kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3249
EURO
35,0645
STERLIN
40,9287
BITCOIN
$70.690
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Delta varyantından hastaneye yatma riski ‘iki kat daha fazla’

Delta varyantından hastaneye yatma riski ‘iki kat daha fazla’
28.08.2021
0
A+
A-

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, şu anda İngiltere dahil birçok ülkede baskın koronavirüs varyantı haline gelen Delta varyantına yakalananların hastanede tedavi ihtimali Alfa varyantına kıyasla iki kat daha fazla.

Araştırmanın sonuçları tıp dergisi Lancet’te yayımlandı. Uzmanlar, bu araştırmanın, aşının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söylüyor.

İlk olarak Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı şu anda İngiltere’de yayılan hemen hemen tek varyant haline geldi. Alfa varyantı ise geçen yıl ilk olarak İngiltere’nin Kent bölgesinde ortaya çıkmış ve yayılmıştı.

Aşı, hangi varyant olursa olsun ağır hastalık riskini önemli ölçüde azaltıyor.

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu (PHE) ile Tıbbi Araştırmalar Konseyi’nin yaptığı araştırmada, hem Alfa hem de Delta varyantının dolaşımda olduğu Mart-Mayıs ayları arasında 43 binden fazla Covid vakası incelendi.

Bu vakaların çoğu, henüz aşı olmamış kişilerde ortaya çıkmıştı. Vakaların çoğu için hastanede tedavi gerekmemişti. Ancak Delta varyantı ile enfekte olanların 196’sı (yüzde 2,3) ile Alfa varyantlı 764 kişi (yüzde 2,2) hastanede tedavi olmuştu.

Yaş, cinsiyet, etnik köken gibi farklılıklar göz önünde bulundurulduktan sonra, Delta varyantı ile enfekte olanların hastaneye yatma riski Alfa varyantına kıyasla iki kat daha fazlaydı. Uzmanlar, aşının bu riski önemli ölçüde düşürdüğünü belirtiyor. Maksimum koruma oluşması için iki doz aşı gerekiyor.

PHE’nin yaptığı son araştırmalara göre, iki doz aşının hastanede yatmaya karşı etkinlik oranı Pfizer-BionNTech için yüzde 96, Oxford- AstraZeneca içinse yüzde 92 düzeyinde. Diğer araştırmalar, semptomlu Covid enfeksiyonlarına karşı aşıların koruma etkinliğinin zaman içinde azaldığını gösterse de, her iki aşı da Delta varyantından kaynaklı hastane tedavisi ve can kaybına karşı önemli bir koruma sağlıyor.

İngiltere’de 16 yaş üzeri nüfusun yüzde 88’ini oluşturan 47,9 milyon kişiye ilk doz aşı, yüzde 78’ine tekabül eden 42 milyon kişiye de ikinci doz aşı uygulanmış durumda. İkinci doz aşıdan iki hafta sonra Covid’e karşı en yüksek koruma düzeyine ulaşılıyor.

PHE’den Dr. Gavin Dabrera, “Aşının Delta varyantına karşı mükemmel bir koruma sağladığını biliyoruz; bu varyant İngiltere’deki vakaların yüzde 99’unu oluşturduğu için, henüz iki doz aşısını yaptırmamış olanların bir an önce aşı yaptırması hayati önemdedir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.