kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3455
EURO
35,0945
STERLIN
40,8271
BITCOIN
$70.918
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

AB’den Brexit’in ertelenmesi sinyali

AB’den Brexit’in ertelenmesi sinyali
09.04.2019
0
A+
A-

AB liderler zirvesi öncesinde, Birlik üyeleri Brexit’in şartlı olarak ertelenebileceği sinyali verdi. Almanya Başbakanı Merkel de, Brexit’in 2019 sonu veya 2020 başına kadar ertelenebileceği görüşünde.Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının Brexit’in ertelenmesini onaylayacağı iddia edildi.

Reuters haber ajansı, Çarşamba günü yapılacak olağanüstü zirve öncesinde hazırlanan karar taslağında, 12 Nisan Cuma günü gerçekleşmesi öngörülen Brexit’in ertelenmesi konusunda uzlaşma sağlandığını duyurdu.

Taslak metne göre, 22 Mayıs’a kadar Brexit anlaşmasının İngiliz parlamentosunda onaylanmaması halinde, Birleşik Krallık’ın Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması şart koşuluyor. İngilizlerin bu koşulu yerine getirmemesi halinde, 1 Haziran tarihinde Birleşik Krallık’ın resmen AB’den ayrılması öngörülüyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Brexit’in ertelenmesinin mümkün olduğunu savunuyor. İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüşmesinin ardından Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Alman meclis grubunda konuşan Merkel’in Brexit’in 2019 yılı sonuna veya 2020 yılı başına kadar ertelenmesinin mümkün olduğunu söylediği aktarıldı.

Grup toplantısına katılan milletvekillerinin aktardığına göre, Merkel Birleşik Krallık’ın anlaşma olmadan AB’den ayrılmasının Avrupa’nın çıkarına olmadığını vurguladı. Fransa koşullu ertelemeye sıcak bakıyor İngiltere Başbakanı May, Brexit’in ertelenmesi talebine destek arayışları çerçevesinde Berlin’in ardından Paris’e uçarak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. May’in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, görüşmede Avrupa Parlamentosu seçimlerinin de ele alındığı belirtildi. Sözcü, May’in görüşmede, seçimlere katılmamak için hükümetin çok çalıştığını söylediğini aktardı.

Görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Macron’a yakın kaynakların verdiği bilgilere göre, Fransa Brexit’in ertelenmesini koşullu olarak kabul etmek istiyor. Buna göre, Fransa Brexit’in Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrasına ertelenmesi halinde, İngiltere’nin Avrupa Komisyonu başkanının seçimi gibi AB’nin geleceğine ilişkin konularda tam olarak söz sahibi olmasını istemiyor. Fransa Cumhurbaşkanına yakın kaynaklar, Macron’un Brexit’in bir yıl kadar ertelenmesini de çok uzun bulduğunu aktarıyor. Tusk: Bir yılı aşmayacak bir erteleme olsun AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Brexit’in kısa süreli ertelenmesi yerine bir yılı aşmayacak şekilde uzun vadeli ertelenmesini önerdi. Tusk AB liderlerine gönderdiği mektupta, Brexit anlaşmasının İngiliz parlamentosu tarafından Haziran sonuna kadar onaylanması ihtimalinin düşük olduğuna işaret etti. Tusk, “Bu nedenle, sürenin daha da uzatılacağı başka bir seçenek üzerinde tartışmamız gerektiğine inanıyorum” ifadesini kullandı. Avam Kamarası’nda May’in önerisi kabul edildi May’in Brexit’i 30 Haziran’a erteleme talebini, İngiliz parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası da kabul etti.

Avam Kamarası’nda Salı günü yapılan oylamada, Brexit’in ertelenmesi 110’a karşılık 420 oyla kabul edildi. İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile imzaladığı Brexit anlaşmasının İngiliz parlamentosunda yapılan oylamalarda kabul edilmemesi üzerine Brexit’in 30 Haziran’a kadar uzatılması talebinde bulunmuştu. AB’nin Brexit’i uzatmaması halinde, Birleşik Krallık’ın 12 Nisan Cuma günü resmen AB’den ayrılması öngörülüyor. May, anlaşma olmadan Brexit’in gerçekleşmemesi için mücadele veriyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.