kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5426
EURO
34,8395
STERLIN
40,6632
BITCOIN
$63.630
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
şiddetli yağmur
14°C
LONDRA
14°C
şiddetli yağmur
Pazartesi Kapalı
15°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Perşembe hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C

AKP, tek başına iktidar

Türkiye’de dün yapılan erken Genel seçimler AKP’nin zaferiyle sonuçlandı.

AKP, tek başına iktidar
02.11.2015
0
A+
A-

AHMET

Türkiye’de dün yapılan erken Genel seçimler AKP’nin zaferiyle sonuçlandı.

Henüz yüzde 100’ü tamamlanmayan sonuçlara göre AKP, Yüzde 49.4 oy oranıyla 316 milletvekili çıkartarak tek başına iktidar olmayı başardı. CHP oy oranında az bir artış gösterirken (yüzde 25.8), MHP ve HDP de büyük oranda oy kaybetti. HDP, 1 milyona yakın oy kaybıyla barajın hemen üstünde 10.7 oranında oy topladı ve 59 milletvekili ile TBMM’ye üçüncü parti olarak girdi. En büyük darbeyi alan ise MHP oldu. Milletvekili sayısı 42’ye düşen, oy oranı 11.9’a inen MHP dördüncü parti konumuna girdi.

Oy sayma işleminin önümüzdeki saatlerde yurtdışındaki oyların sayımının tamamlanmasıyla kesin sonuçlarının açıklanması bekleniyor.

Bu arada geç saatlerde MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin istifa ettiği yolunda bazı sosyal medya kanallarında yer alan haberler, daha sonra bu yalanlandı. AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçimi takip ettiği Konya’da bir balkon konuşması yaptı. Davutoğlu, daha sonra uçakla Ankara^ya geçerek AKP Genel Merkezi önünde de geç saatlerde ikinci bir balkon konuşması yaptı.

Öte yandan İngiliz medyası da seçim sayımının devam ettiği saatlerde yaptığı yayınlarla AKP’nin zaferini okuyucularına duyurdu.

“AKP TEK BAŞINA İKTİDAR”

İngiliz uluslararası yayın organı BBC, ilk verilere göre kritik seçimler sonrası AKP’nin tek başına iktidar koltuğuna oturacağını yazdı. BBC’nin Anadolu Ajansı’na dayandırdığı verilere göre, yüzde 50 oy oranıyla AKP’nin tek başına iktidar olduğu belirtildi.

People wave flags and hold a portrait of Turkish President Tayyip Erdogan outside the AK Party headquarters in Istanbul, Turkey November 1, 2015. Turks went to the polls in a snap parliamentary election on Sunday under the shadow of mounting internal bloodshed and economic worries, a vote that could determine the trajectory of the polarised country and of President Tayyip Erdogan. The vote is the second in five months, after the AK Party founded by Erdogan lost in June the single-party governing majority it has enjoyed since first coming to power in 2002.  REUTERS/Osman Orsal

“HALK ERDOĞAN’IN OTORİTER REJİMİNDEN KORKUYOR”

Telegraph, seçimlerin şu anki gidişatına göre Türkiye’nin derinden bölünmüş ve anlaşmazlığın içine batmış halinin devam edeceği yorumunu yaptı.

Tüm dünyanın gözünün, NATO’nun önemli bir müttefiki ve IŞİD’e karşı savaşta önemli bir ortak olan Türkiye’nin üzerinde olduğunu belirten gazete, ülkede pek çok kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın otoriter rejiminden korktuğunu belirtiyor.

Guardian gazetesi ise sandık sonuçlarını oy verme işlemi tamamlandıktan sonra seçime özel hazırladığı ‘canlı blog’ sayfasıyla aktarmaya devam ediyor. Hazırlanan sayfada, Türkiye’de farklı siyasi partilere destek veren sosyal medya kullanıcılarının seçim sonuçlarına yönelik görüşlerine yer veriliyor.

Seçim sonuçlarına ilişkin verilen haberde ise “Erdoğan’ın AKP’si, çoğunluğu geri kazanmış gibi görünüyor. Ana muhalefet CHP, koalisyon ihtimalinin kalmadığını kabul etti. HDP, yüzde 10 barajını düşürmemek için mücadele ediyor” ifadeleri kullanıldı.

AK PARTİ MECLİSTEKİ ÇOĞUNLUĞU GERİ KAZANDI

Daily Mail gazetesi de son dakika olarak geçtiği haberde, “Türkiye’nin iktidar partisi AK Parti, meclisteki çoğunluğu geri kazanmış ve tek başına hükümet kuracakmış gibi görünüyor” denildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.