kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
STERLIN
40,5832
BITCOIN
$63.360
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
18°C
LONDRA
18°C
Hafif yağmur
Pazartesi Orta şiddetli yağmur
18°C
Salı Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
21°C

Vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken 72 kriter var

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın daveti üzerine toplanan AB-Türkiye Zirvesi’nin müzakere sürecinin canlandırılması için fırsat sunduğunu vurguladı.

Vize serbestisi için yerine getirilmesi gereken 72 kriter var
04.12.2015
0
A+
A-

 

abturkiye1

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın daveti üzerine toplanan AB-Türkiye Zirvesi’nin müzakere sürecinin canlandırılması için fırsat sunduğunu vurguladı. İKV, vize serbestliği sürecinin vizelerin kaldırılması ile sonuçlanması için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriter bulunduğunu yineledi

Türkiye üzerinden ilerleyen göçün kontrol altına alınması konusunun, Türkiye-AB işbirliği açısından “yeni bir başlangıç yapma fırsatı sunduğu”na dikkat çekildi ve şöyle denildi:

ingilterevize

VİZE SERBESTİSİ İÇİN HEDEF EKİM 2016

“AB’nin Türkiye’den göçün kontrol altına alınmasına yönelik beklentileri karşılığında, müzakere sürecinin yeni fasılların açılması ile canlandırılması; 17. Fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politika faslının açılması ve diğer fasılların açılmasına yönelik hazırlıkların yapılması; vize serbestisi için Ekim 2016’nın hedeflenmesi; iki taraf arasında yılda iki kez düzenli zirve gerçekleştirilmesi; Yüksek Ekonomi Diyaloğunun başlatılması ve gümrük birliğinin güncellenmesi ile ilgili görüşmelerin 2016 sonunda başlatılması gibi adımların yanı sıra, 3 milyar avro tutarında ek mali yardımın sağlaması söz konusudur.”

Öte yandan, İKV’nin açıklamasında “Mülteci krizi vesilesiyle, ilişkilerin canlandırılması için ortaya çıkan bu fırsatın iyi değerlendirilmesi, etkin teknik ve idari işbirliğinin yanında, Türkiye’nin demokrasi ve özgürlükler alanındaki reformlara devam etmesine bağlıdır” denildi.

FASIL YENİ BİR ADIM DEĞİL

Açıklamada, AB hedefi açısından 17. Faslın açılmasının olumlu bir gelişme olduğu ancak bir senedir gündemde olan faslın açılmasının yeni bir adım olmadığına işaret edildi.

İKV açıklamasında, “Sürecin canlandırılması Enerji, Yargı ve Temel Haklar, Adalet, Özgürlük ve Güvenlik gibi kritik fasılların açılması, Gümrük Birliği ile ilişkili olarak görülerek ve bazı üye ülkelerce askıya alınan fasılların açılması ve fasılların geçici olarak kapatılabilmesine bağlıdır” denildi.

KIBRIS ÖNEMLİ MADDE

Açıklamada ayrıca, “Kıbrıs meselesinde 2016 içinde bir çözüm sağlanması müzakerelerde 14 faslın önündeki engelleri kaldırarak açılabilmelerini mümkün kılacaktır” vurgusu yapıldı.

Yapılacak düzenli zirvelerin müzakere süreci çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, “Mülteci krizinin kontrol altına alınmasında, işbirliği elzemdir” değerlendirmesine yer verildi ve yük paylaşımı çağrısı yapıldı.

‘72 SİYASİ KRİTERDEN UZAĞIZ’

Açıklamada vize serbestisine ilişkin sürece değinilirken, Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriter hatırlatıldı. Bu kriterler Geri Kabul Anlaşması’nın etkin bir şekilde uygulanmasından uluslararası mülteci hukukuna uyum sağlanması ve organize suçla mücadeleye kadar geniş bir çerçevede Türkiye’ye sorumluluklar getiriyor. Son günlerde yaşanan gazetecilerin tutuklanması gibi uygulamaların AB adaylığı hedefi ile çeliştiği ifade edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.