kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6078
EURO
34,8089
STERLIN
40,6522
BITCOIN
$63.565
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
14°C
LONDRA
14°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

İspanya’ya göre Brexit Anlaşması Pazar günü imzalanmayabilir

İspanya’ya göre Brexit Anlaşması Pazar günü imzalanmayabilir
24.11.2018
0
A+
A-

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Brexit anlaşmasının imzalanması için Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve İngiltere liderlerinin katılacağı 25 Kasım Pazar günü Brüksel‘de yapılacak olağanüstü toplantının Cebelitarık sorununun çözülmemesinden dolayı ertelenebileceğini söyledi.

Resmi ziyarette bulunduğu Küba‘da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sanchez, “Eğer anlaşma olmazsa büyük olasılıkla Avrupa Konseyi toplantısı olmayacak.” açıklamasında bulundu. AB ve İngiltere’nin Cebelitarık’ın hukuki statüsüne ilişkin verdikleri garantinin yeterli olmadığını söyleyen Sanchez, “Brexit’i veto etme tutumumuzu koruyoruz.” dedi.

k’ın İspanya için “milli bir mesele” olduğunu vurgulayan Sanchez, “Cebelitarık için talep ettiğimiz garantilere henüz sahip değiliz. Bir anlaşma olduğunu düşünmüyoruz. Mevcut durumda olduğu haliyle veto kararımız sürüyor.” ifadesini kullandı.

Öte yandan İspanya hükümeti kaynaklarına dayandırılarak İspanyol basınında yapılan değerlendirmede, Brexit anlaşmasının onayı için 27 AB ülkesinin çoğunluğunun (AB halkının en az yüzde 65’ine denk gelen en az 20 ülkenin evet oyu) yeterli olacağı ancak anlaşmayla birlikte oylanacak “siyasi deklarasyon” için oy birliği gerektiğinin altı çizildi.

Brexit anlaşması taslağındaki mevcut ifadelerin yeterli olmadığını savunan İspanya hükümeti, Cebelitarık’ın statüsü ile ilgili durumun hukuki açıdan netleştirilmesini istiyor.

Anlaşmanın 184. maddesindeki “siyasi deklarasyon” ve “gelecekteki ilişkiler” ifadelerinin Cebelitarık ile ilgili müzakerelerin AB ve İngiltere arasında yürütüleceği şeklinde anlaşılabileceğine dikkati çeken İspanyol hükümeti yetkilileri, yarımada ile ilgili müzakerelerin sadece İngiltere ve İspanya arasında yürütülebileceğinin açıklığa kavuşmasını şart koşuyor.

İngiltere ve AB, Brexit sonrası ilişkilerin şeklini belirleyecek “siyasi deklarasyon” taslağında anlaştığını duyursa da bunun yeterli olmadığını açıklayan İspanya hükümeti, veto kararının devam ettiğini açıkladı. (HABERLER.COM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.