kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5316
EURO
34,8575
STERLIN
40,5157
BITCOIN
$66.240
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İngiliz borsası 737 milyar Pound değer kaybetti

Guardian gazetesi de Çin hisselerindeki yaşanan düşüşün Londra Borsası’nı vurduğunu İngiltere Borsa’sı FTSE 100 Endeksi’nin pazartesi günü yaklaşık 737 milyar pound değer kaybettiğini yazdı.

İngiliz borsası 737 milyar Pound değer kaybetti
27.08.2015
0
A+
A-

HUAIBEI, CHINA - JUNE 14: (CHINA OUT) An investor watches the electronic board at a stock exchange hall on June 14, 2011 in Huaibei, Anhui Province of China. International markets have been buoyed by the release of economic data from China allaying fears of a severe slowdown in the country's economy. (Photo by ChinaFotoPress/Getty Images)

Telegraph, Şangay Borsası’nın haftaya yüzde 8.4 düşüşle başlamasını manşetine taşıyarak, düşüşün küresel çaptaki etkilerini değerlendirdi. Gazete, bu değer kaybının piyasaları alt üst ettiğini ve bunun yeni bir krizin habercisi olduğunu belirtti. Guardian gazetesi de Çin hisselerindeki yaşanan düşüşün Londra Borsası’nı vurduğunu İngiltere Borsa’sı FTSE 100 Endeksi’nin pazartesi günü yaklaşık 737 milyar pound değer kaybettiğini yazdı. Uzmanların görüşlerine yer veren gazete, 7 yıl önce yaşanan küresel krize benzer bir durum olmadığını ifade etti. Maliye Bakanı George Osborne’nun Çin Borsası’nda yaşanan dalgalanmanın Avrupa ekonomisine çok fazla etkisi olmayacağı değerlendirmelerini aktaran gazete, ABD eski Ekonomi Bakanı Larry Summers’ın ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek aylarda faiz oranlarını artırma şansının azaldığı para politikalasını gevşetmek zorunda kalabileceği yorumlarına da yer verdi.

ÇİN’DEN GELEN YAVAŞLAMA

Dünya piyasaları Pazartesi günü Çin’in etkisiyle tam bir ‘Kara Pazartesi’ yaşadı. Çin’den gelen ekonomik verilerin etkisiyle borsalar yüzde 8’in üzerinde değer kaybetti. Avrupa borsalarında bir günlük kayıp 400 milyar Euro’yu aştı. ABD piyasaları ise güne yüzde 8’e yakın düşüşle başladı. İngiliz basınında yer alan bir haberde, bu düşüşün yeni bir kriz doğurabileceğine işaret edildi.

Çin ekonomisindeki yavaşlamayla birlikte dünya piyasalarında tam anlamıyla kan gövdeyi götürdü. Dün tüm ülke piyasalarında sert düşüşler yaşanırken, domino etkisi gibi yayılan borsa kayıpları ‘yeni bir küresel krizin ayak sesleri mi geliyor’ korkusunu yaydı.  Sanayi üretimi açısından dünyanın fabrikası olarak kabul edilen Çin’in teklemesi zaten sıkıntılı olan küresel büyümenin daha da kötüleşebileceği algısını yarattı. Cuma günü Çin’den sanayi üretiminde 6.5 yılın en kötü verisi gelince önce ABD piyasası Dow Jones sert bir düşüş yaşadı.

Bu kaybın etkisiyle Pazartesi önce Çin’de ardından tüm dünyada tam bir ‘kara pazartesi’ yaşandı. Çin borsası Şangay yüzde 8.5, Japonya’nın Topix endeksi yüzde 5.9, Hong Kong’da Hang Seng borsası yüzde 5, Tayvan’ın Taiex endeksi yüzde 7.5 değer kaybetti.

