kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3134
EURO
35,1082
STERLIN
41,0318
BITCOIN
$71.048
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

İngiltere’de 10 fintech şirketi 3.9 milyar sterlin yatırım aldı

İngiltere’de 10 fintech şirketi 3.9 milyar sterlin yatırım aldı
22.06.2020
0
A+
A-

2020 itibarıyla 1.139 fintech girişiminin bulunduğu İngiltere’de en çok yatırım alan 10 fintech şirketi bugüne kadar toplam 3.9 milyar sterlin yatırım aldı.

Son yıllarda fintech girişimlerine yatırımlar hızla artıyor. ABD’den sonra n çok Venture Capital yatırımı alan ülke ise İngiltere. 2020 itibarıyla 1.139 fintech şirketinin bulunduğu ülkede fintechlerin yüzde 75’i ise Londra merkezli. Ülkede en çok yatırım alan 10 fintech şirketinin bugüne kadar toplam aldığı yatırım tutarı ise 3.9 milyar sterline ulaştı.

Özellikle City of London denilen şehrin iş merkezi ve Westminster dolaylarında konumlanan bu firmalar, Londra içinde olmanın finansmana, potansiyel müşteriye, işbirliklerine ve kamu otoritelerine ulaşmanın avantajını kullanıyorlar. Ülkede, 2018 yılında 24 milyar sterlin olan fintech yatırımları, 2019 yılında son 6 yılın en yüksek yatırım rakamı olan 48.5 milyar sterline yükseldi. Aldıkları fonlama büyüklüklerine göre ilk 10’da olan fintechlere bakıldığında ise ilk sırada 2020 Haziran itibarıyla toplam 637 milyon sterlin fonlama alan OakNorth Bank yer alıyor. Onu 627 milyon sterlin yatırımla Revolut ve 427 milyon sterlin yatırım alan Atom izliyor.

İşte İngiltere’nin en çok yatırı alan 10 fintech şirketi ve çalışma modelleri:

1-OakNorth Bank:

2020 Haziran itibarıyla, 637 milyon sterlin ile en fazla fonlama alan girişim olan OakNorth Bank, 2013 yılında Londra’da kurulmuş. OakNorth Bank, girişimcilere ve büyümekte olan şirketlere kredi, gayrimenkul kredisi ve tasarruf hesapları sunuyor. “Girişimciler tarafından kurulan girişimci bankası” mottosuyla kurulmuş ve hala aynı vizyonla devam ediyor. Şu ana kadar 3.3 milyar sterlin kredi vermiş ve 55 binin üzerinde hesabı olan müşterisi var. Hızlı büyüyen işletmelere 500 bin sterlinden 45 milyon sterline kadar kredi verebiliyor ve özellikle krediyi girişimci şirketlere aloke etmek istiyor. Kredi felsefeli, teminata takılmaktan çok, girişimcilerin birebir ihtiyaçlarını anlayıp ona göre fonlamaya ulaşmaları üzerine kurulu. Kredi alanlar aynı zamanda kredi komitelerine katılıp kendi büyüme planlarını ve fonlama ihtiyaçlarını anlatabiliyorlar. Bunun dışında birkaç çeşit tasarruf hesabı sunuyorlar.

2-Revolut:

2013 yılında kurulmuş şirket , 627 milyon sterlin fonlama almış durumda. Revolut Londra merkezli bir şirket. Tam bir “Unicorn” olan Revolut, aplikasyon üzerinden dijital bankacılık servisleri veriyor. 2015’de faaliyete başladığından beri, 350 milyon üzerinde 40 milyar sterlinlik işlem hacmi yaratmış. 9 milyon müşterisi var. Üç farklı paketi var. Standart, Platinum ve Metal.

3-Atom:

2013te kurulan bir fintech şirketi 482 milyon sterlin fonlama aldı. Atom “digital-only” bankacılık servisini aplikasyon üzerinden veriyor. Kendini diğer dijital bankalardan şu şekilde ayırıyor: Vadesiz hesap açmıyor, sadece tasarruf hesabı, mortgage ve ticari kredi veriyor. Böylelikle banka kartı vermiyor, herhangi bir fiziksel şubesi de bulunmuyor. Tasarruf hesapları 3 aydan 5 yıla kadar vadeli ve bu aylık ya da yıllık faiz olanağı sunuyor. İş modelleri fiziksel hiç bir servis ya da lokasyon sunmadan, bu alanlara harcayacakları maliyeti daha rekabetçi faiz oranları vermekte kullanıyor. Mortgage ödemeleri real time aplikasyon üzerinden görüntüleniyor. Ayrıca ticari gayrimenkul teminatı ile yüzde 75’e kadar kredi veriyor.

