Dünya çapında koronavirüs önlemleri kapsamında çok sayıda kişi evlerinde kalmaya devam ederken, onları dış dünyaya bağlayan internetin hızı önemli bir sorun olabiliyor.
İngiltere’de bağlantı hızı bazı şehirler ve ilçeler için sorun yaratmaya devam ediyor.
Özellikle video görüşmeler, Netflix gibi film ve dizi platformları veya internet üzerinden oynanan oyunlarda düşük hız problemlere yol açabiliyor.
Özellikle birden fazla kişinin yaşadığı evlerde bağlantı hızı yavaşsa, aynı anda internet kullanmak zorlaşabiliyor.
Bazı internet kullanıcıları buna karşı 4G modemlere yöneliyor. Fakat 4G bağlantısı da her yerde aynı hızda olmuyor.
BBC Teknoloji Muhabiri Jane Wakefield’ın bağlantı kalitesini iyileştirmek için tavsiyeleri şöyle:
Mümkünse interneti kablosuz ağ üzerinden değil, ethernet kablosu ile kullanın.
Modemlerde 2,4 GHZ ve 5 GHZ frekanslarında iki ayrı ağ olabiliyor. Bunların isimlerini birbirinden farklı yapın ve cihazlarınızı 5 GHZ ağına bağlayın.
Modeminizin yerinin bağlantınıza nasıl etki ettiğini inceleyin. Bir kitaplığın altında veya çok sayıda eşyanın arasında duruyorsa bu kablosuz bağlantı hızını yavaşlatabilir.
Mikrodalga cihazları kablosuz ağ sinyallerini karıştırabiliyor. İnternet üzerinden görüntülü konuşma yaparken mikrodalga fırınınızı çalıştırmayın.
Evde bazı noktalarda kablosuz internet az çekiyorsa wi-fi booster denen sinyal güçlendiricilerden alın.
İnternette aynı anda birden fazla kişinin birden fazla yere bağlanması hızı yavaşlatıyorsa modeminizde önceliklendirme ayarlarına bakın. Bazı modemlerde olan bu ayar sayesinde video konferans, film indirme, sosyal medya gibi farklı bağlantılardan hangilerine öncelik verileceğini belirlemeniz mümkün.
Evinizin sessiz bir bölümünü ofis olarak kullanmaya karar verdiyseniz bu kararı uygulamaya geçirmeden önce oradaki internet bağlantısını kontrol edin. İnternet üzerinden hız ölçen siteleri de kullanın. İyi değilse bahsedilen yöntemlerle iyileştirmeye çalışın. Düzelmiyorsa evin başka bir bölümünde çalışmayı düşünün.
Film ve dizileri telefon veya tabletinizden izliyorsanız, bunları gece herkes uyuyorken cihazınıza indirin.
Evinizdeki internet hızı, düzenli olarak servis sağlayıcınızın söz verdiğinden daha düşük çıkıyorsa arayıp şikayette bulunun.
Bilim insanları Hindistan’da ağaçtan ağaca uçan ve sırıtan yeni bir kertenkele türü keşfetti. Nature’da Mayıs ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları Hindistan’da yeni bir yamaç paraşütü kertenkele türü keşfettiler. Araştırmacılar kuzeydoğu Hindistan’daki geko popülasyonlarını araştırırken iri gözlü, gülümseyen sürüngenler görüldü. Yaratığın bilimsel adı Gekko Mizoramensis’tir. Ancak bilim insanları mini kertenkelelere ağaçtan...
İngiltere’de Cardiff Üniversitesi’ndeki bilim insanları, normalde maliyeti çok yüksek olan bio yazıcıyı legolardan yaparak deri hücreleri üretti. Sadece çocuklar değil, büyükler için de hayal dünyalarının kapısını aralayan, onlara tasarlama ve bir şeyler üretme imkanı veren oyuncak yapı blokları Legolar, şimdi de bilimin hizmetinde. İngiltere’deki Cardiff Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yapı bloklarını kullanarak...
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), kuruluşun şimdiye kadarki en iddialı görevlerinden biri olarak, Jüpiter gezegenine bir uydu fırlatmaya hazırlanıyor. Uydu, dev gezegenin büyük uydularına ulaşmak için sekiz yıllık bir yolculuk için bugün Dünya’dan ayrılacak. Buzlu dünyalar olarak da adlandırılan Callisto, Europa ve Ganymede’in derinliklerinde sıvı su okyanusları tuttuklarına dair kanıtlar var. Esa...
Taylandlı araştırmacılar, Anonagiller familyasına ait güzel kokulu yeni bir çiçekli bitki türü keşfetti. VietnamPlus’ın haberine göre, Chiang Mai Üniversitesi Fen Fakültesindeki bir grup araştırmacının keşfettiği bitki türü, ülkenin güneyindeki Narathiwat şehrinde bulundu. Blackpink isimli K-Pop grubunun Tayland doğumlu üyesi Lalisa “Lisa” Manoban’dan ilham alan ekip, bitkiye “Friesodielsia lalisae” adını verdi. Araştırmacılar, Anonagiller...
Güneş atmosferinde koronal delik olarak bilinen boşluk, yarın dünyaya doğru güneş fırtınası başlatacak. Dünya’nın 20 katı büyüklüğünde olduğu varsayılan ve saatte 2,9 milyon km’ye varan güneş fırtınası internet veya elektrik kesintilerine neden olabilecek. Koronal delik adı verilen delikten gaz halindeki maddenin akması ve yarattığı güneş rüzgarı akımının 31 Mart 2023...