kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4660
EURO
34,7572
STERLIN
40,5694
BITCOIN
$63.839
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
14°C
LONDRA
14°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Salı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

İngiltere’de faiz oranlarında rekor düşüş

İngiltere’de faiz oranlarında rekor düşüş
04.08.2016
0
A+
A-

Britanya’nın Avrupa Birliğinden çıkma kararı aldıktan sonra iş yerlerinde ve tüketicilerde görülen ani güven düşüşünden dolayı İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını 0,5%’den 0,25’e indirdi.

Bu indirimden sonra alınan raporlara göre İngiliz Sterlini diğer para birimleri karşısında yüzde 1,1 değer kaybederek $1.314’e indi.

Yedi yıl sonra ilk defa faiz oranlarını düşüren Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda tekrar bu oranları düşürebileceklerinin de sinyalini verdi.

İngiltere Merkez bankası para politikası komitesi bu aylarda yaşanan ekonomik çöküşün etkisini azaltmak için dört maddelik planını açıkladı. Faiz oranlarının indirilmesinin de dâhil olduğu planda, devlet tahvili satın almak için 60 milyar pound nakiti e-paraya çevirip ekonomiye sunma, şirket tahvili satın almak için 10 milyar pound nakiti e-paraya çevirme ve bankaların temel faiz oran indirimini reel ekonomiye yansıtmaları için bankalara 100 milyar pound sağlama koşulları belirtildi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Phillip Hammond, “Avrupa Birliğinden çıkma kararı aldıktan sonra Britanya’da yaşanan belirsizlikten dolayı, AB ile ilişkimiz netleşene ve ekonominin buna uyum sağlamasına kadar bir alışma sürecin içinde bulunacağız. Ekonomiye bu alışma sürecinde destek vermek amacıyla para politikası kullanılacaktır,” dedi.

Barclays ve Santander Bankaları ev kredisi alan müşterilerine, faiz oranları indirimini tam olarak aktaracaklarını duyurdu. Lloyds bankası henüz bu konuda kararını bildirmedi.

AB referandumu sonucu çıkan Brexit kararından sonra tüketici talebinin ve harcamanın ciddi anlamda azalması ve iş ve tüketici güveninde eksilmesi bizi ekonomik gerilemeye sürükleyebileceği söyleniyor. Merkez Bankası yöneticisi Mark Carney işsizlikte artış tahminlerin 250 bin pound’a yükseldiğini belirtti.

Ayrıca Merkez Bankası, ekonomik gelişme öngörülerini hiç görülmediği kadar indirdiğini ve ekonomi anlamda bu yılın ikinci yarısında hemen hemen hiç büyüme beklemediklerini açıkladı. (Guardian)

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.