kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
STERLIN
40,9020
BITCOIN
$67.009
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
21°C
LONDRA
21°C
Hafif yağmur
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C
Salı Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Çarşamba parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
19°C

2013 yılının önemli gelişmeleri

2013 yılının önemli gelişmeleri
02.01.2014
0
A+
A-

2013 yılı boyunca İngiltere’de yaşayan toplumumuzu yakından ilgilendiren ve gündemde önemli yer tutan gelişmeleri derledik. İşte satırbaşları ile 12 aydan önemli gelişmeler.

1 kebab awards

OCAK

          İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi başkanlığına Aysın Yılmaz seçildi. Yılmaz, 30 yıllık geçmişi bulunan konseyin ilk kadın başkanı oldu.

          İngiltere’de ilk kez düzenlenen Britanya Kebab Ödülleri’nde (British Kebab&Retail Awards) politikacıların oyları ile belirlenen kebabçı ve kebab restoranlarına ödülleri dağıtıldı. Parlamento’da düzenlenen ödül törenine 80’den fazla milletvekili katıldı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Londra ziyaretinde İşçi partisi lideri Ed Miliband ile buluştu.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Londra ziyaretinde İşçi partisi lideri Ed Miliband ile buluştu.

ŞUBAT

          Türkiye merkezli Anne Çocuk Eğitim Vakfı AÇEV’in  İngiliz sağlık teşkilatı NHS’in işbirliği ile düzenlediği Anne-çocuk eğitim programına destek için düzenlenen geceye  ünlü sanatçılar İlhan Şeşen, Yaşar, Kürşat Başar, Ayşen ve Felicity Kaya katılırken gecede elde edilen 19 bin sterlin, toplumumuzda bu tür bir etkinlikte toplanan en yüksek miktarlardan birisi olmuştu.

          CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İngiliz İşçi Partisi’nin davetlisi olarak geldiği Londra’da çeşitli etkinlik ve toplantılara katıldı.

Ayakkabı boyacısı Metin Ali Kalkan, yaptığı işle İngiltere'den vize aldı.

Ayakkabı boyacısı Metin Ali Kalkan, yaptığı işle İngiltere’den vize aldı.

NİSAN

          Metin Ali Kalkan isimli Türk vatandaşı, ayakkabı boyacılığıyla geçimini sağlayacağını beyan ederek yaptığı Ankara Anlaşması vize başvurusunun reddedilmesi üzerine açtığı davayı kazanarak İngiltere’ye geldi.

          34 yaşındaki Zafer Eren, Southgate’de uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Eren’in Tottenham Boys ve Bombacılar olarak bilinen grupların arasındaki kanlı mücadele sonucu öldürüldüğü ileri sürüldü.

Yurtdışı Türkler Daire Başkanlığı’ndan destek alan Turkuas UK kuruluşunu ilan etti.

Yurtdışı Türkler Daire Başkanlığı’ndan destek alan Turkuas UK kuruluşunu ilan etti.

MAYIS

          Aslen Niğde’nin Akçaören köyünden olan 65 yaşındaki Şerafettin Demirsay, yaşadığı Bedfordshire bölgesindeki Kempston isimli kasabada evinde uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

          Britanya Parlamentosu’nda yeni yasama dönemini açan Kraliçe Elizabeth hükümetin yasama programını okurken göçmenler için yeni bir dönemin başladığını duyurdu. Hükümetin hayata geçirmeyi hedeflediği düzenlemelerle, oturum izni olmayanların ehliyet alması, kaçakların NHS hizmetlerinden yararlanması zorlaştırılırken kiracılar ev sahiplerine yasal konumlarını bildirmek zorunda kalacaklar.

          Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu yıl içerisinde İskoçya’nın başkenti Edinburgh’ta bir konsolosluk açacaklarını duyurdu.

          İngiltere’de faaliyet gösteren çeşitli derneklerden temsilcilerin oluşturduğu ve Türkce Konuşan Toplum Meclisi (TURKUAS-UK) kuruluşunu ilan etti. Vakfın başkanlığına Prof. Mustafa Camgöz getirildi.

