kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5104
EURO
34,9320
STERLIN
40,7232
BITCOIN
$64.157
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
10°C
LONDRA
10°C
Parçalı bulutlu
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
12°C
Pazar Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

Şili’de bir milyondan fazla kişi gelir eşitsizliğine karşı sokaklarda

Şili’de bir milyondan fazla kişi gelir eşitsizliğine karşı sokaklarda
26.10.2019
0
A+
A-

Şili’de ülke tarihinin en büyük hükümet karşıtı protesto gösterilerinden biri düzenlendi.Başkent Santiago’da bir milyondan fazla kişi gelir eşitsizliği ve yaşam standartlarını protesto için Cuma günü sokaklardaydı.Göstericilerin çoğu Devlet Başkanı Sebastian Pinera’ya istifa çağrısında bulundu.

Pinera ise hükümetin çağrıları duyduğunu ve dikkate aldığını açıkladı.Devlet Başkanı Twitter hesabından, “Hepimiz değiştik, bugün Şililerin daha adil ve daha birleşik bir ülke talebinde bulunduğu neşeli ve barışçıl bir yürüyüş düzenlendi, bu geleceğe dair umut yollarını açıyor” yazdı.

Cuma günü, Valparaiso’daki Kongre binasında bulunan siyasetçiler ve yetkililer, göstericilerin binaya zorlaya girmeye çalışması üzerine güvenlik koridoruyla çıkarılabildi.

Yaklaşık bir hafta önce başlayan gösterilerde en az 16 kişi öldü.Santiago Valisi Karla Rubilar, günlerce süren protestoların ‘tarihi olduğunu’ söyledi.

Twitter mesajında Rubilar, ülke nüfusunun yüzde 5’ine denk gelen yaklaşık bir milyon kişinin yürüyüşe katıldığını duyurdu.Vali, protestocuların ‘Yeni bir Şili hayalini temsil ettiklerini’ söyledi.

Santiago’da AFP haber ajansına konuşan 38 yaşındaki Francisco Anguitar “Adalet, dürüstlük ve etik bir hükümet çağrısında bulunuyoruz” dedi

Gösteriler nasıl başladı?

Şili’de geçen hafta metro ücretine zam yapılmasının ardından öğrenciler sokaklara çıkarak eylemler düzenledi.Öncelikli olarak ulaşım ücretlerine yapılan zammı protesto ile başlayan bu gösteriler bir haftadır sürüyor.

Devlet Başkanı Sebastián Piñera, protestoların başlangıcında takındığı tutumdan ötürü özür dilese ve yeni bir ekonomik paket açıklasa da on binlerce kişi sokaklardaki eylemlerine bu hafta da devam etti.

Binlerce işçi Çarşamba ve Perşembe günleri genel greve katıldı.Geçen hafta yaşanan kimi yağma olaylarının ardından hükümet geçen hafta Cumartesi günü ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti.

Bu, diktatör General Augusto Pinochet yönetiminden beri ülkede ilan edilen ilk olağanüstü hal oldu.Protestocular, eylemlerine son vermek için olağanüstü halin sona erdirilmesini ve askerlerin kışlalarına geri dönmesini istiyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.