TÜRKİYE DE ETKİLENDİ

Asya borsalarındaki başlayan düşüş Avrupa’yı da alt üst etti. Tüm Avrupa borsalarında açılışla birlikte keskin düşüşler yaşandı. Zaten son haftalarda siyasi belirsizlikler nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Türkiye’yi bir de ‘kara pazartesi’ vurdu. Gün içinde yüzde 5’lik düşüş yaşyan Borsa İstanbul günü yüzde 3.33 kayıpla kapatırken, Almanya Dax endeksi günü yüzde 4.56, Fransa CAC endeksi ise yüzde 4.97 düşüş yaşadı. Avrupa’nın FTSE Euro First 300 endeksi ise yüzde 5 geriledi. Cuma günü kayıp yaşayan ABD borsaları ise pazartesi günü açılışta yine çakıldı. Dow Jones 1000 puanlık düşüşle yüzde 6 değer kaybı yaşadı, S&P endeksi yüzde 4.9 geriledi, Nasdaq yüzde 7.53 düşüşle açıldı.

KAYIP 400 MİLYAR EURO

Çin ekonomisinde yavaşlama sinyali veren verilerin ardı ardına açıklanması küresel ekonominin yavaşlayacağı yorumlarına yol açtı. Çin borsasında dün 7.5 yılın en kötü günü yaşanınca Asya ve Avrupa borsaları tepe taklak oldu. Asya Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi de yüzde 4.6 gerileyerek üç yılın en düşük seviyesini gördü. Avrupa borsaları, Çin borsalarındaki keskin düşüşün ardından yüzde 5’in üzerinde gerilerken, Avrupalı şirketlerin piyasa değerinde sadece dün meydana gelen düşüş 400 milyar Euro’yu aştı. Ayrıca ocak ayından bu yana en düşük düzeyi gören FTSEurofirst 300 endeksinde ay başında Çin’in yuanı devalüasyonunun ardından küresel deflasyon nedeniyle piyasa değerindeki kayıp 1 trilyon Euro’yu geçti. Çin’in para birimi yuanı devüle etmesinin ardından küresel borsalar 5 trilyon dolardan fazla değer kaybetti.

FED DÜNYAYI KURTARABİLİR Mİ?

Borsalardaki kayıp gözleri Çin Merkez Bankası ve Amerikan Merkez Bankası’na (FED) çevirdi. Çin’den yeni destek politikaları beklenirken Fed’in de faiz artışını öteleyip dünyaya bir nefes aldıracak hamleyi yapıp yapmayacağı tartışılıyor. Ancak Fed umudunun tüm dünya merkez bankalarını beklentiye sokacak olması da küresel çöküşün hızlanabileceği yorumlarına yol açıyor. Küresel piyasalardaki satış dalgası güvenli limanlara doğru kaçısı da hızlandırdı. ABD 10 yıllık tahvil faizi nisan ayından bu yana ilk kez yüzde 2’nin altına indi.

İngiltere’de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi, Şangay Borsası’ndaki yüzde 8.4 düşüşü “Kara Pazartesi” olarak değerlendirerek, bu düşüşün yeni bir küresel krize neden olabileceğini yazdı. Daily Telegraph, Şangay Borsası’nın haftaya yüzde 8.4 düşüşle başlamasını manşetine taşıyarak, düşüşün küresel çaptaki etkilerini değerlendirdi. Gazete, bu değer kaybının piyasaları alt üst ettiğini ve bunun yeni bir krizin habercisi olduğunu belirtti. Guardian gazetesi de Çin hisselerindeki yaşanan düşüşün Londra Borsası’nı vurduğunu İngiltere Borsa’sı FTSE 100 Endeksi’nin pazartesi günü yaklaşık 737 milyar pound değer kaybettiğini yazdı. Uzmanların görüşlerine yer veren gazete, 7 yıl önce yaşanan küresel krize benzer bir durum olmadığını ifade etti. Maliye Bakanı George Osborne’nun Çin Borsası’nda yaşanan dalgalanmanın Avrupa ekonomisine çok fazla etkisi olmayacağı değerlendirmelerini aktaran gazete, ABD eski Ekonomi Bakanı Larry Summers’ın ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek aylarda faiz oranlarını artırma şansının azaldığı para politikalasını gevşetmek zorunda kalabileceği yorumlarına da yer verdi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.