4-Paymentsense:

2010 yılında kurulan Londra merkezli şirket 329 milyon sterlin fonlama aldı. Paymentsense, Birleşik Krallık ya da İrlanda’daki 70 bin kadar şirkete yüz yüze ya da virtual ödeme çözümleri sunuyor. Uygulamalarında şirketlerin performanslarını takip etmeleri için kendilerine özel yaratabilecekleri ve analiz edebilecekleri bir satış raporlaması var. Yılda 250 milyon işlemde 10 milyar sterliklik bir satışı kapsıyorlar. Paymentsense, yüzyüze ödeme araçları tedarik ediyor, özellikle tezgahüstü, taşınabilir ya da mobile kart cihazları. Virtual olarak ise yine 3 türlü opsiyonları var. Pay Online, –Pay by Email –Pay by Phone.

5-Monzo:

2015’te kurulan şirket 324 milyon sterlin fonlama aldı. Dijital banka olan Monzo müşterilerine vadesiz hesap ve bir dizi bankacılık hizmeti ve para yönetimi tedarik ediyor. Hiç şubesi yok ancak Cardiff ve Las Vegas’ta ofisleri var. 800 kişi çalışıyor. İOS ve Android üzerinden servis veriyor. 3 milyon müşterisi var ve FCA onaylı tüm bankacılık sertifikalarını almış durumda. Monzo, müşterilerine vadesiz hesabın yanı sıra ücretsiz on ödemeli Mastercard tedarik ediyor. Vadesiz hesap sahipleri aynı bir bankada olduğu gibi, kredili mevduat hesaplarından yararlanabiliyor. Ön plana çıkardığı iki ürünü var. Birincisi faiz kazandıkları bir tasarruf hesabı. Yaptıkları harcamalarda kuruşu tam paraya çevirip geri kalan kısmını tasarruf hesabına atıyorlar. Böylece tasarruf hesabında otomatik olarak para birikiyor. Diğeri ise maaş hesabında maaşın nerelere harcandığını otomatik olarak organize edip ayıran özellik. Monzo Mastercard ayrıca yurtdışında kullanılabiliyor. Hem diğer Döviz cinslerine rahatlıkla masrafsız çevirip kullanabiliyorlar hem de ilk 30 gün ücretsiz. ATM den para çekebiliyorlar.

6-WorldRemit:

2009 yılında Londra ‘da kurulan fintech şirketi 311 milyon sterlin yatırı aldı. WorldRemit, 150 farklı ülkeye online para transferi hizmeti veriyor. İşlemlerin yüzde 90’ınını dakikalar içinde gerçekleştirebiliyorsunuz. 4 milyon kullanıcısı var. 6 kıtada 700 çalışana ulaşmış. En önemli özellikleri dünya genelinde para transferine hizmet etmeleri. Çeşitli hizmet şekilleri var. Banka transferi, belirli noktalardan nakit ödeme, elektronik cüzdan servisi ile mobil para uygulaması ve kapıdan kapıya denilen ödeme hizmet. Bütün bu transferler çok hızlı olurken, kapıdan kapıya olan ödeme, ödemenin yapılacağı lokasyona göre zaman alabiliyor ancak bunun için 7 gün 24 saat kargo servisleri var.

7-TransferWise:

2010 yılında kurulan şirket 305 milyon sterlin fonlama aldı. TransferWise, gerçek interbank kurları kullanarak para transferine olanak sağlıyor. Bankaların yüksek ve şişirilmiş kurları yerine gerçekçi kur fiyatlarını yansıtarak akıllı teknolojiyi kullanıyor ve transfer ücreti kapsamında parayı 59 ülkeye gönderebiliyor. Şirket üzerinden aylık 4 milyar sterlin hacim gerçekleşiyor. Ayrıca Mastercard’ın banka kartı müşteriye veriliyor. Ticari hesap açılabiliyor. Farklı döviz cinslerinden işlem yapan şirketlere gerçek interbank kurlarını sundukları için oldukça avantajlı oluyor.

8-SumUp:

2011 yılında kurulan şirket bugüne kadar 304 milyon sterlin fon aldı. SumUp satışçılara akıllı cihaz vasıtasıyla ödeme sistemi sunan bir firma. Alıcının telefonuna ya bir ödeme linki yolluyor ya da bir kart okuma fasilitesi kullanıyor.

9-iwoca:

2011’de kurulan şirket 301 milyon sterlin yatırım aldı. İwoca, küçük işletmelere 1.000 –200 bin sterlin arası kısa vadeli krediler sunuyor. Özellikle startupları hedef kitle olarak alan bir şirket. Teknolojisi sayesinde hızlı ve etkili bir şekilde küçük işletmenin kredi riskini skorlayabiliyor. Sadece kredi skoruna değil, çok farklı datalardan kredi değerlendirmesi yapabiliyor.

10-Starling Bank:

2014 yılında kurulan banka toplam 273 milyon sterlin fon aldı. Starling Bank, müşterilerine şubeye gitmeden dijital hizmet sunuyor. Tam bankacılık lisansı var. Müşterilerinin 85 bin sterline kadar olan mevduatı tüm bankalarda olduğu gibi devlet güvencesinde.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.