kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4775
EURO
34,5485
STERLIN
40,4690
BITCOIN
$63.351
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cuma Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İngiltere tarihi eseri Türkiye’ye iade edecek

1960’larda Türkiye’den çıkarılan yortan kabı ait olduğu topraklara geri dönüyor.

İngiltere tarihi eseri Türkiye’ye iade edecek
19.01.2017
0
A+
A-

1960’larda Türkiye’den çıkarılan yortan kabı ait olduğu topraklara geri dönüyor.

Kültür varlıklarının ait olduğu topraklara iadesini öngören politikalar meyvesini vermeye başladı.

1960’lı yıllarda Efes Antik Kentini ziyaret eden İngiliz vatandaşı Thelma Bishop bir hatıra olarak satın aldığı testi hakkında bilgi almak için modern seramik ürünleri müzayedeleri düzenleyen Macclesfield’daki Adam Partridge Müzayede firmasına başvurmuştu. Partridge Müzayede Evinin aynı zamanda arkeolog olan seramik uzmanı Jason Wood Türk olan eşi vasıtasıyla ulaştığı uzmanlardan söz konusu kabın Erken Bronz Çağına tarihlenen ve Yortan Kültürlene ait bir kültür varlığı olduğunu öğrenmişti. Bununla birlikte Türkiye’de kültür varlıklarının ihracının yasak olduğunu öğrenen Wood, Yortan Kabının Türkiye’den hiç çıkarılmamış olması ve ait olduğu topraklara dönmesi gerektiği kanaatine vararak bu görüşünü eserin sahibi Thelma Bishop’la paylaşmıştı.

Thelma Bishop’un da en doğru davranışın Yortan Kabının ait olduğu topraklara iade edilmesi gerektiği fikrini kabul etmesi üzerine Jason Wood Londra’daki Türk Büyükelçiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile irtibata geçmişti. Söz konusu eserin ülkemize iadesi, Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinde organize edilecek bir basın toplantısı ile gerçekleştirilecek olup, iade eden şahsa ve müzayede firmasına hediye edilmek üzere iki Müzekart (Museumpass İstanbul) anılan müşavirliğimize gönderildi. İade edilecek kültür varlığı Erken Bronz Çağına tarihlendirilmekte olup, Yortan Kültürü adı verilen stil özelliklerine sahip, pişmiş topraktan, 26,5 cm. yüksekliğinde bir sürahi/testidir. Yortan Kabının iadesi Türkiye’nin ve Türkiye gibi kaynak ülkelerin topraklarından çıkarılan kültür varlıkları için sürdürdükleri uluslararası hak ve hukuk mücadelesinin müzayede firmaları ve diğer ülkelerin kamuoyu tarafında fark edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Törende konuşan müzayede firmasının sahibi Adam Partridge: “Bu nadir eserin ait olduğu Türkiye topraklarına dönmesinden dolayı çok mutluyum. Böyle bir durumla karşılaşan her müzayede evi maalesef bu yolu seçmiyor. Umuyorum ki Birleşik Krallık’taki benzer durumlar için bir örnek teşkil etmiş olduk.” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.