Gezi protestolarına Oxford’da okuyan Türk öğrenciler de destek verdi.

Gezi protestolarına Oxford’da okuyan Türk öğrenciler de destek verdi.

HAZİRAN

          İngiltere Alevi  Kültür Merkezi ve Cemevi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘İngiltere Alevi Festivali’ 23 Haziran’da binlerce kişinin katıldığı Park festivali ile sona erdi. Festivalde sanatçılar Cemile Sönmez, Oğuz Aksaç, Seydi Murat, Grup Anatolia, Adem Arslandoğan, Muharrem Temiz ve Tolga Sağ’ın sahne aldı.

          Avrupa’nın en büyük park festivallerinden birisi olma özelliğine sahip Anadolu Kültür Festivali 8-15 Haziran tarihleri arasında yapıldı. Toplam dokuz gün süren ve bu yıl 7.si yapılan festivali, hafta içi kötü hava koşullarına rağmen 60 bini aşkın kişi ziyaret etti.

          29 Mayıs’ta İstanbul’da Taksim Gezi Park’ında gerçekleşen gösterilerle başlayan ve Türkiye’nin yanısıra dünyanın çeşitli kentlerine yayılan protestolar İngiltere’ye de sıçradı.Londra’da çok sayıda Türkiyeli Trafalgar Square ve Downing Street’te hemen her gün gösteri düzenlerken, Birmingham, Liverpool, Oxford, Manchester gibi kentlerde de bir araya gelen Türk vatandaşları Türk hükümetine yönelik protestolarda bulundular.

          40 milletvekili ve Lordlar Kamarası üyesinin bulunduğu İngiltere-Kıbrıs Parlamento Grubu’nun 3 yıl başkanlığını yürüten Southgate Milletvekili David Burrowes ile sekreterliğini üstlenen Barones Meral Ece’nin istifası tartışma yarattı. Lordlar Kamarası’ndaki tek Türk olan Barones Ece ise genel sekreterlik görevinden ayrılmak zorunda bırakıldığını öne sürerken grubun Rum destekçisi olduğunu savundu.

          1978 yılından bu yana faaliyet gösteren ve Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Britanya’daki dayanışma derneği olan CTP-UK genel kurulunda dernek başkanlığa Gizem Utkan getirildi.

          İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin “Alevisiz Bir Anayasa’ya Hayır ve Alevilik Yasaklanamaz” talepleri ile 20 Nisan’dan itibaren Manor House istasyonu önünde gerçekleştirdiği çadır eylemi yapılan kalabalık bir yürüyüşle sona erdi.

Day-Mer’in geleneksel festivaline binlerce kişi katıldı.

Day-Mer’in geleneksel festivaline binlerce kişi katıldı.

TEMMUZ

          Turkish Forum UK tarafindan düzenlenen 7. Türk Festivali haftasonunda gerçekleştirildi. Southbank’da bulunan Oxo Tower kulesinin hemen yanındaki alanda gerçekleştirilen festivale binlerce kişi katıldı.

          Haringey Belediyesi yöneticileri, Londra Gazete’nin organize ettiği toplantıda, Türkiye ve Kıbrıslı işadamları ve dernek yöneticilerine Tottenham kalkınma planını tanıttılar. Projeler kapsamında Tottenham Hotspur’un kapasitesi 56 bin kişiye çıkarılacak stadyumu ve yeni konut ve iş alanları için £450 milyon harcanacak. Ayrıca hükümetten sağlanacak  £500 milyon kaynak ile 10 bin dolayında yeni konut alanı yaratılırken 5 bin kişinin de istihdam edilmesi hedefleniyor.

          2005 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne karşı uygulanan ambargoların kaldırılması yönünde kampanya yürüten Embargoed! grubunun başkanlığına yeniden Fevzi Hüseyin seçildi.

          Bu yıl 24.sü gerçekleştirilen Day-Mer festivali görkemli bir finalle son buldu. Clissold Park’ta yapılan kapanış etkinliğine binlerce kişi katıldı. Sanatçılar Özlem Özdil ve Niyazi Koyuncu’nun sahne aldığı park festivaline Türkiye’den Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da katıldı.

