kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
STERLIN
41,1376
BITCOIN
$70.836
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Pfizer/BioNTech aşısının tek dozu Covid-19’a yakalanma riskini 4 kat düşürüyor

Pfizer/BioNTech aşısının tek dozu Covid-19’a yakalanma riskini 4 kat düşürüyor
02.03.2021
0
A+
A-

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, Pfizer/ BioNTech Covid-19 aşısının tek bir dozunun asemptomatik enfeksiyonların sayısını düşürdüğü ve virüsün bulaşma riskini önemli ölçüde azalttığı tespit edildi.

Araştırmacılar, İngiltere’nin doğusunda Cambridge’deki sağlık personeline her hafta yapılan binlerce Covid-19 testinin sonuçlarını analiz etti.

Cambridge Üniversite Hastanesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan ve çalışmayı yöneten Nick Jones, “Bulgularımız, tek bir doz Pfizer-BioNTech aşısı alan sağlık çalışanları arasında, PCR testlerdeki pozitif oranında çarpıcı bir düşüş olduğunu gördük” dedi.

Jones’un ekibinin çalışmasında iki önemli sonuç çıktı:

  • Aşı yaptırmamış olan personelin Covid-19 test sonuçlarının yüzde 0,80’i pozitif çıktı, bunlar ayrıca hastalık belirtisi göstermeyen yani asemptomatik hastalardı. Pfizer aşısını yaptıranlarda ise testlerin pozitiflik oranı yüzde 0,37 çıktı. Ayrıca, ilk dozdan 12 sonra yapılan PCR testlerin pozitiflik oranı yüzde 0,20 çıktı. Yani sadece bir doz Pfizer aşısı alanların, enfeksiyona karşı 4 kat daha korunaklı oldukları tespit edildi.
  • Pfizer/BioNTech aşısı yalnızca SARS-CoV-2’ye karşı koruma sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda enfeksiyonu önlemeye yardımcı olarak virüsün başkalarına yayılma riskini de azaltıyor

Cambridge Üniversitesi’nin tıp bölümünde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Mike Weekes, çalışmanın sonuçları hakkında şöyle konuştu: “Bu sonuçlar bize, 12 günden son tek doz aşı alanlarda Covid-19 enfeksiyonu riskinde dört kat azalma olduğu anlamına geliyor. Ayrıca tek doz aşının yüzde 75’lik koruma sağlandığı tespit edildi”.

Çalışma ve sonuçları henüz diğer bilim adamları tarafından incelenmedi, ancak cuma günü bir ön sonuç metni yayınlandı.

İsrail’deki aşılama programı Pfizer’in etkinliğini gösterdi

İsrail’de gerçek zamanlı ve klinik test olmayan veriler üzerinden yapılan araştırmaya göre, iki doz Pfizer/BioNTech aşısı, semptomatik Covid-19 vakalarını yüzde 94 oranında düşürüyor.

Nüfusu aşılama çalışmalarında dünyada ilk sıralarda yer alan İsrail’in en büyük sağlık hizmeti sağlayıcısı Clalit tarafından yapılan araştırma, Pfizer/BioNTech aşısının tüm yaş grupları için eşit derecede etkili olduğunu ortaya koydu.

Ön veriler semptomatik vakalarda yüzde 94, ciddi vakalarda ise yüzde 92 önleyici olduğunu gösteriyor.

Clalit aşının etkinliğini görmek için 1 milyon 200 bin kişiyi analiz etti.

 

Kaynak: euronews

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.