kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3363
EURO
35,1873
STERLIN
41,1198
BITCOIN
$65.401
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

İngiltere’de okullardaki sistematik taciz ve cinsel istismara karşı kampanya

İngiltere’de okullardaki sistematik taciz ve cinsel istismara karşı kampanya
13.04.2021
0
A+
A-

İngiltere’de Soma Sara isimli genç bir kadın, geçen yıl cinsel saldırı konusunu sıradışı ve sarsıcı bir biçimde ele alan “I May Destroy You” (Seni Yok Edebilirim) isimli televizyon dizisini seyretmesinin ardından maruz bırakıldığı cinsel suçları bir sosyal medya platformunda anlattı. Sara yaptığı paylaşıma cevaben çok kısa bir süre içinde yüzlerce kadının taciz, tecavüz ve aşağılayıcı cinsel içerikli hakaret gibi deneyimlerini aktardığı mesajlar aldı. Devamında “adeta bir salgın” olarak nitelediği “tecavüz kültürü” ile mücadele için bir girişim başlattı.

Sara, Everyone’s Invited (Herkes Davetli) isimli internet sitesi üzerinden başlattığı hareketle “yaygın ve sistematik tecavüz sorunu” hakkında farkındalık yaratmak istediğini söylüyor. Sara Everyone’s Invited hareketinin taciz, cinsel saldırı ve istismara maruz bırakılanların desteklenmesinin yanısıra “eşitlikçi bir toplumsal yaşam”a yönelik “gerçek bir değişim” yaratmasını istediğini belirtiyor. Sara ayrıca bu hareketin “linç kültürüne” (cancel culture) alet olmasını istemediğini zira linç kültürünün bu yönde bir değişim imkanını ortadan kaldıracağını düşündüğünü söylüyor.

OKULLARDA İSTİSMAR VE CİNSEL SALDIRI ÇOK YAYGIN

Sitenin kurulduğu Haziran 2020’den bugüne kadar -aralarında çocukların da olduğu hemen her yaş grubundan- 14 binden fazla kişi başlarından geçenleri isimleri saklı kalacak şekilde aktardı.

Kamuoyunun siteye yönelik yoğun ilgisinin ardından konu muhalefetin ve sonrasında da hükümetin gündemine girdi. Yakın zamanda yapılan paylaşımlarda hem devlet okullarında hem de özel okullarda ve üniversitelerde yaşanan taciz, tecavüz ve istismarların yaygınlığı büyük tepkiye neden oldu. İşçi Partisi’nin Ev İçi Şiddetle Mücadeleden Sorumlu Gölge Bakan Yardımcısı Jess Phillips, hükümete konu hakkında acil olarak bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Phillips ayrıca taciz, tecavüz ve cinsel istismar konusundaki vahim tablonun yeni olmadığını ve hükümetin bundan beş yıl önce dikkatine sunulan bu konuyu “savsakladığını” söyledi.

CİNSEL İSTİSMAR VE CİNSEL SALDIRI SUÇLARINA KARŞI ULUSAL PLAN ÇAĞRISI

Jess Phillips, İşçi Partisi’nden Gölge Eğitim Bakanı Kate Green ile birlikte, Eğitim Bakanı Gavin Williamson’a hitaben yazdıkları mektupla hükümete bu konuda acil bir ulusal plan hazırlanması çağrısında bulundu. Mektupta “Eğitim sistemimizin gençler için güvenli hale getirilmesi amacıyla süratli ve kararlı adımlar atılması ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsiyetçi ve düşmanca tutumların kökten yok edilmesi gerekmektedir.” deniliyor.

Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada ise Everyone’s Invited adlı internet sitesinde yer alan beyanların çok kaygı verici olduğu vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi: “Cinsel saldırının hiçbir türü kabul edilemez. Okullarda yaşanan cinsel saldırılara dair Everyone’s Invited adlı internet sitesinde yer alan beyanlar karşısında hükümet mağdurlara destek sağlamak ve okulların güvenli hale getirilmesi için ivedi girişimler başlatıyor. Bu bağlamda okullardaki cinsel saldırıların bildirilmesi ve mağdurlara gereken desteğin sunulabilmesi için 1 Nisan itibarıyla telefonla ya da e-posta ile ulaşılabilecek bir yardım hattı açılmıştır.”

GENÇLER KENDİLERİNE İNANILMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

Hükümet ayrıca Eğitim Bakanlığından bağımsız bir kurum olan Eğitimde Standartlar Dairesi (Office for Standarts in Education – OFSTED) tarafından hem devlet okulları hem de özel okullarda bu gibi saldırılar karşısındaki mevcut koruyucu tedbirlerle ilgili bir inceleme yapılacağını duyurdu.

İncelemenin amacının mevcut sorunun “kapsamı ve ciddiyeti”nin tam olarak anlaşılması ve okullarda öğrencilerin bu bağlamdaki sorunlarını “çekinmeden bildirmelerine ve şikayetlerinin ciddiye alınacağına güvenmelerine” olanak tanıyan uygun mekanizmaların araştırılması olduğu ifade edildi.

Gölge Bakan Jess Phillips de konuyla ilgili olarak katıldığı bir televizyon programında sorunun bu yönüne dikkat çekmişti. Phillips bu suçların polise bildirilmemesinin arkasında hükümetin genç insanlarda yarattığı hayalkırıklığı olduğunu ve gençlerin yaşadıkları travmatik tecrübeyi anlattıklarında kendilerine inanılmayacağını düşündüklerini söylemişti. Phillips sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Kendinizi 13 yaşında bir genç kızın yerine koyun, okulun tuvaletinde tecavüze uğradınız ve gelip bunu öğretmeninize anlattınız ve okul yönetimi bu konuda hiçbir şey yapmıyor ve sonra sizden hiçbir şey olmamış gibi derslere devam edip o çocukla yan yana oturmaya devam etmenizi bekliyor.”

Kaynak: Evrensel

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.