        Kıbrıs’ın en büyük Türk köylerinden birisi olan Akıncılar (Lurucina) köylülerinin    yaklaşık 350 yıllık soy ağacı çalışmalarının ortaya konulacağı toplantılar dizisinin ilki Londra’da yapıldı. Avusturalya’dan gelen İbrahim Yusuf Yakula Hackney Cypriot Association binasında buluşan köylülere, babasından devraldığı soyağacı çalışmalarını anlattı.

          Türkiye merkezli Anne Çocuk Eğitim Vakfı AÇEV’in  İngiliz sağlık teşkilatı NHS’in işbirliği ile düzenlediği Anne-çocuk eğitim programının(AÇEP) ilk etabı tamamlandı. İngiltere’deki Türk çocuklarının başarısını artırmaya yönelik proje kapsamında Kuzey Londra’da bulunan 5 ayrı okulda verilen kursları tamamlayan 60 kadına sertifikaları takdim edildi.

7.Anadolu Kültür Festivali 8-15 Haziran tarihleri arasında yapıldı.

7.Anadolu Kültür Festivali 8-15 Haziran tarihleri arasında yapıldı.

 AĞUSTOS

          Haringey’de belediye meclis üyeliği yapan ve aynı zamanda çevreden sorumlu kabine üyesi olan Nilgün Canver, kabinedeki görevinden ayrıldı. Halen devam eden yasal bir süreçten dolayı ayrılan Canver, son 15 yıldır yürüttüğü belediye meclis üyeliğini de yeniden aday olmayacağını açıkladı.

          Home Office görevlilerinin toplumumuzun yoğun yaşadığı bazı yerlerinde bulunduğu Walthamstow gibi bölgelerde rastgele kimlik kontrolleri yapması ve 21’i metro istasyonlarında olmak üzere toplam 160 kişiyi gözaltına alması tepki çekti. Tren istasyonları ve otobüs durakları gibi kalabalık yerlerle etnik işletmeleri hedef alan kontrol ve baskınlar, insan hakları örgütlerinin tepkisine neden oldu.

Ailelerin ve öğrencilerin merakla beklediği GCSE ve A-Level sonuçları Eylül ayında açıklandı.

Ailelerin ve öğrencilerin merakla beklediği GCSE ve A-Level sonuçları Eylül ayında açıklandı.

EYLÜL

         –  Londra’da sivil toplum örgütü olarak faaliyet gösteren14 kurum ve kuruluş biraraya gelerek ‘Demokratik Güç Birliği Platformu’ kurdu.

        –  Moda dünyasının merakla beklediği Londra Moda Haftası’nın açılışını Türk modacı Bora Aksu yaptı. Bora Aksu’nun ‘Nazar  Koleksiyonu’ adını verdiği açılış defilesi, Türkiye ve Türk kültüründen izler taşıdı.

        –  Enfield belediyesi bölgede halen devam eden veya yakında başlayacak olan projelerini basına tanıttı. 6 ayrı proje ile bölgede 10  bin yeni konut, 5 bin kişiye iş olanağı sağlanırken yatırımların toplamı £3 milyara ulaşacak.

        –  Katar’a Büyükelçi olarak atanan Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok, düzenlediği bir basın toplantısı ile İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımıza veda etti.

          – Doğu Londra’nın Leyton bölgesinde yaşayan 2 Türk genci uğradıkları saldırıda ağır yaralandılar. 16 ve 17 yaşlarındaki iki genç, 5 kişilik bir grup tarafından darp edilirken, gençlerden işadamı Recep Ercan’ın oğlu olan Abdullah bir süre yoğun bakımda kaldı. Aileler polisin ve yetkililerin ilgisizliğinden yakındılar.

