kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3448
EURO
34,8564
STERLIN
40,5986
BITCOIN
$61.908
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
17°C
LONDRA
17°C
Hafif yağmur
Cumartesi Hafif yağmur
15°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
16°C
Salı parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

DNA testinde ‘amcam’ Napoleon çıktı!

Son günlerde İngiliz televizyonlarında ve gazetelerinde reklamları yapılan 99 sterline DNA (gen) testinin bilimsel bir alt yapısının olmadığı ortaya çıktı.

DNA testinde ‘amcam’ Napoleon çıktı!
15.01.2016
0
A+
A-

Chemist hands holding test tubes, DNA helix model background

Yasemin Bakan

Son günlerde İngiliz televizyonlarında ve gazetelerinde reklamları yapılan 99 sterline DNA (gen) testinin bilimsel bir alt yapısının olmadığı ortaya çıktı.

Gittikçe popüler olan, kişilerin etnik kimliğini ortaya çıkardığını iddia eden DNA testlerinin reklamları her geçen gün daha fazla İngiliz basınında yer bulmaya başladı. Bu reklamlar güvenilir olarak bilinen İngiliz basınında yayınladığı için binlerce kişi DNA testinin paketini hemen sipariş ediyor.

BÜYÜK BÜYÜK AMCANIZ RICHARD III OLABİLİR (!)

Ticari DNA testlerinin sonuçlarında kişilerin etnik kökenlerinin Kral Richard III’ten Viking’lere kadar tarihe damgasını vurmuş millet yada kişilerden geldiği söyleniyor. Bilim adamları bu sonuçların astroloji fallarından bir farkı olmadığını, ticari DNA testlerine asla güvenilmemesi gerektiği yönünde uyardı.

300 STERLİNE SATILIYOR

99 sterlinden 300 sterline kadar ücret talep edilen DNA testlerini satın alanların çoğunluğu geçmişte ünlü bir kişiyle akrabalığının olup olmadığını merak ediyor. Ancak konusunda uzman bilim adamları, yapılan bu ticari testlerin sonucunda DNA testi yaptıranların çoğunun tarihteki ünlülerle bağlantısı çıktığını bunun bilimsellikle örtüşemeyeceğini ve tamamıyla absürt sonuçlar olduğunu açıkladı.

ticaridna

DNA TESTİ CİDDİ BİR ENDÜSTRİYE DÖNÜŞÜYOR

Her geçen gün daha büyük bir ticari işe dönüşen gen testlerini sunan şirketler reklamlarını “Napoleon yada Kleopatra gibi ünlülerle bağlantınız olabilir” diye yapıyor.

Geçen yıl ancestry.com isimli şirkete $1.6 billion (£1 billion) değer biçilirken, dünya çapında 40 şirket 30 sterlinle 300 sterlin arasında test temin ediyor.

Testlerin doğruluğu ile ilgili araştırma yapan the Sense About Science isimli grup, testlerin “Romalı bir asker aileden geliyorsunuz, kraliyet kökenlisiniz” gibi anlamsız sonuçlar çıkardığını ifade etti.

BU TESTLERDE HERKES SEVDİĞİ BİR IRK ÇIKABİLİR

İngiltere’nin saygın üniversitelerinden University College of London (UCL) İnsan Genetiği Bilimi bölümü Profesörlerinden Steve Jones testlerin doğruluğunun olmadığı konusunda uyarıda bulunan gen uzmanlarından biri. Jones “Önce anne baba sonra büyük büyük anne ve babalar derken sonuç olarak tüm Britanyalılar öyle görünüyorki Viking soyundan, Roma imparatorluğundan, Afrika göçmeni yada herhangi bir sevdiği etnik kökene mensup çıkacak” dedi.

UCL’de profesör Mark Thomas ise bu testlerin bilimsel bir alt yapısı olmadığını ve bu işin milyonlar dönen bir endüstriye dönüştüğünü vurguladı. Thomas “Bir ticari iştir. Ve bu işin ismi gen astrolojisidir” dedi.

Sense About Science Direktörü Tracey Brown konuyla ilgili olarak şu açıklamaya yaptı: “Aile ağacını öğrenmek için ticari DND testler yerine aile ve çevrenizi araştırın. Daha doğru bilgilere ulaşırsınız”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.