kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.900
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
10°C
LONDRA
10°C
Parçalı bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

İngiliz basınında Benefit sokağı belgeseli tartışmaları sürüyor

İngiliz basınında Benefit sokağı belgeseli tartışmaları sürüyor
09.02.2014
0
A+
A-

benefit sokagi 1

İngiltere’de devlet yardımının sıkça gündeme geldiği son yıllarda, “Benefit Street” isimli televizyon programı tartışmaların odak noktası oldu. Dört bölümden oluşan ve Channel 4 TV’nda yayınlanan program, tartışmaları bir dizi/belgesel tarzı yapımla ekranlara getirirken, programın kendisi de tartışmalara yol açtı. Programın zor durumda olan insanların içinde bulundukları durumdan yola çıkarak televizyon reytingi aldığı suçlamaları artarken, Muhafazakar kesimler ise İngiltere’deki ‘benefit kültürü’nü açıkça gözler önüne serdiğini savunuyor.

“Benefit Street” olarak adlandırılan James Turner isimli sokak Birmingham’da bulunuyor. Belgesel sokakta yaşayan bazı sakinlerin hayatlarından yola çıkılarak hazırlanırken, tabloid basın sokakta yaşayanların yüzde 90’ının yardım aldığını ileri sürüyor. Kişisel hikayelerden yola çıkarak yardım alanların suça eğilimli olduğu vbe yankesicilik gibi suçları nasıl işlediklerini gösteren belgesel, devlet yardımlarıyla geçinen ailelerde yetişen çocukların da sağlıksız bir ortamda büyüdüklerini vurguluyor.

BİR ZAMANLAR İNGİLTERE’NİN EN HIZLI GELİŞEN CADDESİYDİ

benefit sokagi 2 web

1800’lerde inşaa edildiğinde, ülkenin birçok yerinden işçi sınıfının yerleştiği James Turner caddesi, şimdi devlet yardımı alan ailelerle dolu ülkenin en çok tartışılan caddesi haline geldi.  Birmingham’ın hızla geliştiği 19. Yüzyılda James Turner caddesi de bölgeye gelen işçilerin yaşaması için özel emlakçılar tarafından inşa edilmiş. Bölgeden geçen kanal ile demir yolları fabrika sayısını arttırdıkça işçi sayısı da artmaya devam etmiş. James Turner caddesinde yapılan evler işçilerin daha önce kaldıkları özellikle şehir merkezine yakın yerlere kıyasla çok daha iyi standarttaydı. Cadde ilerleyen yıllarda geliri iyi bir seviyede olan ve Birmingham’ın merkezinde oturmak istemeyenlerin taşındığı bir cadde haline geldi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Birmingham ülkede ekonomiye en çok katkı sağlayan şehirlerden birisi halindeydi. 1951 ile 1961 yılları arasında sadece Londra’da Birmingham’dan daha fazla iş imkanı bulunuyordu. Fakat 1960’lardan itibaren Birmingham’daki evlere bakılmadıkça, evlerin durumu kötüleştikçe iyi gelirli ailelerin çoğu daha da batıya taşınmak için James Turner caddesinden ayrılmaya başladı. Boşalan evlere de Karayip veya Hindistan’dan gelen göçmenler yerleşmeye başladı. Göçmenler kolay işlemeciliği olan metal işlerinde çalışıyordu.

Fakat tam da bu dönemde Birmingham’ın sanayi endüstrisi çok büyük bir kriz yaşadı. 1976’da kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla Güneydoğu dışında İngiltere’nin en yüksek seviyesindeyken, tam beş yıl sonra İngiltere’nin en düşük seviyesine inmişti.  Göreceli olarak gelirler 1970’lerde ülkedeki en yüksek miktarlardayken, 1983’te en düşük seviyeye inmişti. Neredeyse hepsi sanayi sektöründen olacak şekilde 200 bin kişi işini kaybetti. 1982’de işsizlik oranı yüzde 20’yi bulmuştu.

The Guardian’ın haberine göre Birmingham’ın ekonomisindeki bu çöküş arda arda gelen hem İşçi hem de Muhafazakar Parti’nin sanayi üretimine önem vermemesinden dolayı.

EN ÇOK YARDIM ALAN ŞEHİRLER HULL VE BIRMINGHAM

Birmingham halen Britanya’da en çok devlet yardımı alan nüfusa ev sahipliği yapıyor. Birmingham sakinleri toplam 2.7 milyar sterlinlik işsizlik maaşı alıyor. Bu ülkenin herhangi başka bir bölgesinde ödenen desteğin iki katından daha fazla. Yani devlet Birmingham’daki her yetişkin için 157 sterlin harcama yapıyor. Bu oran, Birmingham’ı kişi başına 206 sterlin alan Hull bölgesinden sonra kişi başına düşen sosyal yardım miktarında ikinci şehir yapıyor. The Sun gazetesinin haberine göre sosyal refah yardımları toplamda 7.6 milyar sterlin artarak, 166.2 milyar sterline ulaşmış durumda. Bu artışta enflasyon da hesaba katılıyor. Reel anlamda 2013/2014 yılında devletin sosyal yardım harcamasında düşüş görülmesi bekleniyor.  Hükümet bu hafta İspanya, Fransa ve Yunanistan gibi sıcak yerlerde yaşayan İngilizlere  kışın enerji yardımı yapılmamasını da gündeme getirdi. Bu uygulama, vergi gelirinde 17 milyon sterlinlik tasarruf anlamına gelecek. Ayrıca devlet yardımı alan vatandaşların bedava televizyon ruhsatı, otobüs kartları ve kışlık enerji ihtiyaçlarının karşılanması da eleştiriliyor. Özellikle göçmenlere yönelik ‘benefit turizmi’ iddiaları gündeme gelse de sosyal devlet sistemine yönelik reformlar tüm İngiliz vatandaşlarını etkilemiş durumda. Muhafazakar Parti sosyal yardımların vatandaşlar tarafından suistimal edildiğini iddia ederek, daha etkin hale getirmek için hem bütçe kesintileri hem de sistemde düzenleme değişiklikleri yapıyor. Bir yandan sosyal yardımların zor durumdaki vatandaşlara yeterli destek sağlayamaması, öbür yandan da haksız yere sosyal yardım alanların vergi mükelleflerini kandırıyor olması kamuoyunda tartışılıyor.

Women on James Turner St, Birmingham, which appeared in the show, turn their backs on a TV cameraman

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.