         –  Londra’da faaliyet gösteren Türk dili ve kültür okulları 2013-2014 eğitim-öğretim yılı için kayıtlara başladılar. Hafta sonlarında eğitim veren toplam 29 okulda 2 bin 500 dolayında öğrencinin kayıt yaptırdığı tahmin ediliyor. Bu sene Tooting ve Brimsdown bölgelerinde de iki yeni okul faaliyete girerken, okullar için KKTC’den 11,  Türkiye’den ise 20 öğretmen görevlendirildi.

        –   Londra’da yaşayan toplumumuz aynı gecede meydana gelen iki ayrı kazanın ardından gelen ölüm haberleri ile sarsıldı. 24 yaşındaki Adem Mehmet, Enfield bölgesinde bulunan Ridgeway üzerinde gerçekleşen kazada hayatını kaybetti. Bu olaydan yaklaşık 3 saat sonra, bu kez Palmers Green’de yaşanan trafik kazasında mini cab şoförü Ahmet Selçuk Vural yaşamını yitirdi.

       –   İngiltere’de kolejler ve lise seviyesindeki okullara geçiş sınavı olarak bilinen GCSE sonuçları açıklandı. 890 bin dolayında orta okul öğrencisinin katıldığı sınavlarda başarı oranı bir önceki yıla göre düşüş kaydetti.  Bu yıl 1629 öğrenci Türkçe GCSE, 896 öğrenci Türkçe AS Level ve 713 öğrenci de A Level Türkçe sınavlarına girdiği açıklandı.

        –  İngiltere’de onbinlerce öğrenci ve ailenin merakla beklediği ve A Level olarak bilinen lise bitirme ve üniversiteye giriş sınavlarının sonuçları açıklandı. Yaklaşık 386 bin öğrenci tercih ettikleri bir üniversiteye girme hakkı kazanırken, ülke genelinde A level sınavlarını geçenlerin ortalaması yüzde 98.1 oldu.

EKİM

          – Cumhuriyet Bayramı’nın 90’ıncı yıldönümü Londra’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Bazı vatandaşların fener alayı etkinlikleri ile kutladığı 29 Ekim’i Türk Dernekleri Federasyonu geleneksel balo ile kutladı. Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün verdiği resepsiyona ise aralarında bakanlar, milletvekilleri ve diplomatların bulunduğu 500 dolayında davetli katıldı.

          – Londra polisinin kentin doğusunda gerçekleştirdiği terör operasyonunda yakalanan 4 kişiden birisinin Türk kökenli olduğu açıklandı. Öte yandan İçişleri Bakanlığı 11 Eylül 2001 yılından bu yana, ülke genelinde 2 bin 419 kişinin  terörle ilişkili soruşturmalardan dolayı gözaltına alındığını duyurdu.Verilere göre söz konusu operasyonlarda tutuklananların 45’i Türkiye vatandaşı.

          – Ünlü sanatçı Sezen Aksu 5 Ekim Cumartesi akşamı Royal Albert Hall salonunda,        3 bin dolayında seyircinin izlediği bir konser verdi.

KKTC Temsilcisi Oya Tuncalı’nın verdiği kuruluş resepsiyonuna çok sayıda davetli katıldı.

KKTC Temsilcisi Oya Tuncalı’nın verdiği kuruluş resepsiyonuna çok sayıda davetli katıldı.

KASIM

          – Dünya Turizm Fuarı 4-7 Kasım tarihleri arasında Londra’da yapıldı. 50 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda Türkiye 1000, KKTC ise 100 metre büyüklüğünde standlarda temsil edildi. Fuara Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da katıldılar.

        –  İngiltere İçişleri Bakanlığı, Home Office, son 10 yılda 47 bin 985 Türk vatandaşının İngiliz vatandaşlığı aldığını açıkladı. Londra Gazete’nin ‘Bilgi alma özgürlüğü’ kapsamında yaptığı başvuruya yanıt veren Home Office aynı dönemde İngiliz pasaportu almak için başvuran bin 360 KKTC vatandaşının da Britanya vatandaşlığına kabul edildiğini duyurdu.

       –   Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 30’uncu kuruluş yıldönümü KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı’nın verdiği bir resepsiyonla kutlandı.

