıcı faaliyetlerimize devam ettiğimiz sürece ısı yükselecek ve böylesi felaketlerle karşı karşıya kalacağız. Dünyanın önde gelen iklim uzmanlarından Prof. Michael Mann, “İklim değişikliği olmasa bu tür hava fenomenlerini yaşamayacaktık” diyor. İklim değişikliğinin dünyaya etkilerinin somut olduğunu, bu yaz yaşadığımız aşırı sıcakların bununla bağlantılı olduğunu vurguluyor. Kısacası Yunanistan’da yaşanan korkunç felaket tüm insanlık için bir uyarı olmalıdır. Atmosfere sera gazı salınımlarını azaltmazsak doğa bizi affetmeyecek. Çeşitli yerlerde çeşitli felaketlerle karşı karşıya kalacağız. Yunanistan’ın kendi sorunları ile birlikte konunun bu boyutunu unutmamalıyız.

Yunanistan halkına yeniden geçmiş olsun diyoruz. Ölenlere Tanrı’dan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yaşanan felaketten hem Yunanistan’ın, hem de diğer ülkelerin çıkaracağı dersler var. Sonuçta plansızlık, yasadışı yapılaşma vs. sadece Yunanistan’da görülmüyor. Küresel ısınma hepimizin ortak sorunu.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.