kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
STERLIN
40,5832
BITCOIN
$63.106
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
18°C
LONDRA
18°C
Hafif yağmur
Pazar Parçalı az bulutlu
15°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Salı Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
17°C
Çarşamba açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
20°C

Türkiye’de kadrolu eşeklerin yaz mesaisi: 5 saat çalışacaklar

Türkiye’de kadrolu eşeklerin yaz mesaisi: 5 saat çalışacaklar
20.07.2023
0
A+
A-

Mardin’de araçların giremediği sokaklarda çöpler eşekler yardımıyla toplanıyor. Kadrolu eşekler için sıcak nedeniyle yaz mesaisine geçildi.

 Mardin’in Artuklu ilçesinde sit alanındaki sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle çöplerin toplanmasında kullanılan eşekler için yaz mesaisi uygulamasına geçildi. Kentte araçların giremediği sokaklarda çöpler, belediye bünyesinde kadrolu çalıştırılan, sırtlarına kovalar bağlanan eşekler yardımıyla toplanıyor.

AA’nın haberine göre Artuklu Belediyesi görevlileri, her sabah eşeklerin konakladığı Teker Mahallesi’ndeki “tavla” olarak tabir edilen alana gelerek gerekli hazırlıkları tamamlıyor. Sit alanındaki 24 mahallede temizlik görevlileri nezaretinde çöp taşıyan 24 eşek, günde ortalama 6 saat mesai yapıyor.

Belediye tarafından bakımları düzenli yaptırılan eşekler, hizmet süreleri dolduğunda yaşamlarına belediye bünyesindeki barınakta devam ediyor. Kavurucu sıcaklar nedeniyle eşekler için de yaz mesaisi uygulanıyor. Fazla yük yüklenmeyen ve saat 11.00 ile 15.00 arasında dinlendirilen eşeklerin çalışma süreleri de 6 saatten 5 saate indirildi.

EN FAZLA 6 YIL ÇALIŞTIRILIYORLAR
Artuklu Belediyesinde sit alanının temizliğinden sorumlu Mehmet Turgay, eşeklerin beslenmenin yanı sıra sağlık ve bakım gibi her türlü ihtiyacının karşılandığını belirtti. Havaların ısınmasıyla hem personel hem de eşekler için mesai saatlerinin yeniden düzenlendiğine işaret eden Turgay, “Hem işçi arkadaşlarımızı hem merkeplerimizi sıcaktan korumak amacıyla dinlendiriyoruz” dedi.

Artık çalışamayacak duruma geldiği belirlenen ve “emekli edilen” eşeklerin yaşamı boyunca tüm ihtiyaçlarının belediye tarafından karşılandığını dile getiren Turgay, “Merkepleri 5-6 yaşında alıyor, en fazla 6 yıl çalıştırıyoruz. Emekli olunca onlara burada bırakıyoruz” diye konuştu.

Temizlik görevlilerinden Necmettin Örter, yıllardır sit alanında araçların giremediği mahallelerde temizliği eşeklerin yardımıyla yaptıklarını söyledi. Hem Mardin halkının hem de kenti gezmeye gelen turistlerin eşeklere sevgi gösterdiğini dile getiren Örter, “Havalar sıcak olduğu için sabah erkenden göreve çıkıyoruz. Onlar bizim can dostumuz. Onlar olmazsa biz temizlik yapamayız” ifadelerini kullandı.

Gültekin Sabuktekin de 11 yıldır bu birimde görev yaptığını, sabah erkenden bulunduğu alana gidip birlikte görev yapacağı eşeği hazırladığını, çöp toplayacakları, temizlik yapacakları mahallelere doğru yol aldıklarını anlattı. Mahalleyi süpürdüklerini, çöpleri topladıklarını belirten Sabuktekin, “Gölgede gidiyor, onlara fazla yük yüklemiyoruz” dedi. Yasin Toparlı ise hava sıcaklığı artmadan sabah erken saatlerde tarihi şehrin sokaklarını temizlediklerini ifade ederek, öğle sıcakları başladığında mola verip dinlenmesini sağladıkları eşeklere yem ve su verdiklerini söyledi. Toparlı, “Belediye Başkanımız talimat verdi, ‘Sıcak havalarda dışarı çıkarmayın, fazla yük yüklemeyin’ diye. Sabah çıkıp çöplerimizi topluyoruz” diye konuştu.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.