        –  Bu yıl sekizincisi düzenlenen Londra Kürt Film Festivali 15 Kasım akşamı yapılan gala gecesi ile start aldı. 24 Kasım tarihine kadar devam eden festivale ünlü yönetmen Bahman Ghobadi’nin yanısıra çok sayıda Kürt sinemacı katıldı. 23 uzun metrajlı film ve 46 belgeselin gösterime sunulduğu festivalin açılış filmi ise  Hisham Zaman’ın yönettiği “Before Snowfall” oldu.

         – İngiltere Alevi Kültür Merkezi tarafından düzenlenen ‘Aşure Günü’ etkinliği binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirildi. Sadece Dalston’da bulunan Cemevi binasında  8 bin kaseden fazla aşure dağıtılırken Londra’nın çeşitli bölgeleri ile Nottingham, Doncaster gibi kentlerde de aşure etkinlikleri düzenlendi.

         – Televizyon programcısı Uğur Dündar, CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, tiyatro oyuncusu ve Cumhuriyet  Gazetesi yazarlarından Ali Sirmen ve gazeteci Atilla Sertel, CHP İngiltere Dayanışma Derneği’nin organize ettiği “Türkiye Nereye Gidiyor” isimli panelde konuştular.   

           Dünya Kıbrıslı Türkler 3. Kongresi Girne’de yapıldı. Dünya Kıbrıs Türkleri Vakfı tarafından     organize edilen ve 4 gün devam eden kongre için İngiltere, Avusturalya, Kanada ve ABD gibi ülkelerden çok sayıda Kıbrıslı Türk KKTC’de buluştu. Kongreye İngiltere’den 15 kişi katıldı.

          İngiltere’nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren Cemevleri bir federasyon çatısı altında toplandı. Uzun süren çalışmaların ardından kurulan ve Britanya Alevi Federasyonu (BAF) adını alan oluşumda 10 dernek ve vakıf yer alıyor.

 

Day-Mer’in geleneksel festivaline binlerce kişi katıldı.

Day-Mer’in geleneksel festivaline binlerce kişi katıldı.

ARALIK

     –   Chase Farm Hastanesi’nin doğum ve acil servisleri kapandı. Yıl boyunca geniş tartışmalara neden olan kararı mahkemeye taşıyan Enfield Belediye’si yasal süreçten sonuç alamazken, doğum için gelen kadınlar Edmonton’daki North Middlesex ile High Barnet’teki Barnet Hastanesi’ne yönlendirilmeye başladılar. Chase Farm’da acil servisin yerine 12 saat süre ile açık tutulacak ve kırık, incinme gibi vakalara bakılacak bir ünite kuruldu.

        –  170 ülkenin üyesi bulunduğu ve 1959 yılında faaliyetlerine başlayan, Birleşmiş Milletler Uluslarası Denizcilik Örgütü IMO’nun örgütün Londra’da yapılan 28. genel kurulunda, üyelerin büyük bir bölümünün oylarını alan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi A. Ünal Çeviköz başkanlığa seçildi.

       –   Londra Metropolitan Polis Teşkilatı’nın ‘cadet’ olarak adlandırılan çocuk ve genç gönüllü polisler için düzenlediği sertifika töreninde 30 dolayında Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk belgelerini aldı.

   Milliyetçi Hareket Partisi İzmir milletvekili Oktay Vural Londra’da düzenlenen bir dizi toplantı ve etkinliğe katıldı. MHP Milletvekili’nin Londra programının son gününde, bir restoranda düzenlenen yemekli toplantıda konuşurken, Figen Kaynak isimli bir kişinin müdahalesi ile karşı karşıya kalması ve ikili arasında yaşanan tartışmalar Türkiye’de geniş yankı uyandırdı.

–  Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında ‘Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması’ Ankara’da gerçekleştirilen bir törenle imzalandı. Anlaşma ile Avrupa ülkelerinde yakalanan illegal göçmenler, eğer Türkiye üzerinden gelmişlerse iade edilebilecekler. Bunar karşılık AB’de kademeli olarak Türk vatandaşlarına vize kolaylıkları getirecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.